Παπαηλιού:Ο ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε τροπολογία για «δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού» για ευάλωτα νοικοκυριά…

0

Γιώργος Παπαηλιού

Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Στο πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε τροπολογία για «δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού» για ευάλωτα νοικοκυριά, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.

Επειδή το θέμα της διακοπής της σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής των σχετικών λογαριασμών είναι μείζον και οσημέραι, με τον πολλαπλασιασμό των αναγκών («χειμώνας», τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κλπ) οξύνεται, αφού η «νέα φτωχοποίηση»-η «νέα ενεργειακή φτώχεια»  είναι ήδη παρούσες :   Πέραν των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,   αφορά πλέον και μεσαία κοινωνικά στρώματα που εν μέσω πανδημίας βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας και εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία καλείται να λάβει μέτρα, αφού απαντήσει για τον  αριθμό των εντολών αποκοπής από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προς το ΔΕΔΔΗΕ, την κατανομή τους  ανά Περιφέρεια και ανά κοινωνικό τιμολόγιο και τον μέσο όρο των οφειλών των νοικοκυριών.

Η ερώτηση έχει κατά λέξη ως εξής :

01.12.2020

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Πολλά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο φέρνουν στην επικαιρότητα το μείζον κοινωνικό ζήτημα των αποσυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση αποκοπής ηλεκτρικού στη Θράκη, όπου ο πατέρας ζητούσε από τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ να αναβάλει για μια ώρα την αποσύνδεση, διότι το παιδί του ήταν σε τηλεκπαίδευση. Το περιστατικό αυτό ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.

Η αποσύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά νοικοκυριά δεν αφορά πλέον μόνοντις μέχρι σήμερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες οδηγούν σε «νέα φτωχοποίηση» πολλών στρωμάτων της Κοινωνίας. Η «νέα φτωχοποίηση» απειλεί πλέον και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, που εν μέσω πανδημίας είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι της εστίασης, τουριστικών επιχειρήσεων, λιανεμπορίου κ.α. βιώνουν την «αδιαφορία» της Κυβέρνησης για λήψη μέτρων ουσιαστικής οικονομικής στήριξης.

Καθυστερημένα η Κυβέρνηση μετά το πρώτο κύμα της Πανδημίας και με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861 (ΦΕΚ 3088/τΒ/24.7.2020) έδωσε τη δυνατότητα για επανασύνδεση ηλεκτρικού σε νοικοκυριά και για αποκοπές που έγιναν μέχρι 30/4/2020. Βέβαια, τα κονδύλια που δόθηκαν για επανασυνδέσεις, δεν καλύπτουν τις οξυμένες ανάγκες, που δημιουργήθηκαν.

Στη διαδικασία αυτή προβλέπεται η λειτουργία αντίστοιχων επιτροπών σε Δήμους και τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (εισοδήματα, κοινωνικά τιμολόγια κλπ). Οι επιτροπές που θεσπίστηκαν με το νόμο4508/2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ) αποτελούνται από εκπροσώπους του Δήμου, του ΔΕΔΔΗΕ και των παρόχων ενέργειας.

Ωστόσο, οι καταγγελίες για αποκοπές συνεχίζονται και ειδοποιητήρια από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στέλνονται σε νοικοκυριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα κατέθεσε σχετική τροπολογία,περί «δωρεάν επανασύνδεσης και δωρεάν παροχήςηλεκτρικού», στο πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Η τροπολογία περιλάμβανε:

α. Τη δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών

β. Τη δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξη αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο

γ. Τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022

δ. Την απαγόρευση διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους

Η τροπολογία, που αφορούσε κύρια ευάλωτα νοικοκυριά και όχι συστηματικούς κακοπληρωτές, δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό.Το πρόβλημα όμως παραμένει και οξύνεται.

Δεδομένου ότι:

  • Η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες συνεχίζονται,
  • Οι καιρικές συνθήκες (χειμώνας) δημιουργούν αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση,
  • Η χρήση ανορθολογικών μέσων θέρμανσης των νοικοκυριών λόγω οικονομικής αδυναμίας, οδηγεί και σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβάρυνση του Περιβάλλοντος,
  • Όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού, πλέον, φτωχοποιούνται,
  • Η τηλεκπαίδευση και τηλεργασία συνεχίζονται με αυξητικό ρυθμό και τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή τους,
  • Η ενεργειακή φτώχεια οξύνεται και καλύπτει πλέον και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα,
  • Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η Κυβέρνηση παραπέμπει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο Ι και ΙΙ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να πάψει το φαινόμενο της αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας;
  • Ποιος ο αριθμός εντολών αποκοπής από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προς το ΔΕΔΔΗΕ, πώς κατανέμονται ανά Περιφέρεια και ανά κοινωνικό τιμολόγιο;
  • Ποιος είναι ο Μ.Ο. οφειλών των νοικοκυριών;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here