Ο ρόλος του κλάδου ψύξης και κλιματισμού ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

0

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ρόλος του κλάδου ψύξης και κλιματισμού ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μείζον θέμα το οποίο για χρόνια η ανθρωπότητα αγνοούσε. Το περιβάλλον μας  είχε δώσει σημάδια αλλαγών σχεδόν από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με αύξηση των μέσων τιμών θερμοκρασίας , εξαφάνιση ζώων και την εξάπλωση  ασθενειών λόγω μολυσμένων φυσικών πόρων.

Παρά τις όποιες κινητοποιήσεις και την εμφάνιση οικολογικών πολιτικών κομμάτων η ευαισθητοποίηση του κόσμου δεν είχε την ανταπόκριση που έπρεπε, κυρίως, γιατί οι κυβερνήσεις παγκοσμίως με το ένα χέρι ενημέρωναν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής αλλά με το άλλο δεν έκαναν κάτι αποφασιστικό ώστε να τους εξαλείψουν. Στην χειρότερη περίπτωση συνέχιζαν να υποστηρίζουν βιομηχανίες που δεν υπάκουαν σε ‘’πράσινες ‘’ αναγκαίες  πολιτικές.

Στο μεταξύ, μέσα στις δεκαετίες, οι άνθρωποι υφίσταντο τις συνέπειες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι  εκτοπίστηκαν από περιοχές που ερημοποιήθηκαν λόγω έλλειψη βροχοπτώσεων, η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας μειώθηκε, η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων άλλοτε βουλιάζει οικισμούς στις λάσπες ( όπως το τραγικό συμβάν στην Μάνδρα το 2017 ) και άλλοτε δημιουργεί καύσωνες προκαλώντας θανάτους από θερμοπληξία σε συμπολίτες μας που είτε δουλεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν κλιματισμό.

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Γι ακόμα μια φορά βγαίνουν και μιλούν για μέτρα προστασίας μη κάνοντας κάτι ουσιαστικό. Απλά για ακόμα μια φορά μιλούν.

Εδώ και δεκαετίες τα επαγγελματικά σωματεία, όπως το Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε, ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος συμμετέχοντας σε προγράμματα ανακύκλωσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών πάνω σε πράσινες και οικολογικές λύσεις. Εδώ και δεκαετίες επαγγελματικά σωματεία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν αυτό που οι πολιτικοί απλά ‘’λένε πως κάνουν’’.

Το Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε  σκοπεύει να συμβάλλει στην προσπάθεια  κατά της κλιματικής αλλαγής μαζί με τα ομοειδή σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό  με σκοπό να προσφέρει και αυτό έστω 1% καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Με την πρόθεση αυτή  θέλει να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα Μ.Μ.Ε της χώρας με σκοπό να τα ενημερώνει για τις δράσεις του και για το τι συμβαίνει πάνω στα θέματα περιβάλλοντος  μέσω ενός επαγγελματικού σωματείου το όποιο είναι κεντρικός άξονας :Είναι  ο κλάδος που ασχολείται με την ψύξη και θέρμανση του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται από την συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ένας κλάδος που ουσιαστικά εγκαθιστά, επισκευάζει και χειρίζεται τις πιο ενεργειακά δαπανηρές συσκευές  όπως το ψυγείο και το κλιματιστικό. Δυο συσκευές απαραίτητες στο σύγχρονο άνθρωπο οι οποίες δεν κλείνουν στις μέρες μας σχεδόν ποτέ.

Έχει σημασία για τον καταναλωτή να μπορεί να ενημερωθεί από επαγγελματίες αδειούχους  πιστοποιημένους ψυκτικούς για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιεί σωστά τις συσκευές του, τι νεότερα μηχανήματα ή τρόποι υπάρχουν για να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα.

Το Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε, ως το παλαιότερο σωματείο ψυκτικών στην Ελλάδα από το 1977, επιμένει να υπερτονίζει τις λέξεις αδειούχοι  πιστοποιημένοι ψυκτικοί , οι οποίες δηλώνουν τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό που διακρίνει κάποιον  ο οποίος έχει άδεια από το κράτος για τις εργασίες που εκτελεί και μπορεί με ασφάλεια να τις φέρει εις πέρας τόσο για τον καταναλωτή όσο και για το περιβάλλον. Πρέπει να εξαλειφθούν τα φαινόμενα των ‘’αλεξιπτωτιστών’’ στο κλάδο που είναι ‘’λίγο από όλα’’.

Ελπίζουμε η έκκληση μας για συνεργασία να βρει θετική ανταπόκριση από τα Μ.Μ.Ε  και να συμπράξουμε σύσσωμοι σε αυτή την προσπάθεια ενάντια  στην κλιματική αλλαγή  με σκοπό να καλυτερέψουμε το αύριο των παιδιών μας.

 Με εκτίμηση

Ο  Πρόεδρος Ο   Γεν. Γραμματέας
        Γεωργαντζάς Αχιλλέας              Βουρλιάς Αλέξιος

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here