Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Γούργαρη & Ν.Γόντικα, στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα.

0

Κυρίες και κύριοι

Δεν υπάρχει κανένας σ’ αυτή την αίθουσα που να μην γνωρίζει ότι το Έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι πολύ κοστοβόρο (θα κοστίσει 174 + 103 εκατομμύρια ευρώ) και αντιπεριβαλλοντικό με μοναδικό ωφελημένο τον μονοπωλιακό όμιλο. Για 28 τουλάχιστον χρόνια η ΤΕΡΝΑ θα απορροφά από τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας 16.000.000€ περίπου το χρόνο.

Όταν επελέγη ο χώρος της Παλαιόχουνης ουσιαστικά της Μεγαλόπολης για την βασική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δίπλα στον εθνικό δρόμο και τη σιδηροδρομική γραμμή, έδειχνε καθαρά πως υπήρχαν και κρυφές στοχεύσεις και πάνω απ’ όλα η καύση.

Επανειλημμένα ζητήσαμε να μπει καθαρά στους όρους προκήρυξης και εκτέλεσης του έργου που σαν πλειοψηφία επιμένατε, η απαγόρευση ο αποκλεισμός της καύσης, όχι μόνο το αρνήθηκε η Διοίκηση της Περιφέρειας και η Πλειοψηφία, αλλά δεχτήκαμε κατ’ επανάληψη επιθέσεις, ύβρεις και συκοφαντίες από τον κ. Τατούλη και όχι μόνο.

Όπως σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτού του εγκλήματος, η αδιαφάνεια και οι μεθοδεύσεις δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική ουσία της Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δεν μπορούν να κρυφτούν και όσα ετοιμάζονται σε συνδυασμό με την πώληση του Λιγνιτικού Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης.

Στην εγκριτική της ΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Περ. Πελ/σου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενοποίησε τις τρις διαχειριστικές ενότητες σε μία, ώστε να μπορούν τα σκουπίδια ολόκληρης της Πελ/σου και όχι μόνο (στην πορεία μπορεί να δούμε και απορρίμματα από ολόκληρη τη νότια Ελλάδα) να πάνε στη ΜΕΑ της Παλαιόχουνης και έβαλε διάταξη για ανάκτηση ενέργειας από τα σκουπίδια, δηλαδή θερμική επεξεργασία ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την καύση.

Οι διατάξεις αυτές πέρασαν και στο ΠΕΣΔΑ που ψήφισε η Πλειοψηφία. Με την πώληση του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης μπαίνουν σε εφαρμογή οι σχεδιασμοί που θέλουν την ευρύτερη περιοχή, χώρο υποδοχής κάθε είδους απορριμμάτων ακόμη και επικίνδυνων. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης που θα είναι πολύ σύντομα, θα έχουμε επιχειρηματικούς ομίλους να κατέχουν τις μονάδες, τα ορυχεία, 50.000 περίπου στρέμματα γης, τον υδροφόρο ορίζοντα, χωροθετημένο χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις ώστε η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης που είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη να γίνει πλέον χαβούζα.

Πρόκειται για εγκληματική πολιτική επιλογή, κόντρα στην κοινή λογική και την επιστήμη που θέλουν μέτρα απορρύπανσης και όχι περαιτέρω επιβάρυνσης.

Στις 8-4-2017 έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την Προεδρεία του κ. Φλαμπουράρη, παρουσία πέντε υπουργών της κυβέρνησης, δύο Γενικών Γραμματέων και παρευρέθηκαν ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο τότε πρόεδρους του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχο Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, ο οποίος αφού έκανε τη βρώμικη δουλειά με την Προγραμματική Σύμβαση ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας για την υπογραφή της ΣΔΙΤ παραιτήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κοινή βούληση κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ να δοθεί λύση και να ολοκληρωθεί το έργο της ΣΔΙΤ.

Δρομολογήθηκε η Σύμβαση ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας για την υπογραφή της ΣΔΙΤ και για να παρθεί η γνωστή απόφαση έγκρισης με 22 ψήφους υπέρ από τους 53 του ΦΟΔΣΑ σ΄ αυτή τη συνεδρίαση έγιναν σημεία και τέρατα τα ξέρετε όλοι.

