Ο.Ε.ΕΣ.Π. Σχετικά με τις υψηλές τραπεζικές χρεώσεις & για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Thomas Cook

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υψηλές τραπεζικές χρεώσεις

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων παραπόνων – εξαιτίας των νέων υψηλών τραπεζικών χρεώσεων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Με τις νέες χρεώσεις οι διοικήσεις των τραπεζών στόχο έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των πελατών τους. Οι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς όλες σχεδόν οι κινήσεις περνούν υποχρεωτικά από τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τις συναλλαγές στα καταστήματα και να στρέψουν τους πελάτες τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, ώστε να διευκολύνουν τα σχέδιά τους για μείωση του λειτουργικού κόστους, με απομάκρυνση υπαλλήλων και κλείσιμο καταστημάτων.

Ουσιαστικά, όλες αυτές οι χρεώσεις κατά την διαδικασία ανάληψης μετρητών μέσω ΑΤΜ , στις διάφορες Τράπεζες μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και οι χρεώσεις σε απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες καθώς και η επιβάρυνση των καταναλωτών με τη χρήση των πιστωτικών καρτών, θα ψαλιδίσουν κι άλλο το εισόδημα των καταναλωτών και θα επιβαρύνουν και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το Κράτος και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβουν μέτρα και να μην εγκαταλείψουν τους πολίτες – καταναλωτές αβοήθητους στην αδιαλλαξία και την αδηφαγία των Τραπεζών.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) που έχει στην δύναμή της ως μέλη της 60 Εμπορικούς Συλλόγους και άρα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα , ζητάει την ανακούφιση των πολιτών – καταναλωτών από αυτές τις υψηλές χρεώσεις, που μειώνουν αισθητά το εισόδημά τους και δεν συμβάλλουν στην ατομική αλλά και στην γενικότερη ανάπτυξη. Οι χρεώσεις αυτές δεν βοηθούν κανέναν, ούτε τις επιχειρήσεις μέλη μας, οι οποίες βλέπουν συνεχώς να αυξάνεται δραματικά το κόστος λειτουργίας τους. Το μόνο που εξυπηρετούν είναι η κερδοφορία των τραπεζών.

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ενάντια σε τέτοιου είδους πρακτικές που θα πλήξουν κι άλλο το εισόδημα των καταναλωτών, των μικρών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

 

Εκ της Ομοσπονδίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, συζήτησε και για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Thomas Cook την 23η Σεπτεμβρίου 2019, στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στους κλάδους του τουρισμού και του εμπορίου στη χώρα μας.

Οι πρώτες επιπτώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το πλήγμα στην ελληνική οικονομία αναμένεται τεράστιο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημία από 250 έως 500 εκατ. ευρώ στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, από την πτώχευση πλήττονται και οι εμπορικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις εν λόγω τουριστικές, ή βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και θα υποστούν οικονομικές απώλειες. Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητο, τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Ο.Ε.ΕΣ.Π., ζητά:

  1. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τα μη εισπραχθέντα τιμολογημένα εμπορεύματα, με υποχρέωση καταβολής εφόσον εισπραχθούν.
  1. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα τιμολογημένα εμπορεύματα.
  1. Διευκολύνσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
  1. Μηχανισμούς προστασίας και διασφάλισης τόσο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, όσο και της αγοράς, από τον κίνδυνο δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού και μονοπωλιακής αγοράς.

 

Εκ της Ομοσπονδίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) διαμαρτύρεται για την επιβολή κατασχέσεως κινητών και απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου εις χείρας τρίτου και αποτελεί μέσο διοικητικής εκτέλεσης για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων του Δημοσίου.

Προ ολίγων ημερών, περιήλθε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας καταγγελία συναδέλφου εμπόρου, ο οποίος αναγκάζεται να διαδραματίσει ρόλο «εισπράκτορα οφειλών», κατά του προμηθευτή του, για λογαριασμό της Α.Α.Δ.Ε.. Πρόκειται αφενός για διαπόμπευση του οφειλέτη-προμηθευτή, γνωστοποιώντας σε τρίτους τις προσωπικές του οφειλές, και αφετέρου για ρήξη της συνεργασίας μεταξύ προμηθευτών και πελατών.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε:

  • Να σταματήσει η διαπόμπευση των οφειλετών του Δημοσίου.
  • Να σταματήσει ο εξαναγκασμός συνυποχρέωσης – συνυπευθυνότητας του τρίτου ως οφειλέτης του ποσού για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση.
  • Να σταματήσει η βεβαίωση της οφειλής σε βάρος του τρίτου.

 

Εκ της Ομοσπονδίας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here