Παπαηλιού: Στις εκδηλώσεις για την έξοδο του Παπαφλέσσα από τη Μονή Ρεκίτσας & το ολοκαύτωμα της Δόξας

0

Στην εκδήλωση για την έξοδο του Παπαφλέσσα από τη Μονή Ρεκίτσας (16.8.2021)                                                             

Η έξοδος του «μπουρλοτιέρη των ψυχών» Παπαφλέσσα από τη Μονή Ρεκίτσας (18.8.1818)  αποτέλεσε την αφετηρία μιάς θυελλώδους διαδρομής, από το ξεκίνημα της Επανάστασης μέχρι τον ηρωϊκό θάνατό του στο  Μανιάκι (20.5.1825).

Στο πρόσωπο και στην πορεία του αποτυπώνονται όλες εκείνες οι ιδιότητες, που χαρακτήρισαν τους πρωταγωνιστές του Αγώνα, πολλές φορές αντιφατικές και στην προκειμένη περίπτωση εκδηλωθείσες ίσως με ακραίο τρόπο.

Η τιμή στη μνήμη τους για την προσφορά τους αποτελεί χρέος όλων μας.​

 

Στην εκδήλωση για το ολοκαύτωμα της Δόξας (16.8.2021)                                                            

Στη μακραίωνα πορεία του Ελληνισμού έχει αναδειχθεί, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, η αντίσταση  προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρο» και στην «κοσμοθεωρία» του.

Το ολοκαύτωμα της Δόξας, όπως και τα άλλα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από τα στρατεύματα κατοχής, πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτο στοιχείο της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να αποτραπεί, και τώρα και στο μέλλον, η επανάκαμψη  της βαρβαρότητας και του φασισμού.

Σε  αυτό το πλαίσιο, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, συνιστά κίνηση αποκατάστασης στοιχειώδους δικαιοσύνης και εκπλήρωσης ηθικού χρέους, ώστε εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα να μην τα καλύψει η παρέλευση του χρόνου και συνακόλουθα η λήθη που κάποιοι επιδιώκουν να επιβληθεί.

_______________________

ΓΙΩΡΓΟΣ  Η.  ΠΑΠΑΗΛΙΟΎ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here