Ο Ερντογάν υπέγραψε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

0

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί. Είχε προηγηθεί η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που του έδινε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση, η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, με την απόφασή του το τουρκικό ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του 1934 με την οποία η κυβέρνηση Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο στον «Σουλτάνο» να πράξει κατά το δοκούν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε χρόνο και λίγη ώρα αργότερα υπέγραψε το σχετικό διάταγμα. Ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών είχε προναγγείλει την απόφαση με ένα μήνυμά του στο Twitter. Xρησιμοποιώντας έναν στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek έγραψε: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

Το προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν, αναρτήθηκε από τον ίδιο στο Twitter. Η ανάρτηση του συνοδευόταν από το εξής σχόλιο: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

 

Διαβάστε επίσης:

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here