Παπαηλιού: Αναφορά για τις ζημιές από σιδηροσκώληκες σε καλλιέργειες πατάτας στην Αρκαδία

0

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από σιδηροσκώληκες σε καλλιέργειες πατάτας στην Αρκαδία

Η πατατοπαραγωγή στην Αρκαδία, τα τελευταία χρόνια και φέτος, ακολουθεί φθίνουσα πορεία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση χρήσης κάποιων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κυρίως εντομοκτόνων εδάφους, τα οποία καταπολεμούν σημαντικούς εχθρούς της πατάτας. Μεταξύ αυτών και ο σιδηροσκώληκας. Αυτό γίνεται σύμφωνα με την εκ μέρους των πατατοπαραγωγών πιστή τήρηση των οδηγιών των γεωπόνων-συμβούλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο προϊόν (η πατάτα)  καθίσταται μη εμπορεύσιμο.

Είναι προφανές, ότι η αδυναμία διάθεσης της πατάτας και η εξ αυτής  ολοκληρωτική απώλεια του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δεν οφείλεται σε δική τους αμέλεια.

Συμπερασματικά,  η επιβίωση των πατατοπαραγωγών εξαρτάται από τις ενέργειες της πολιτείας, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει τις ζημίες στην καλλιέργεια της πατάτας και να τις εντάξει σε προγράμματα αποζημίωσης, όπως σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του ΕΛΓΑ.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού κατέθεσε σχετική αναφορά, με την υπ΄ αριθ. 812/27.8.2021 επιστολή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» και ζητούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Επισυνάπτεται το παραπάνω έγγραφο.

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2021

Ο καταθέτων βουλευτής

Παπαηλιού Γεώργιος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here