Είδαμε στελέχη της Ν.Δ. στο ΦΟΔΣΑ να ψηφίζουν υπέρ της σύμβασης κόντρα σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού τους συμβουλίου κατά της ΣΔΙΤ.

Είδαμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναμορφώνεται σε κίνημα αλλαγής ακόμη και από το Δήμο Μεγαλόπολης, να ψηφίζουν υπέρ της Προγραμματικής Σύμβασης κόντρα σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης κατά της ΣΔΙΤ.

Η Προγραμματική Σύμβαση ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας με τα γνωστά κενά τις ασάφειες και λοιπά μαγειρέματα εγκρίθηκε και από το ΠΕΣΥΠ με 18 ψήφους Υπέρ στους 51.

Αυτή η σύμβαση είναι μνημείο προστασίας των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ και προβλέπει ακόμα ότι ο ΦΟΔΣΑ θα μεταβιβάζει στην Περιφέρεια «τις εισφορές των μελών των Δήμων» προκειμένου αυτή να πληρώνει την ΤΕΡΝΑ.

Αυτή την Προγραμματική επέστρεψε το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σε συνδυασμό με όσα γίνονται γύρω από την αγοραπωλησία των χωραφιών για τις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, επιβάλλουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον το σταμάτημα όλων των ενεργειών της Περιφέρειας μέχρι που να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Γι΄αυτό απευθύνομαι ιδιαίτερα στους Περιφερειακούς Συμβούλους της πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν μια ακόμη πολιτική κωλοτούμπα και στο θέμα των σκουπιδιών  εδώ πρόκειται για πολιτική κατρακύλα, τα έδωσε όλα στην ΤΕΡΝΑ.

Με την πώληση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης τα δίνει ΟΛΑ στο κεφάλαιο και προκαλεί την κοινωνία με την προσπάθεια εξαγοράς των ιθαγενών με καθρεφτάκια και χάντρες αξίας δέκα Ευρώ το Μήνα κι’ αυτά για ένα χρόνο.

Όσοι συνδράμουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτού  του εγκλήματος θα είναι υπόλογοι στο λαό της Πελοποννήσου.

 

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συζήτηση στο ΠεΣυ για την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.

Οσο και να προσπαθείτε Περιφέρεια και Κυβερνήσεις να αποκρύψετε δεδομένα που να στοιχειοθετούν τα εγκλήματά σας με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα τα καταφέρετε είναι μικρός ο τόπος και μαθαίνονται οι πομπές.

Για το κόστος:

Τα 80,5 ευρώ ο τόνος που λέει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη πόρτα της ΤΕΡΝΑ + τα μεταφορικά + το φ.π.α + τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας δένουν με τα 16 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που προβλέπει η προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ και θα πάνε στα ταμεία της ΤΕΡΝΑ.

Κάντε μια απλή διαίρεση των 16 εκατομμυρίων ευρώ δια του αριθμού των τόνων σκουπιδιών που θα πάνε στη ΤΕΡΝΑ για να βγάλετε πόσο θα κοστίσει στα λαϊκά στρώματα ο τόνος το σκουπίδι, χρυσάφι!!!

Όμως εδώ βγαίνουν στη φόρα ακόμα πιο σοβαρά ζητήματα.

Ας δούμε το συνολικό κάδρο.

Το κεφάλαιο παίρνει στη κατοχή του τις δυο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και τα ορυχεία (εξαντλημένα και μη λέμε εμείς).

Εχει στη κατοχή του δυο άδειες για Χώρο Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων ΧΔΒΑ (επί κυβερνήσεως ΝΔ) και Χώρο Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων ΧΥΤΕΑ (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και επίκειται και η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου και όχι μόνο αλλά και της νότιας Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης (Παλαιόχουνη).

Εχει λοιπόν διαμορφωθεί ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για τους καπιταλιστές για γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία.

