Ο Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε την επικίνδυνη μέθοδο pooling των ιδιωτικών εργαστηρίων

0

Με τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης (pooling), εναντίον της οποίας τάχθηκαν δημόσια οι βιοπαθολόγοι,  γίνονται τα τεστ κοροναϊου στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι με τη μέθοδο αυτή «έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα, που φτάνει τα 10 ευρώ. Επομένως, ούτε 50, ούτε 60, ούτε 70 ευρώ, τα οποία ακούστηκαν, είναι οι τιμές που πληρώνει το δημόσιο για κάθε τεστ».

Ωστόσο, σε επιστολή της, προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής (ΕΕΙΒΕΙ), τονίζει ότι η μέθοδος είναι μη επιστημονικά αποδεκτή, μπορεί να αποβεί επισφαλής στην ανίχνευση θετικού δείγματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.

.«Η ανάμειξη δειγμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ευαισθησίας της κάθε εφαρμοζόμενης μεθόδου με άμεσο αντίκτυπο στην ακρίβεια του αποτελέσματος» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, ενώ σε άλλο σημείο τονίζουν: «Η εφαρμογή pooling δεν έχει καμία επιστημονική εφαρμογή σε περίπτωση ελέγχου μιας πανδημίας, αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου».

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here