Ο ρόλος των Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η σημασία του Πέτρου Τατούλη για την Πελοπόννησο  

0

Έχει γίνει κατανοητό από την Ευρώπη, δηλαδή από τους πολιτικούς ηγέτες που μεριμνούν για την  ενίσχυση του παρόντος και την εξασφάλιση του μέλλοντός της, πως είναι απαραίτητη πλέον η κοινωνική συνοχή της.

Με αυτήν την επιδίωξη   αναγνωρίζεται, υιοθετείται και προωθείται ολοένα και περισσότερο, τόσο σε επίπεδο «δεξαμενών σκέψης», όσο και σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, η ενίσχυση της ανάπτυξης των Περιφερειών   μέσω «στρατηγικών ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης» και μέσω θεσμοθέτησης  «εταιρικών σχέσεων» συνεργασία κράτους και ιδιωτικών φορέων.

Διαπιστώνεται και επιδιώκεται η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, με βάση τα ξεχωριστά παραγωγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ή της κάθε περιφέρειας.

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως  παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν για μεταφορά εξουσίας και αυτονομίας, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της ανάπτυξης, στις Περιφέρειές της,   η κεντρική εξουσία επιμένει στον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, με την Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και στα χαρτιά.

Η Ελλάδα, λειτουργεί πρακτικά ως μία Περιφέρεια με κέντρο την Αθήνα. Η Αθήνα αποτελεί το διοικητικό κέντρο αναφοράς όλης της επικράτειας και όλων των κατοίκων της χώρας, η Αθήνα μελετά, η Αθήνα αποφασίζει, η Αθήνα ορίζει.. Η εξουσία και οι σοβαρές αποφάσεις, δηλαδή οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί και η υλοποίησή τους, παραμένουν αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους.

Ο σημερινός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ξανά υποψήφιος για τη θέση αυτή, Πέτρος Τατούλης, στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος ESPON, έχει επισημάνει την κατεπείγουσα ανάγκη πρόσδοσης στις Περιφέρειες περισσότερο αποφασιστικών αρμοδιοτήτων.

Ο Πέτρος Τατούλης είναι αποδεδειγμένα άριστος γνώστης των πανευρωπαϊκών τεκταινόμενων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωπαϊκών περιφερειών αλλά και των διεθνών εξελίξεων.

Γνωρίζει άριστα τα εργαλεία χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων και συνεργασίας κράτους και ιδιωτών μέσω των θεσμοθετημένων «εταιρικών σχέσεων» και έχει αναπτυξιακά οράματα που μπορούν  να πραγματοποιηθούν, αν οι Περιφέρειες αποκτήσουν  μεγαλύτερη αυτονομία.  Ο Πέτρος Τατούλης ξέρει να διεκδικεί και ελπίζω να επιτύχει.

Παπασταματάκης Γεώργιος  Χειρουργός

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here