Αν προκύπτουν αυτά τα περίεργα και τραγελαφικά με την αγορά των χωραφιών στη Παλαιόχουνη για να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του ο καπιταλιστής, που προβλέπονται να διατεθούν από την Περιφέρεια 2 εκατομμύρια ευρώ και στους ιθαγενείς της Παλαιόχουνης δίνουν λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σκεφθείτε τι γίνεται με τη διαχείριση των 174 εκατομμύριων ευρώ που είναι το πακέτο Κυβέρνησης  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , Περιφέρειας, ΤΕΡΝΑ και των 103 εκατομμυρίων ευρώ που είναι το πακέτο των διαπραγματεύσεων  Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Φλαμπουράρης) με ΤΕΡΝΑ. Είναι τα γνωστά μαρουλόφυλλα – πεντοχίλιαρα που λέει ο κύριος Τατούλης ότι κουνούσε η Κυβέρνηση και ο Τσιρώνης στους Δημάρχους και προς στιγμή τους ξεμυάλισε και τους ξετρέλανε.

Είναι λοιπόν πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα.

Και αν γίνεται τέτοιος χαμός για την αγορά των χωραφιών και την διαχείριση των δυο εκατομμυρίων, σκεφθείτε τι γίνεται με το συνολικό σχέδιο των καπιταλιστών για τη περιοχή.

Σκεφθείτε τι ανταλλάγματα υπάρχουν όχι για να κλείσει, αλλά για να είναι ορθάνοιχτη η πόρτα από την ΣΔΙΤ και το ΠΕΣΔΑ για τη καύση των απορριμμάτων.

Σκεφθείτε αν σήμερα στις 16-1-2018 η συστημική τράπεζα Εθνική λέει στη Δημόσια ΔΕΗ, πέστε μας τις διαδικασίες, για να φέρουμε και να θάψουμε στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη 90.000 τόνους μολυσμένοι με αμίαντο, σκεφθείτε τι θα γίνει αύριο που τα ορυχεία, η γη της Μεγαλόπολης θα είναι ιδιοκτησία ενός καπιταλιστικού ομίλου.

Θα είναι υπόθεση διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρειών με αντίτιμο πολλά εκατομμύρια. Γιατί ο Αποστολόπουλος το 2011 δεν δέχθηκε να θάψουν τους 90.000 τόνους μολυσμένους με αμίαντο στο οικόπεδο της εταιρείας στο Δρέπανο της Αχαΐας, που θα κόστιζε στους μετόχους της Εθνικής περίπου 4 εκατομμύρια αλλά τους υποχρέωνε να τα μεταφέρει σε ειδικό χώρο του εξωτερικού στη Γερμανία που θα τους κόστιζε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Εχουν περάσει 6 χρόνια, συνεχίζετε η μόλυνση στη περιοχή, κανενός υπεύθυνου στη Περιφέρεια ή στη Κυβέρνηση και επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το αφτί δεν ιδρώνει, κανένα μέτρο ενάντια στην Εθνική. Μόνο νέα δις για την Ανακεφαλαιοποίησή της.

Και τώρα που το ΣΤΕ πριν ένα μήνα, απέρριψε την προσφυγή της Εθνικής και είναι τελεσίδικη η απόφαση μεταφοράς στο εξωτερικό των μολυσμένων από αμίαντο αποβλήτων, οι Τραπεζίτες ψάχνουν χώρο να τα θάψουν στην Ελλάδα για να γλυτώσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Και βρήκαν τους πρόθυμους τον κύριο Κατσιφάρα και τον κύριο Τατούλη να τα φέρουν στη Μεγαλόπολη.

Να γιατί σας λέμε, ότι ο ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη για τον οποίο έχετε βάλει κρυφά κύριε Τατούλη φαρδιά πλατειά την υπογραφή σας στις 28-6-2016 και ας προσφύγατε μετά στο ΣΤΕ, είναι ένα έγκλημα ενάντια στη περιοχή και στους κατοίκους όλης της Πελοποννήσου.

Γιατί γνωρίζετε ότι στη Μεγαλόπολη βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη των Βαλκανίων και η συσσώρευση ΧΥΤΕΑ – ΧΔΒΑ – ΧΥΤΥ και λοιπόν εγκαταστάσεων της ΤΕΡΝΑ είναι μια ωρολογιακή – περιβαλλοντική βόμβα και για τα νερά όλης της Πελοποννήσου.

Σε όλη αυτή την πορεία οι μόνες σταθερές είναι από τη μια μεριά η ΤΕΡΝΑ και ο κύριος Τατούλης και από την άλλη οι κομμουνιστές και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Πορεία μεθοδευμένου αδιεξόδου.

