Παραδοχή Χρυσοχοϊδη: Αδυνατούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό

0

Mετά τις απανωτές παραδοχές από  την κυβέρνηση του διεθνούς χαρακτήρα του Προσφυγικού, ήρθε και η ώρα των ομολογιών αδυναμίας να το αντιμετωπίσει: «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», παραδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων». Παρόλ’ αυτά, απηύθυνε έκκληση προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σημείωσε ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Αναφερόμενος στον νέο νόμο για το άσυλο, ο Μ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαπίστωση που κάθε άλλο παρά συμμερίζονται σύσσωμες οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική ομολογία

«Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι “η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση” αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών» και πως αυτό το είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, «όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη “θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό”».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους». Όμως, συνεχίζει, «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ». Ωστόσο, προσθέτει, «η κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο», για να σημειώσει, τέλος, πως «η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος».

«Οι άνθρωποι δεν είναι “τσουνάμι”, κύριε Χρυσοχοΐδη!»

Προ των ευθυνών του έφερε και ο Κώστας Αρβανίτης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Ως συντονιστής της ευρωομάδας της GUE/NGL στη συνεδρίαση, και από κοινού με τον Miguel Urbán Crespo των Podemos, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας τον «απαράδεκτο, αντιπροσφυγικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εισήγησή του σχολιάζοντας την -τουλάχιστον ατυχή- φράση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Υπουργός. «Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σας τονίσω πως οι πρόσφυγες δεν είναι τσουνάμι. Είναι άνθρωποι, έχουν όνομα, επώνυμο και δικαιώματα. Θέλω να πιστεύω πως ειπώθηκε εκ παραδρομής». Στην παρέμβασή του, ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό, που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και το Human 360, διότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σχεδόν μηδαμινή διαβούλευση του ν/σ, που πέρασε σε πέντε μόλις ημέρες.

Αναφορικά με την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη, ο Κώστας Αρβανίτης ρώτησε ευθέως τον κ. Χρυσοχοΐδη αν θεωρεί το πρόβλημα μεταναστευτικό ή προσφυγικό και αν συνειδητοποιεί πως με το να αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως ζήτημα ασφάλειας, βγάζει από το κάδρο τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Κλείνοντας, κατηγόρησε τον υπουργό για παντελή έλλειψη σχεδιασμού ως προς το προσφυγικό, καταλογίζοντάς στην κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνες για την δραματική αύξηση των προσφύγων στη δομή της Μόριας, από 5.500 σε 14.000 σε τρείς μόλις μήνες.

Στη δεύτερη τοποθέτησή του, σχολιάζοντας του ισχυρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως ο νέος νόμος αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα», ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε πως το δόγμα που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι «να κάνουμε τη ζωή των προσφύγων δύσκολη», αφήνοντάς τους χωρίς ΑΜΚΑ, χωρίς σχολεία, χωρίς εκπροσώπους του ΟΗΕ στις επιτροπές Ασύλου. Κατήγγειλε επίσης βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν ακροδεξιές πρακτικές επικαλούμενος ως τελευταίο παράδειγμα την περίπτωση του Κ. Κυρανάκη με το «ρατσιστικό μπάρμπεκιου» έξω από camp προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική ήταν έντονες και απερίφραστες, όχι μόνο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά και από τους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους. Ακόμη όμως και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η στήριξη ήταν χλιαρή και βεβιασμένη. Για άλλη μια φορά, η μοναδική ομάδα που συμφώνησε πλήρως με το δόγμα της κυβέρνησης ήταν η ΑκροδεξιάΤο «άδειασμα» ολοκληρώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο από την Παρασκευή Μίχου. Η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του νόμου και πως «θα επανέλθουν στο θέμα και θα το ξανασυζητήσουν».

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here