Ο φερόμενος βιαστής και το φερόμενο «Κράτος Δικαίου»

0

Είδα το συγκλονιστικό βίντεο των πρωταθλητών μας στην ιστιοπλοΐα. Περιγράφουν ένα άντρο διαφθοράς όπου το όραμα των αθλητών να διακριθούν στο όνομα της πατρίδας τους συνθλίβεται από την κατάχρηση εξουσίας. Και είναι τέτοια η αλαζονεία της εξουσίας αυτών των ανθρώπων, που δεν τους αρκεί η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ή οι ανήθικες συναλλαγές, αλλά φτάνουν μέχρι την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Χρειάζεται να έχει κάποιος τη στόφα του ολυμπιονίκη για να βρει την ψυχική δύναμη να μιλήσει δημόσια γι’ αυτή τη διαφθορά – και ακόμα περισσότερο για την ίδια την προσβολή. Εξάλλου, η ίδια η γενετήσια προσβολή δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ευνοήθηκε από την «ηθική» της διαφθοράς που κυριάρχησε στην ομοσπονδία.

Δεν είναι μόνο η ομοσπονδία. Είναι η απανταχού εξουσία. Στα υπουργεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, τους διοικητικούς οργανισμούς, τα κόμματα, ακόμα και στα δικαστήρια. Και η πολιτεία αγνόησε την κραυγή αγωνίας των ολυμπιονικών μας και ψελλίζει την υποστήριξή της τώρα που το κοινό αίσθημα δικαίου για την αποτρόπαια γενετήσια προσβολή πιέζει αφόρητα. Και βέβαια, περιορίζεται σε αυτήν μόνο και όχι στο ευρύτερο πλαίσιο που την επέτρεψε και επιτρέπει ακόμα κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας. Δεν είναι αποκλειστικά η σεξουαλική παρενόχληση σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία η αρρώστια – είναι ένα σύμπτωμα της καταχρηστικής και ασύδοτης διοίκησης που συχνά περιλαμβάνει στα κίνητρά της ή τα εργαλεία της και την σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμα και τον βιασμό. Είναι η ίδια διοίκηση που καταγγέλλει για εκφοβισμό ο Κακλαμανάκης και οι άλλοι πρωταθλητές.

Η πολιτεία, δια του Πρωθυπουργού, αντιπαρέθεσε «το νομικό οπλοστάσιο του κράτους δικαίου» ως απάντηση στις αποκαλύψεις. Η πολιτεία, που νομοθέτησε τη λειτουργία των οργανισμών, ώστε να μην ελέγχεται η κατάχρηση εξουσίας. Η πολιτεία, που νομοθέτησε την υπεράσπιση αυτών που κατηγορούνται για εγκλήματα απιστίας και παράβασης καθήκοντος κατά του δημοσίου με έξοδα του δημοσίου. Η πολιτεία, που πληρώνει αδιαμαρτύρητα τα έξοδα των κατηγορουμένων. Στο πανεπιστήμιο της Θράκης έχουμε ενεργό παράδειγμα, όπου η πολιτεία πληρώνει 9 δικηγόρους για την υπεράσπιση αυτών που κατηγορούνται για απιστία και παράβαση καθήκοντος σε βάρος του, παρέχοντας τους ταυτόχρονα πλήρη πολιτική και ηθική στήριξη.

Ο κάθε φερόμενος (εκ)βιαστής ή καταχραστής της εξουσίας που του δόθηκε θα τιμωρηθεί, μόνο όταν το φερόμενο ως Κράτος Δικαίου σταματήσει να λειτουργεί ως συνεργός του φερόμενου εγκληματία, ενώ υποκρίνεται τον αρωγό του πολίτη.

*O Bασίλης Τσαουσίδης είναι Καθηγητής ΔΠΘ

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here