Ξεκίνησαν όλα αυτά επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με εναντίωση των δυνάμεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στο ΠεΣυ, αναδείχθηκε ο ανάδοχος με πανηγυρισμούς των υπουργών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται η βρώμικη δουλειά επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πηδάνε από το καράβι που βουλιάζει, τώρα που βγαίνουν η μπόχα και τα άπλυτα στη φόρα.

Ένας ένας οι Δήμαρχοι που δήθεν διαφωνούσαν δηλώνουν μετάνοια ή σιωπούν, μετά και από τα κείμενα καταδίκης τους, υπογεγραμμένα από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενάντια σε Δημάρχους που ανήκουν στο ίδιο κόμμα (βλέπε Αργολίδα – Κορινθία). Γλύτωσε μόνο ο κύριος Μπέζος από την καταδίκη των Μεσσήνιων Περιφερειακών Συμβούλων, άραγε με τίνος τη σθεναρή αντίδραση; Κάποτε θα το μάθουμε.

Βέβαια οι ίδιοι οι κύριοι Δήμαρχοι  μιλούν για προετοιμασία από μέρους τους της ενδιάμεσης προσωρινής διαχείρισης δηλαδή των δομών και των εγκαταστάσεων που θα πάνε προίκα στη ΤΕΡΝΑ(αποτελούν σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ). Είναι τα κονδύλια των 11 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε στις 4 Φλεβάρη του 2015, τρεις μέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα υπουργού εσωτερικών ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, που λίγους μήνες μετά απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ το χαρακτήρισε έγκλημα και έλεγε στη Βουλή επί λέξει «είχαν φτιάξει έναν σχεδιασμό για όλη τη Πελοπόννησο με τα περίφημα «φαραωνικά» εργοστάσια δηλαδή των σύμμεικτων σκουπιδιών σε συγκεκριμένες εταιρείες, τις ποιες δεν θα αναφέρω. Είχε γίνει ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο. Είμαστε απόλυτος αντίθετοι σε αυτόν τον σχεδιασμό… Ακόμα και η ΕΕ εδώ και δέκα χρόνια, έχει φύγει από αυτή την φιλοσοφία, δηλαδή των σύμμεικτων σκουπιδιών, όπου παράγονται τόνοι για να «τρώνε» αυτά τα εργοστάσια στο διηνεκές. Μιλάμε περί ενός εγκλήματος».

Δυο χρόνια μετά βέβαια ο κύριος Φλαμπουράρης κλείνει τη συμφωνία με τη ΤΕΡΝΑ δίνοντας άλλα 103 εκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.

Και επίκειται η ανακοίνωση από την κυβέρνηση, μάλλον από τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα στο δήθεν αναπτυξιακό συνέδριο το επόμενο διάστημα, παρουσία του περιχαρούς κυρίου Τατούλη της οριστικής λύσης του προβλήματος με την υπογραφή της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.

Εχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα διαχρονικό έγκλημα, με συνένοχα τα αστικά κόμματα διαχείρισης, που μπάζει νομικά από παντού που όσο περνά ο καιρός θα αποκαλύπτεται και άλλη μπόχα, και άλλες επικίνδυνες πλευρές.

Είναι υποχρέωση του ΠεΣυ να πει ένα βροντερό όχι σ΄ αυτό το έγκλημα.

Να πάρει απόφαση να σταματήσει αυτή τη διαδικασία υπογραφής της ΣΔΙΤ.

Το οφείλουμε στο τόπο μας, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

 

Άθλιες μεθοδεύσεις

στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Με άθλιες και παράνομες μεθοδεύσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου διαλύθηκε η χθεσινή συνεδρίαση.

Αφού μετέθεσαν τελευταία τη συζήτηση για τα περίεργα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (αγοραπωλησίες χωραφιών, μεταφορά 90.000 τόνων μολυσμένων με αμίαντο αποβλήτων στη Μεγαλόπολη) πραξικοπηματικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά την ομιλία Τατούλη, αποχώρησαν χωρίς να μπουν σε ψηφοφορία προτάσεις. Είχαν μείνει λιγότεροι από τους 14 συνήθεις συμβούλους της πλειοψηφίας και κινδύνευαν οι επιλογές τους να μην υπερψηφιστούν.

Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here