«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες…»

0

Γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος

O Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο. Η Δεξιά ποτέ δεν συμπάθησε το Πολυτεχνείο. Κι αυτό γιατί το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μια εθνική εορτή σαν όλες τις άλλες.

Δεν είχε παπάδες και αγιασμούς, δεν είχε σημαίες στα μπαλκόνια, δεν είχε εθνικιστικές υστερίες και πολεμοχαρείς παρελάσεις. Υπήρξε μια επέτειος που δεν καθιερώθηκε από το κράτος, αλλά επιβλήθηκε από το λαό και κυρίως από τους νέους.

Κι ακόμη περισσότερο, η Δεξιά δεν συμπαθεί το Πολυτεχνείο γιατί συμβολίζει κάτι που η Δεξιά όχι μόνο δεν το έχει στο DNA της, αλλά και που το φοβάται σαν το διάβολο το λιβάνι:

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει μια λαϊκή εξέγερση και κρύβει πίσω του το διαχρονικό αίτημα για Ελευθερία και Δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο ήταν μια αυθεντική λαϊκή εξέγερση των νέων απέναντι σε ένα ολοκληρωτικό στρατιωτικό καθεστώς που, με πρόσχημα το φάντασμα του εθνικού διχασμού που δήθεν προκαλούσε ο πλουραλισμός των ιδεών και η άνοδος των πέραν της Δεξιάς πολιτικών δυνάμεων, κατήργησε τη Δημοκρατία και στέρησε τις ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών για 7 ολόκληρα χρόνια.

Το Πολυτεχνείο λοιπόν συμβολίζει ακριβώς αυτό που φοβάται σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και που για να το αποφύγει, συνδέει τα μέτρα αντιμετώπισης μιας υγειονομικής κρίσης με την αστυνομοκρατία και την καταστολή.

Το σκηνικό στήνεται προσεκτικά. Η εικόνα των έρημων δρόμων με τις αστυνομικές περιπολίες παραπέμπει σε περασμένες περιόδους δικτατορίας για την Ελλάδα ή τη Λατινική Αμερική.

Οι προσλήψεις αστυνομικών αντί για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς, ακόμη και την πανδημία επιδιώκει να την αντιμετωπίσει με αυταρχισμό και αστυνομική καταστολή.

Γι’ αυτό άλλωστε και φέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους συνωστισμούς στις εκκλησίες αφενός και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αφετέρου.

Γι’ αυτό και ενοχοποιεί τις συναθροίσεις των νέων, αδιαφορώντας, την ίδια ώρα, για τους συνωστισμούς στα λεωφορεία και στο Μετρό. Για τα οποία μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σαν νεόκοπος λοιμωξιολόγος, δηλώνει με θράσος αγράμματου ότι, λέει, δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης. Κι ας βρέθηκαν θετικοί 40 εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και μπήκαν σε καραντίνα άλλοι 350…

Κι ακόμη, η πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού να δημιουργηθεί αστυνομία που να εδρεύει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όταν αυτά παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες και μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα και από έλλειψη προσωπικού, είναι απόδειξη του πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και πως αντιμετωπίζει την παραγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Ακόμη ηχούν στα αφτιά μας οι προσπάθειες στελεχών της Δεξιάς και σημερινών υπουργών, στα χρόνια που ακόμη γιορτάζονταν η επέτειος του Πολυτεχνείου, να πείσουν στα τηλε-παράθυρα ότι δήθεν δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, αλλά όλο αυτό ήταν ένας μύθος και ένα κατασκεύασμα της Αριστεράς.

Η κυβέρνηση δεν συμπαθεί το Πολυτεχνείο, γιατί η επέτειος μιας αυθεντικής λαϊκής εξέγερσης συνδέθηκε άρρηκτα μεταπολιτευτικά με την ηγεμονία της Αριστεράς.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