Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

0

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.
Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό.
Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.
Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες.
Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Διανύουν χιλιόμετρα για αιμοκάθαρση.
Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται μέρα παρά μέρα εκατοντάδες νεφροπαθείς στη χώρα μας, που χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό.

Νησιά με αρκετές δεκάδες νεφροπαθών, όπως
η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Πάρος, η Νάξος, η νότια Κρήτη, καθώς και παραμεθόριες περιοχές κυρίων της Μακεδονίας δεν διαθέτουν μονάδες τεχνητού νεφρού με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

.i-diadromi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