Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Ζουν με εμάς, όχι για εμάς

0

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Με τις κακοποιήσεις σε βάρος των ζώων να έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ η έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και την διασφάλιση αυτών, προκειμένου αυτά, να ζουν αξιοπρεπώς με εμάς και όχι για εμάς.

του Αντώνη Κρητικού – akritikos@neaselida.news

Οι άνθρωποι που μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά με όλα τα στοιχεία της φύσης, σεβόμενοι την κάθε ύπαρξη γύρω τους και αναγνωρίζοντας πως όλοι έχουμε έρθει στη ζωή για κάποιο λόγο και με κάποιο στόχο είναι και εκείνοι που καταφέρνουν να διασφαλίσουν και την εσωτερική τους ολοκλήρωση σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ψυχολόγων.

Η σημερινή ημέρα, αποσκοπεί τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά κυρίως στη συνειδητοποίηση πως σχεδόν 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας περιμένοντας απροστάτευτα κάποιον από εμάς να τους δώσει την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής. Για αυτό και σήμερα όλο και περισσότεροι φορείς αλλά κυρίως οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης αδέσποτων ζώων είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Παρά το νομικό πλαίσιο που επιβάλλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα ακόμα και φυλάκιση στους παραβάτες, περιστατικά βίαιης και βάναυσης μεταχείρισης των ζώων έρχονται στο φως της δημοσιότητας συνεχώς. Αυτό που έχει αξία σήμερα, είναι οι πολίτες να γνωρίζουν πως πρέπει να δρουν και να καταγγέλλουν περιστατικά κατά τα οποία ζώα δέχονται βία, βασανίζονται, αλυσοδένονται ή και δολοφονούνται.

Κοινωνιολόγοι επισημαίνουν πως ένας άνθρωπος που έχει το ψυχικό σθένος να βλάψει ένα ανυπεράσπιστο ζώο, δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο σε ένα παιδί ή σε έναν συμπολίτη του.

Στον αντίποδα, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα εγκλήματα που διαπράττονται στη χώρα μας σε βάρος των ζώων, το ελληνικό φιλοζωικό κίνημα είναι ισχυρό και συνεχώς ενδυναμώνεται. Σκοπός των φιλόζωων είναι η προστασία όλων των πλασμάτων και η απομόνωση, καταδίκη και καταγγελία ατόμων που παρουσιάζουν παραβατική προς τα ζώα συμπεριφορά.

Ας γίνουμε η φωνή τους καθώς τα ίδια δεν έχουν φωνή.

Ηχηρό μήνυμα, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στέλνει μέσω της «Νέας Σελίδας» η Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Μοσχάτου – Ταύρου:

«Η συγκεκριμένη μέρα, είναι μια ημέρα που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους για τα ζώα.

Όχι μόνο την συγκεκριμένη μέρα αλλά όλες τις μέρες θα πρέπει να σκεφτόμαστε εμείς οι άνθρωποι πως συμπεριφερόμαστε στα ζώα.

Να αναρωτηθεί ο καθένας λοιπόν για πολλά πράγματα …

 • Γιατί εγκαταλείπει το ζώο του;
 • Γιατί το έχει μόνιμα σε μια ταράτσα – αυλή – μπαλκόνι;
 • Γιατί το έχει συνέχεια αλυσοδεμένο;
 • Γιατί στο παστούρομα;
 • Γιατί ενώ προορίζεσαι για τροφή του ανθρώπου , δεν τηρούν την ευζωία του ζώου και όταν έρθει η στιγμή για θανάτωση δεν είναι ανώδυνη;

Πολλά τα γιατί , που για μας και κυρίως για αυτά δεν υπάρχουν απαντήσεις…

Ας σκεφτόμαστε καθημερινά και ας βοηθάμε όπως και όσο μπορούμε .

Από λίγη τροφή κ νερό σε ένα αδέσποτο , υιοθετώντας από καταφύγιο σώζοντας ένα ζώο, πηγαίνοντας στο κτηνιατρείο ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο, καταγγέλλοντας τη κακοποίηση που είμαστε μάρτυρες, γινόμενος εθελοντής σε μια φιλοζωική οργάνωση κτλ.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ . ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ . ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΑ ΟΝΤΑ. ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Με εκτίμηση
Κάσση Ελευθερία
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ»

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
 1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
 1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
 2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
 1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
 2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
 1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
 1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
 2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
 1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
 2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
 1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
 1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
 2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
 1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
 2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
 1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
 2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
 3. neaselida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here