Πίσω από την «απειλή» Μητσοτάκη

0

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης ζητά «καθαρές λύσεις» και προειδοποιεί (ή και απειλεί) με νέες εκλογές… τον Δεκαπενταύγουστο εάν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν του δώσουν όχι μόνον την νίκη αλλά και την αυτοδυναμία.

«Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά», δήλωσε στην χθεσινή συνέντευξή του στο Θέμα FM και τον Γιάννη Πρετεντέρη για να προσθέσει: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό».

Προφανώς πρόκειται για προεκλογικό τακτικισμό προς συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ – πρόκειται όμως και για έναν έμμεσο, αλλά προφανή πολιτικό εκβιασμό που υποκρύπτει δύο επίπεδα αγωνίας.

Το πρώτο είναι πως, παρά την καμπάνια της «προδιαγεγραμμένης νίκης» που διεξάγει η ΝΔ και τις διψήφιες διαφορές που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο Μητσοτάκη δεν θεωρούν την αυτοδυναμία «κλειδωμένη». Βλέπουν υπαρκτό κίνδυνο αυξημένης αποχής στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής και ανησυχούν ότι η επαλήθευση ενός τέτοιου σεναρίου μπορεί να κοστίσει στην ΝΔ όχι μόνον την αυτοδυναμία αλλά και τη δυνατότητα συγκρότησης μιας συμπαγούς κυβέρνησης έστω και με συνεργασίες.

Δεν είναι τυχαίο πως το μήνυμα-προειδοποίηση Μητσοτάκη ήρθε αμέσως μετά την δημοσκόπηση της Marc για τον Ant1, η οποία έδειξε πως ένα ποσοστό 15,8% εκείνων που δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές εάν πήγαινε στις κάλπες θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία. Στο επιτελείο της Πειραιώς επίσης έχουν «μετρήσει» πως για να ποντάρουν με ασφάλεια στην αυτοδυναμία, ανεξαρτήτως της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και του αριθμού των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή, χρειάζονται ένα ποσοστό πάνω από το 38% με 38,5% – γεγονός, που σημαίνει ότι χρειάζονται και την τελευταία δυνατή ψήφο.

Η δεύτερη, και στρατηγική πλέον, αγωνία στην ΝΔ είναι πως ακόμη και στο καλύτερο για εκείνη δημοσκοπικό σενάριο, δεν συγκροτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία 200 βουλευτών για αλλαγή του εκλογικού νόμου – άρα, οι μεθεπόμενες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική.

Η προθυμία της Φώφης Γεννηματά, η οποία διατυπώνεται όλο και με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 24ωρα, να συμπράξει με την ΝΔ δίνοντας ψήφο ανοχής και στηρίζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν αρκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφενός γιατί – πάντοτε με βάση τις δημοσκοπήσεις – τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ επίσης δεν εγγυώνται την αθροιστική ύπαρξη 200 βουλευτών για αλλαγή της απλής αναλογικής και, αφετέρου, διότι στην Πειραιώς δεν είναι πεπεισμένοι για την συνοχή του ΚΙΝΑΛ την 8η Ιουλίου. Δεν θεωρούν δεδομένο δηλαδή πως όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα ακολουθήσουν την Φώφη Γεννηματά στην επιλογή της σύμπραξης με την ΝΔ – και πολύ περισσότερο, δεν θεωρούν δεδομένο πως δεν θα υπάρξει εσωκομματική κρίση στο ΚΙΝΑΛ ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Για όλους αυτούς τους λόγους τα στελέχη και τα φιλικά προς την ΝΔ μέσα «παίζουν» τις τελευταίες μέρες το χαρτί ενός ακραίου – και απίθανου – σεναρίου, εκείνου μιας «αναγκαστικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» εάν γίνουν δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. «Μπορείτε να σκεφτείτε τον Κυριάκο πρωθυπουργό και τον Αλέξη αντιπρόεδρο; Μία κυβέρνηση που θα έχει στην ίδια κυβέρνηση τον Άδωνι και τον Πολάκη;» είναι το χαρακτηριστικό  δίλημμα που ετέθη από ιστοσελίδα που εκφράζει την γραμμή Μητσοτάκη.

Προφανώς πρόκειται για δίλημμα ανύπαρκτο, αλλά έχει την ίδια στόχευση με τον πολιτικό εκβιασμό Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές «τον Δεκαπενταύγουστο». Το πρόβλημα, και στις δύο περιπτώσεις, είναι πως κάποιες φορές οι εκβιασμοί αυτού του τύπου κινητοποιούν τα εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αντανακλαστικά στο εκλογικό σώμα. ´Εστω και εν μέσω ελληνικού θέρους…

/tvxs.gr/n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here