Παπαηλιού: Για όλα, φταίει ο κακός μας ο καιρός !!!

0

Γιώργου Παπαηλιού

Βουλευτή Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Για όλα, φταίει ο κακός μας ο καιρός !!!

Στο νομοσχέδιο για την «ενσωμάτωση … της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 … και άλλες διατάξεις …», αποτυπώνεται η φιλοσοφία  της ΝΔ για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα στο συγκεκριμένο χώρο, τα συμφέροντα  των καναλαρχών (των μιντιακών ολιγαρχών), που είναι οι πολιτικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι εξυπηρετήσεις συμπυκνώνονται στα εξής :

Μετά την  κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών, την απαλλαγή των μετόχων των μέσων μαζικής ενημέρωσης (μ.μ.ε.) και των πρακτορείων διανομής από την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», την  αδιαφανή ενίσχυσή τους μέσω της «λίστας Πέτσα» και λοιπών λιστών, την αναστολή καταβολής της δόσης για τις χορηγηθείσες άδειες λειτουργίας των  τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας  του έτους  2020, προβλέπεται και η μείωση της ετήσιας δόσης  (του έτους  2020) από 3,5 εκ. ευρώ μέχρι και του ποσού των 50.000 ευρώ, αν, εντός του έτους,  ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου  τηλεοπτικού σταθμού  προβεί σε επενδύσεις στις υποδομές, στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στο πρόγραμμα και επιπλέον η αποπληρωμή του απομένοντος ποσού σε 84 και 96 δόσεις Η έκπτωση προσεγγίζει το 98,6 %, που σημαίνει ότι «χαρίζεται» !!! η ετήσια δόση για την άδεια εκμετάλλευσης ενός δημόσιου αγαθού, της τηλεοπτικής συχνότητας.

Πρόκειται για την επαναφορά του καθεστώτος του «δεν πληρώνω»-του «τζάμπα» που ίσχυε για τις τηλεοπτικές άδειες  στο παρελθόν, για 30 και πλέον χρόνια.

Η υποχρέωση των καναλιών να απασχολούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους  πλήρους απασχόλησης «πετσοκόβεται», αφού στους 400 εργαζόμενους  θα περιλαμβάνεται και (μεταφερόμενο) προσωπικό που εργάζεται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15 % του συνόλου των εργαζομένων (60 άτομα, που σημαίνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 400 σε 340). Ο σκοπός των καναλαρχών είναι προφανής, να έχουν τους εργαζόμενους υπό καθεστώς ανασφάλειας και συνακόλουθα υποταγής.

Με τη ρύθμιση για τη συνδρομητική τηλεόραση, δημιουργείται μία κλειστή αγορά, αφού οι καναλάρχες, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και για 15 χρόνια, θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διασφάλιση της σχετικής άδειας.

Όσον αφορά στη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, αυτή θα «περνά» μέσω μιάς κεντρικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Digea, στην οποία μετέχουν οι ίδιοι οι καναλάρχες, καταργουμένου του θεσμικού πλαισίου για αντικειμενικοποίηση του συστήματος, που είχε θεσπιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. .

Μετατίθεται η έκδοση νόμιμων αδειών των  περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών για το έτος 2023 που είναι (;) και εκλογικό έτος. Έτσι τα περιφερειακά μέσα, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη  της ελληνικής περιφέρειας και  χρειάζονται ολοκληρωμένη θεσμική και οικονομική ενίσχυση, παραμένουν όμηροι της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Μέσω αυτών των ρυθμίσεων, οι μιντιακοί ολιγάρχες  επιβάλλουν και διασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγχο  του χώρου των μ.μ.ε., χειραγωγώντας τον ελληνικό λαό και προωθώντας τα συμφέροντα των ιδίων, της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τα μ.μ.ε.  αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αρκεί να εφαρμόζονται οι συνταγματικές ρυθμίσεις που συνιστούν το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αυτό αποτυπώνεται στο άρθρα 14 και 15  του Συντάγματος που καθιερώνουν γι΄ αυτά καθεστώς ελευθερίας και πλουραλισμού και επιτάσσουν την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και την ισότιμη προβολή των απόψεων και των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτές οι αρχές δεν  διασφαλίζονται, με αποτέλεσμα σήμερα ο χώρος των μ.μ.ε. να διακρίνεται από άκρατη μονομέρεια και να είναι αβάσταχτα μονοφωνικός.

Όλες  οι εξυπηρετήσεις που έχουν γίνει και γίνονται προς τους μιντιακούς ολιγάρχες, μέσω του νομοσχεδίου,  αναδεικνύουν τη διαπλεκόμενη σχέση της κυβέρνησης της ΝΔ με τα συστημικά μ.μ.ε. και αντίστοιχα την απλόχερη στήριξη αυτών προς την κυβέρνησή της. Εμφανίζονται απροκάλυπτα ως προπαγανδιστικός μηχανισμός της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Γι΄ αυτό, τα διεθνή μέσα και οργανισμοί δημοσιογράφων κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ως προς την ελευθερία του τύπου και το επίπεδο δημοκρατίας.

Ας σκεφτούμε, τι θα μετέδιδαν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν  τις δύο τελευταίες ημέρες στη χώρα μας (3 νεκροί λόγω της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης επί 48 ώρες και (…), η Ελλάδα «κομμένη στα δύο», με διακοπή της κυκλοφορίας στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, μετά από κυβερνητική απόφαση προς όφελος του παραχωρησιούχου, αποκλεισμός οδών ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ) : «θα χάλαγε ο κόσμος». Συνεχείς συνδέσεις και ρεπορτάζ με  το ερώτημα στα χείλη δημοσιογράφων και επιλεγμένων ή μη  πολιτών «που είναι το κράτος»; και ένα συμπέρασμα «διάλυση» των πάντων.

Χθες οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχισαν κανονικά το πρόγραμμά τους. Ο δε πρωθυπουργός, εν μέσω του «χιονιά»,  φωτογραφίζονταν με δύο γνωστούς δημοσιογράφους στο κέντρο της Αθήνας και συνιστούσε υπομονή στους ξυλιασμένους και εγκλωβισμένους πολίτες.

Το «επιτελικό κράτος» σε όλο το επικοινωνιακό μεγαλείο του.   

Για όλα, φταίει ο κακός μας ο καιρός !!!

(Απόσπασμα από τη σχεδιασθείσα τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής (17.2.2021) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ενσωμάτωση … της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 … και άλλες διατάξεις …», η οποία δεν έγινε λόγω της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τη συζήτηση)

Δημοσιεύεται στην «Αυγή» σήμερα, 18.2.2021

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here