Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: “Οι νέοι οικοδομούν την ειρήνη”

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου και επικεντρώνεται στα προβλήματα των νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η φετινή καμπάνια του ΟΗΕ έχει τίτλο «Οι νέοι οικοδομούν την ειρήνη». Ο οργανισμός σημειώνει, ότι οι νέοι αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διατήρηση της ειρήνης. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2017 είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της συμβολής των νέων σε αυτή την κατεύθυνση, τον μετασχηματισμό των κοινωνιών καθώς και στην ένταξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, η νεολαία αποτελεί την πολυπληθέστερη στην ιστορία και οι νέοι συχνά αποτελούν την πλειοψηφία στις χώρες, όπου σημειώνονται πόλεμοι ή αναταραχές, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), και διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας συμμετέχοντας στην καμπάνια του ΟΗΕ και ενημερώνοντας για τη δράση του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile.

Το YouSmile, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι μία πρωτοβουλία μαθητών, όπου συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, αλλά και σε εκδηλώσεις κινητοποίησης κι ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν τα δικαιώματά τους.

Βασική αρχή είναι ότι τα παιδιά, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, έχουν τη δική τους φωνή που οι ενήλικες οφείλουν να ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη. Με γνώμονα αυτή την αρχή, το YouSmile επιχειρεί να αναδείξει όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες μαθητών από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες, πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τα ίδια τα παιδιά χωρίς την παρέμβαση των ενηλίκων και απευθύνονται, είτε μέσα από δράσεις είτε μέσω μηνυμάτων, σε άλλα παιδιά. Όλοι οι εθελοντές μαθητές είναι οι πρεσβευτές του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το YouSmile έχει δώσει βήμα σε περισσότερους από 3.500 μαθητές και περισσότερα από 50 σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση της ενημερωτικής του ιστοσελίδας YouSmile, της διαδικτυακής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου.

Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 εκπομπές με θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ψυχαγωγικά, ενώ οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να διοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση των παιδιών, οι φυγές εφήβων, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η ασφαλής χρήση του διαδικτύου.

Η δράση του YouSmile υποστηρίζεται από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» στην προσπάθεια του, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώσει άμεσα τα παιδιά για την κακοποίηση, τα δικαιώματα τους, την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια για τους ίδιους, ή τους φίλους τους.

Επίσης, το έτος που πέρασε το YouSmile συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ σχετικά με τις σχέσεις των δυο φύλων, την εξάλειψη της φτώχειας, κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Μ.Κιάου

riknews.com

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here