Πέτρος Τατούλης «Κατάκτηση μας η περιφερειακή συνείδηση. Είμαστε όλοι Πελοποννήσιοι»

0

Την εδραίωση της περιφερειακής κουλτούρα ως κρίσιμη πολιτική επιλογή πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τσούκαλο, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

«Ο Καλλικράτης υπήρξε η μεγαλύτερη και πιο φιλελεύθερη θεσμική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών, που έσωσε την αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης. Η περιφερειακή συνείδηση υπήρξε πολιτικά μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του. Δουλέψαμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου γιατί οι συμπολίτες μου την υιοθέτησαν, απαλλαγμένοι από τοπικισμούς και σύνδρομα που εγκλώβισαν την αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης.

Σημείωσε ακόμη ότι το δημογραφικό αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα. «Στην περιφέρεια της χώρας είναι ιδιαίτερα έντονα τα προβλήματα πληθυσμιακής συγκρότησης και αυτό γιατί χάσαμε σε εθνικό επίπεδο κρίσιμο πολιτικό χρόνο για τη λύση των προβλημάτων της υπαίθρου. Αυτός ο τόπος στις περιόδους κρίσης στηρίχθηκε στους ανθρώπινους πόρους της και κυρίως σε αυτούς της περιφέρειάς της. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουμε κίνητρα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενδυνάμωσης της υπαίθρου, ώστε να αναστήσουμε την περιφερειακή μας οικονομία και να αναζωογονήσουμε τον τόπο μας».

Ο Πέτρος Τατούλης υπερασπίστηκε τη συνταγματική αυτοτέλεια των Περιφερειών και χαρακτήρισε «βαθύτατα αντισυνταγματική» την άποψη ότι οι Περιφέρειες αποτελούν βραχίονες της Κυβέρνησης. «Τα πολιτικά κόμματα που εκφράζουν τέτοιες απόψεις επιταχύνουν την κρίση τόσο των ίδιων των κομμάτων, όσο και του κεντρικού πολιτικού συστήματος».

«Δικαιωθήκαμε από τους πολίτες για την πολιτική μας θέση ότι οφείλουν οι δύο διαφορετικοί κόσμοι να βρουν ένα επίπεδο συναίνεσης και συνεργασίας» τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης και σημείωσε «η πολιτική μας θέση παραμένει σταθερή και σαφής και ήδη έχουμε επιτύχει σημαντικές συνεργασίες σε συγκεκριμένες πολιτικές και έργα προς το συμφέρον των Πελοποννησίων πολιτών».

Αναφερόμενος τέλος σε καινοτόμες αντιλήψεις και προτάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητες για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία, την κοινωνία και την ιστορία του τόπου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επαναδιατύπωσε την άποψή του για την επανακατοίκηση της Καστροπολιτείας του Μυστρά, ο οποίος κατοικείτο μέχρι τη δεκαετία του ’70. «Αποτελεί σπουδαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και έχω διατυπώσει αυτή την άποψη από την θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού» δήλωσε ο κ. Τατούλης και συνέχισε «η τεχνογνωσία αναστήλωσης και επανακατοίκησης μιας τέτοιας περιοχής, υπάρχει και μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την προστασία των μνημείων, όσο και την ασφαλή κατοίκησή του».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here