Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση [Φωτο & Βίντεο]

0

Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα διαδηλώνουν ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημοσία διαβούλευση.

Οι φοιτητές της Αθήνας στέλνουν μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου, ενώ ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις που τους έχουν περικυκλώσει. Η πλατεία Κοραή όπου έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό για να παρεμποδιστεί η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων, ενώ επικράτησε ένταση και η αστυνομία έριξε χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης και έστρεψε την «αύρα» κατά των φοιτητών. Ανάλογη ένταση υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να κατέβουν από τον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή και να πραγματοποιήσουν πορεία, οι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Σημειώνεται ότι αποφάσεις για την κινητοποίηση στα Προπύλαια έχουν πάρει οι Σύλλογοι των σχολών: Φυσικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Γεωπονικό.

Όπως τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμα τους, τα μέτρα του νομοσχεδίου που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

Τονίζουν επίσης ότι η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να το φέρει ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτή, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία και βάζει τέλος στο δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο, εισάγοντας χρονικό όριο φοίτησης, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσαν από κοινού  η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here