Παρεμβάσεις στον δρόμο Αστρος – Λεωνίδιο και υπογραφή σύμβασης για το αναρριχητικό πάρκο στον Αγιο Ανδρέα, στη συνάντηση Π. Νίκα με Γ. Καμπύλη & Άλλα νέα…

0
Υποβολή και άλλων έργων για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 03 Sep 2020 11:50 AM PDT

Σε χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προγραμματίζει η κυβέρνηση να ενταχθούν τρία έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η παράκαμψη των Λαγκαδίων, και η αντιπλημμυρική προστασία ανάντι και κατάντι του αυτοκινητοδρόμου αφ’ ενός στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγιων Θεοδώρων και αφ’ ετέρου στον Δήμο Καλαμάτας.

Αυτό έγινε γνωστό στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τη συμμετοχή χωρικών αντιπεριφερειαρχών και διευθυντών Τεχνικών Εργων και Διοικητικού Οικονομικού από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου από την πλευρά της Περιφέρειας να προταθούν επιπλέον έργα, τα οποία θα πρέπει να είναι ώριμα μελετητικά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021. Κάλεσε ακόμα τους αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη να προετοιμάσουν τα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα, αλλά και προτάσεις έργων για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Ακόμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, τη μεταφορά των μαθητών, την δημόσια περιουσία, το διπλογραφικό σύστημα, καθώς και των συμβασιούχων τετραμηνιτών -με οδηγίες, όσον αφορά στο τελευταίο, να ελέγχεται από τους προϊσταμένους η απόδοση των εν λόγω υπαλλήλων.

Συνεδρίασε η Συντονιστική για το ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης

Posted: 03 Sep 2020 11:47 AM PDT

Μια πρώτη παρουσίαση του κεντρικού μάστερ πλαν για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας έγινε στην 8η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) των εν λόγω περιοχών, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε αναφορά και στις προβλέψεις του μάστερ πλαν για τη Μεγαλόπολη, ωστόσο οι οριστικές παρατηρήσεις -από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου- προς την ομάδα που το εκπόνησε θα γίνουν μετά από την σύσκεψη που συγκαλείται από τον περιφερειάρχη στην Τρίπολη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην εν λόγω σύσκεψη θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, οι πρόεδροι της Αναπτυξιακής Αρκαδίας και του ΤΑΠ ΤοΚ Παναγιώτης Μπούρας και Μανώλης Σκαντζός αντίστοιχα, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης θα μετέχει και εκπρόσωπος της ομάδας εκπόνησης του κεντρικού μάστερ πλαν. Κατά την σύσκεψη θα διατυπωθούν παρατηρήσεις επί των προβλέψεων για την περιοχή της Μεγαλόπολης, οι οποίες θα αποσταλούν στη συνέχεια προς την εν λόγω ομάδα.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής, τα ζητήματα των αθλητικών έργων και δράσεων στη Μεγαλόπολη, την χωροθέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής, καθώς και των επιδοτήσεων που είναι απαραίτητες για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Μεγαλόπολη.

Προσκλήσεις του ΕΣΠΑ για ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.000.000 ευρώ

Posted: 03 Sep 2020 11:44 AM PDT

Δύο σημαντικές προσκλήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, οι οποίες απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στον άξονα προτεραιότητας “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας”.

Η πρώτη αφορά την δημιουργία δομών υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στόχος είναι να  ενισχυθούν μέσω της δομής 200 επιχειρήσεις, ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά την “δημιουργία θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” -με δυνητικούς δικαιούχους ερευνητικούς φορείς του άρθρου 12 του Ν.4386/2016, επιχειρήσεις, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ), νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμια, Συνδέσμους Επιχειρήσεων, καθώς και δήμους της Περιφέρειας.

Στόχος είναι να  ενισχυθούν μέσω της δομής 50 επιχειρήσεις, ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ.

Και στις δύο προσκλήσεις, η περίοδος υποβολής προτάσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, λήγει δε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα www.eydpelop.gr .

