Ο κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος στο «Κ.Ε.» μιλά για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στίβου στο Λεωνίδιο

0

Σε σχετικό ρεπορτάζ του «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» τις προηγούμενες ώρες αναφερθήκαμε στην πολύ σημαντική εξέλιξη που αποτελεί γεγονός εδώ και 2-3 εβδομάδες που αφορά τη δημιουργία και βελτίωση των αθλητικών υποδομών στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας και ειδικότερα της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών σε ότι αφορά τον κλασικό αθλητισμό στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του βοηθητικού γηπέδου στο Λεωίδιο.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη η οποία θα βάλει σε μια νέα εποχή τον εκεί τοπικό αθλητισμό με την ουσιαστική ανάπτυξη και του αθλήματος του στίβου, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/03) στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης. Πέρα από την προώθηση του συγκεκριμένου έργου ο κ. Λυσίκατος μίλησε και για τις θέσεις του Δήμου Νότιας Κυνουρίας σε ότι αφορά την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

«Έναυσμα το συγκεκριμένο έργο για επιστροφή στις “δάφνες” της παλιάς ιστορία που αφορά το στίβο»

Στην αρχική του τοπ0θέτηση ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας σχολίασε την σημαντική εξέλιξη της ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι αυτή την πρόταση την είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» πριν δύο χρόνια. Έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και όλη αυτή η επικοινωνία που πρέπει να γίνει για τόσο σημαντικά έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση πλέον να ανακοινώνουμε ότι υπάρχει η ένταξη της πράξης αυτής στο συγκεκριμένο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα με αρκετά υψηλό προϋπολογισμό.».

Από την πλευρά του ο κ. Λυσίκατος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν που αφορά παρεμβάσεις στο βοηθητικό γήπεδο Λεωνιδίου που διαθέτει τις προδιαγραφές στίβου και με αυτό τον τρόπο και τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γήπεδο στίβου Λεωνιδίου, με σύγχρονο ταρτάν, τα απαιτούμενα αποστραγγιστικά έργα, τις κερκίδες κ.α. προκειμένου να είναι μια ολοκληρωμένη, άρτια και πλήρως λειτουργική εγκατάσταση. Ο κ. Λυσίκατος αναγνώρισε ότι η περιοχή της Νότιας Κυνουρίας έχει ιστορία τόσο στον αθλητισμό, όσο και στο στίβο.

Στο αν πλέον έρχεται μια «νέα εποχή» στο στίβο στην ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας είπε: «Τουλάχιστον μπαίνουν οι προϋποθέσεις. Μπορώ να σας πω ότι αν και ο ίδιος προσωπικά δεν ήμουν αξιόλογος αθλητής, με συγκινούσε πάντα αυτό το κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της περιοχής μας και συγκεκριμένα του Λεωνιδίου και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, έκανα μια μεγάλη προσπάθεια για την ανεύρεση τέτοιων πόρων και για την υλοποίηση των προδιαγραφών και των εγκαταστάσεων για να αναπτυχθεί ο στίβος. Τότε δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα. Είχα απευθυνθεί απευθείας στον κάθε Υφυπουργό Αθλητισμού με κάποιες εκθέσεις που είχε φτιάξει για την ιστορία της περιοχής και το πόσο σημαντικό είναι. Ωρίμασαν οι συνθήκες, ωρίμασαν οι μελέτες μας και έτσι λοιπόν έχουμε αυτή την χρηματοδότηση και νομίζω πλέον ότι είναι και το κίνητρο ή το έναυσμα αν θέλετε για να γυρίσουμε ξανά στις δάφνες της παλιάς μας ιστορίας όσον αφορά τον κλασικό αθλητισμό.».

«Απαραίτητο οι υποδομές στίβου για την περιοχή μας»

Σχετικά με τη διαπίστωση ότι πλέον με την υλοποίηση του έργου αναμένεται επιπλέον διέξοδο στον αθλητισμό και με άλλα αθλήματα στην περιοχή, ο κ. Λυσίκατος ανέφερε: «Μιας και το αναφέρατε η αναβίωση των “Λεωνιδείων” που αποτελούσαν αγώνες που διεξάγονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, μας έδειξε ότι και ο κόσμος και τα παιδιά συμμετέχουν με χαρά και άρα μας έδωσαν ένα κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι θα πιάσει τόπο αυτό το έργο και αν θέλετε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας έχει πολύ σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις που ίσως περιορίστηκαν λίγο στο ποδόσφαιρο τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε δύο σύγχρονα γήπεδα 5Χ5 αλλά και το γήπεδο ποδοσφαίρου και το βοηθητικό γήπεδο που χρησιμοποιείται από τους τοπικούς συλλόγου για την πραγματοποίηση αγώνων. Έχουμε φτιάξει και έναν υπαίθριο χώρο στην παραλία της Πλάκας όπου προσπαθούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να φτιάξουμε ένα γήπεδο Τένις. Ακόμη και σε κάποιες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως είναι το παλιό ελαιοτριβείο Τυρού θα υπάρχει και αθλητική χρήση σ’ αυτούς τους χώρους, εκτός της πολιτικής και ψυχαγωγικής. Κατά συνέπεια το γήπεδο στίβου μπορούμε να πούμε ότι ήταν απαραίτητο για την περιοχή μας, τόσο για τον κόσμο όσο και για τις εγκαταστάσεις μας».

