Παπαηλιού: Παλούμπα 1821-παρέμβαση

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Γιώργος Η. Παπαηλιού

κατά την επιστημονική εκδήλωση  (του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρατηγού Δ. Πλαπούτα και Αγωνιστές»  στο Παλούμπα (στον Πύργο του Πλαπούτα)) «Συναντώντας τους ήρωες του 1821 στον Πύργο του Πλαπούτα» (24.7.2021) :

Το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 από τη Γορτυνία συνδέεται, εκτός των άλλων, με τον τόπο και τους ανθρώπους.  Με το άγριο φυσικό τοπίο, το ανάγλυφο του εδάφους, το πνεύμα ελευθερίας και το ισχυρό δέσιμο των Γορτυνίων με την πέτρα και το πουρνάρι της γορτυνιακής γης.     

Οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι σήμερα χαρακτηρίζονται ήρωες, υπήρξαν πρόσωπα  που είχαν διαμορφωθεί στις συνθήκες εκείνης της εποχής (ενδεικτικά, το Νεοελληνικό Διαφωτισμό και   τη Φιλική Εταιρεία που  προετοίμασαν την Επανάσταση). Λαϊκοί αγωνιστές, προεστοί και κληρικοί, κλέφτες και αρματολοί,  τους οποίους ένωνε ο κοινός στόχος, η αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Πρωταγωνιστές, με αντιθέσεις ταξικές  και τοπικές που αναπτύσσονταν και κατέληξαν ακόμη και στη διάρκεια της Επανάστασης σε εμφυλίους πολέμους, οι οποίοι την οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και επιπλέον (πρωταγωνιστές)  με αναφορά στις μεγάλες ξένες  δυνάμεις της εποχής, με το βλέμμα στην μετά το τέλος της Επανάστασης περίοδο.    

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η Ιερά Συμμαχία διαφέντευε την Ευρώπη. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή μεν, αλλά και ο «μεγάλος ασθενής». Η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη τη διέσωζε.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη  σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

Εδώ και πολλά χρόνια,  η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού. Τα πεδία στα οποία αναπτύσσονται οι τουρκικές αξιώσεις είναι γνωστά, Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη. Η Τουρκία επιδιώκει τον γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο του  Ελληνισμού.

Όμως η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπα παντού. Ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι  άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον.  

Η Τουρκία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής». Όμως οι διεθνείς συνθήκες και ο συσχετισμός δυνάμεων παγκοσμίως την καθιστούν σημαντικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, αφού  δεν παύει να είναι ο  ταραξίας για λογαριασμό της ιδίας αλλά και για λογαριασμό τρίτων.

Εξάλλου, τα συμφέροντα (γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά) των διεθνών παικτών διαπλέκονται σε σημαντικό βαθμό  με τις επιδιώξεις της Τουρκίας.  

Συμπερασματικά, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821  αποτελούν ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, το ασταθές και ανήσυχο διεθνές περιβάλλον επιτάσσει στη χώρα μας να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας ενεργητική πολιτική με σχέδιο και  στη βάση εθνικής στρατηγικής σε συμπόρευση με την Κύπρο. Για την αντιμετώπιση  της τουρκικής επιθετικότητας απαιτούνται κινήσεις προληπτικής αποτροπής των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και ενεργού παρουσίας  στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μέσω της αμυντικής θωράκισης, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και διασφάλισης της εθνικής ενότητας. ​

_______________________

ΓΙΩΡΓΟΣ  Η.  ΠΑΠΑΗΛΙΟΎ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

ΒΟΥΛΗΣ 4, 10562 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:2103611777/2103706189

FAX: 2103706589

ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ 2, 22100, ΤΡΙΠΟΛΗ

ΤΗΛ.: 2710234453

 

http://www.facebook.com/papailiu

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here