Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων & κατά της Θανατικής Ποινής

0

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής

World Day Against the Death Penalty

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής αποτελεί μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη Διεθνή Αμνηστία. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.
Στατιστικά Στοιχεία:

  • 88 χώρες του κόσμου έχουν καταργήσει την θανατική ποινή, 11 μερικώς, 24 στην πράξη, ενώ σε 75 διατηρείται.
  • Στη χώρα μας κανένας άνθρωπος δεν έχει υποβληθεί στην «εσχάτη των ποινών» από το 1973, ενώ από το 1993 η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και δια νόμου, εκτός από τα στρατιωτικά εγκλήματα σε περίοδο πολέμου.
  • Στις ΗΠΑ, 38 από τις 50 πολιτείες υποστηρίζουν τη θανατική ποινή. 60 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ το 2005, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 1004 από το 1977 που επανήλθε η θανατική ποινή. Ο αριθμός των μελλοθανάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά τις 3000.
  • Τουλάχιστον 2.148 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2005 σε 22 χώρες, ενώ τουλάχιστον 5.186 καταδικάσθηκαν σε θάνατο τον ίδιο χρόνο σε 53 χώρες.
  • Το 94% των εκτελέσεων έγιναν στην Κίνα (1770), στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.
  • Στις ΗΠΑ εκτελέστηκαν 19 ανήλικοι μεταξύ 1900 – 2003, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση ανηλίκων απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες.

World Homeless Day – Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων γεννήθηκε από συζητήσεις μεταξύ ανθρωπιστικών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βοήθησαν τους αστέγους στις χώρες τους.

Ο στόχος και το σλόγκαν της Ημέρας είναι ότι οι ντόπιοι ενεργούν τοπικά σε μια παγκόσμια ημέρα.

Η έμφαση δίνεται στην παροχή χεριών βοήθειας που είναι ευαίσθητη στις τοπικές ανάγκες, έχοντας επίγνωση του παγκόσμιου προβλήματος της έλλειψης στέγης και αισθάνομαι αλληλεγγύη με άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Την ημέρα αυτή, μπορείτε να γιορτάσετε συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των αστέγων στη δική σας κοινότητα. Οι καμπάνιες και οι έμποροι συγκεντρώνονται σε τοπικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη δημοσιότητα και την αλληλεγγύη που παρέχει μια παγκόσμια πλατφόρμα..i-diadromi.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here