Στο αν η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου θα δώσει το έναυσμα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας να επενδύσει μέσω των συγκεκριμένων αθλητικών υποδομών, σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αφορούν τον κλασικό αθλητισμό, η απάντηση του κ. Λυσίκατου ήταν καταφατική: «Σίγουρα το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε τις δικές μας δράσεις και αθλητικές εκδηλώσεις υπερθετικές. Να μην περιοριζόμαστε μόνο στα σχολεία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνεργασία και με αθλητικούς συλλόγους και άλλους Φορείς της ευρύτερης περιοχής και της Τρίπολης κατά πάσα πιθανότητα που αποτελεί έδρα του Νομού. Σκοπός να πραγματοποιήσουμε δράσεις πέρα των στενών ορίων του Λεωνιδίου και του Δήμου μας, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο Νομού.».

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του έργου και οι αθλητικές δραστηριότητες στη συνέχεια θα γίνουν, αφού ο κόσμος αγκάλιασε το συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά και τις αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα στο άκουσμα της εξέλιξης με την χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου όπως αυτές του στίβου στο Λεωνίδιο οι κάτοικοι της περιοχής είναι περιχαρείς.

Εναλλακτικές δράσεις στη Νότια Κυνουρία για ανάπτυξη και του αθλητικού τουρισμού

Σχετικά με το καταδυτικό πάρκο Τυρού και το Αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου που αποτελούν «ισχυρά χαρτιά» στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη Νότια Κυνουρίας και του ερωτήματος του τι άλλο μπορεί στο Δήμο να αποτελεί ισχυρό χαρτί στον τομέα του αθλητισμού, ο κ. Λυσίκατος μας είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός που αναφέρατε νωρίτερα είναι β’ σημαντικός άξονας αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας. Ένας άξονας που αφορά και την εναλλακτικότητα. Αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό και τις εναλλακτικές αθλητικές δράσεις και έχουν σχέση και με την αύξηση της επισκεψιμότητας και γενικότερα την αύξηση των οικονομικών δεδομένων της περιοχής.».

Συνεχίζοντας σε ότι αφορά τα δύο ισχυρά χαρτιά στον εναλλακτικό τουρισμό και στον τομέα της εναλλακτικής δραστηριότητας όπως το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού και το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου, ο κ. Λυσίκατος τόνισε: «Το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου πλέον είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Αποτελούμε στον παγκόσμιο χάρτη ένας πολύ σημαντικός προορισμός για αναρρίχηση. Έχουμε κάνει τα αντίστοιχα βήματα για ένα πιο δύσκολο κομμάτι όπως είναι το καταδυτικό πάρκο Τυρού» και συνεχίζοντας έκανε αναφορά και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή στην ανάπτυξη του αθλητικού και όχι μόνο τουρισμού λέγοντας: «Κι επειδή πιστέψαμε πάρα πολύ στην περιοχή μας ότι πραγματικά μπορούμε να γίνουμε ένας ιδανικός τόπος για εναλλακτικές δραστηριότητες, έχουμε στραφεί και στην ποδηλασία. Είχαν έρθει οι πρώτοι φίλοι επισκέπτες ποδηλάτες κυρίως από την Ιταλία. Παράλληλα μιλάμε, συνεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε τις περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια μας στο πολύ όμορφα χωριά μας».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημία του κορωνοϊού και για θέματα που έχουν μείνει πίσω και είπε: «Το θέμα της πανδημίας δεν είναι δικαιολογία καθώς μας έχει πάει πίσω σε αρκετά πράγματα και από το σχεδιασμό και από τις εκδηλώσεις μας. Όπως γνωρίζετε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα το Φεστιβάλ Αναρρίχησης που αποτέλεσε μια δράση για επιπλέον διαφήμιση της περιοχής. Ακόμη και για το καταδυτικό πάρκο, έμειναν πίσω οι συνεννοήσεις αν και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε καταλήξει και έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, για να μας περάσουν αρμοδιότητα και να βρούμε την πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουμε κι εκεί κάποια πράγματα που θα αναβαθμιστούν. Πήγαμε πίσω αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εκκρεμότητες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με το πέρας αυτής της δύσκολης κατάστασης, πάλι με κέφι και με ενέργεια θα “πέσουμε πάνω” για να τα αναπτύξουμε.».

Παρακάτω μπορεί κανείς να ακούσει ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης:

.contraepithesi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