Μπορείτε να δείτε τις πλήρεις προσκλήσεις εδώ:

α)6Σ237Λ1-3ΡΛ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΕΛ96

β) Ω6ΟΖ7Λ1-Δ73 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΕΛ95

Βαίνει προς υλοποίηση η στερέωση των βραχωδών πρανών στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Posted: 03 Sep 2020 11:42 AM PDT

Προχωρεί η υλοποίηση του ενταγμένου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 2.500.000, έργου που αφορά την σταθεροποίηση των βραχωδών πρανών στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σχετική σύσκεψη που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας συγκάλεσε το πρωί σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη, με συμμετοχή στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της έδρας.
“Απαιτήθηκε η επικαιροποίηση ορισμένων ζητημάτων, καθώς το έργο έρχεται από το 2013, αλλά υπήρξε συμφωνία και το έργο βαίνει προς υλοποίηση, μέσα από τη διαδικασία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας με τον Δήμο Μονεμβασίας” σημείωσε ο περιφερειάρχης,
Υπενθυμίζεται ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην σταθεροποίηση των βραχωδών πρανών του κάστρου και συγκεκριμένα, “καθαιρέσεις επισφαλών τεμαχίων, κατασκευές λιθοδομών, αγκυρώσεις μεμονωμένων τεμαχίων, τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος πάνω στο πρανές και σε θέσεις όπου η βραχομάζα είναι έντονα κερματισμένη και χαλαρωμένη, σε θέσεις που εμφανίζονται επικρεμάμενοι βράχοι πάνω σε κατοικίες καθώς και η κατασκευή και τοποθέτηση βραχοπαγίδων”.

Παρεμβάσεις στον δρόμο Αστρος – Λεωνίδιο και υπογραφή σύμβασης για το αναρριχητικό πάρκο στον Αγιο Ανδρέα, στη συνάντηση Π. Νίκα με Γ. Καμπύλη

Posted: 03 Sep 2020 11:40 AM PDT

Η Περιφέρεια θα διαθέσει τις πιστώσεις για να προχωρήσει η υλοποίηση παρεμβάσεων στον δρόμο Αστρος – Λεωνίδιο και συγκεκριμένα στις παρυφές του Αστρους, στο σημείο που ένας νέος 21 χρόνων έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, στις 12 του περασμένου Αυγούστου.

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι να καταστεί ασφαλές το συγκεκριμένο σημείο του εν λόγω δρόμου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον δήμαρχο Γιώργο Καμπύλη και τους εκπροσώπους φορέων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν το πρωί σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΡΡΗΧΗΤΙΚΟ

Εξ άλλου, στην ίδια συνάντηση, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του δήμου -διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών και δαπάνης 15.000 ευρώ- με αντικείμενο την περαιτέρω ανάπτυξη του αναρριχητικού πάρκου και ειδικότερα “την οριοθέτηση νέων αναρριχητικών διαδρομών στην Δ.Ε. Αγίου Ανδρέα, νοτίως του οικισμού και κοντά στο Αρκαδικό Χωριό, πάνω από το κάμπινγκ Ρεποντίνα”. Η πιο πάνω δαπάνη επιμερίζεται, σε 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια και 5.000 ευρώ από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει τον δήμο στη διοργάνωση των πανελλαδικών κολυμβητικών αγώνων που γίνονται στο Αστρος.

Τέλος, ο Π. Νίκας έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μελέτη ανακατασκευής του ναού του Αγίου Ιωάννη, κτίσματος του 17ου αιώνα, στο Ορεινό Αστρος, έργο το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με το υπουργείο Πολιτισιμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Συμβάσεις για έργα στην Αρκαδία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 03 Sep 2020 11:37 AM PDT

Τρεις συμβάσεις έργων στην Π.Ε. Αρκαδίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν, α) αποκατάσταση κατά τμήματα της βατότητας του επαρχιακού δρόμου προς Ελαία Γορτυνίας (προϋπολογισμός 300.000 ευρώ), β) εργασία διαγράμμισης ή επαναδιαγράμμισης τμημάτων του οδικού δικτύου της Αρκαδίας (προϋπολογισμός 150.000 ευρώ) και γ) κατασκευή τεχνικών έργων στις συμβολές ποταμών και υδατορεμάτων με το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Αρκαδίας (προϋπολογισμός 74.400 ευρώ).

Σημαντικά έργα για τη Μεσσηνία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 03 Sep 2020 11:35 AM PDT

Τρία εργολαβικά συμφωνητικά για ισάριθμα σημαντικά έργα στην Μεσσηνία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το πρωί σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Καλαμάτα.

Τα εν λόγω συμφωνητικά αφορούν τα έργα, α) αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ, β) βελτίωσης και συντήρησης της 1ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Καρδαμύλη – Αγιος Νίκωνας με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ γ) συντήρησης και ασφαλτόστρωσης της 1ης επαρχιακής οδού στο τμήμα  Κάμπος – Σταυροπήγιο με προϋπολογισμό 242.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης υπέγραψε επίσης δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, μία για το προϋπολογισμού 400.000 ευρώ έργο βελτίωσης και συντήρησης του αρδευτικού δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου και ειδικότερα του ανοιχτού δίκτυου της Α΄ ζώνης και μία για την γ΄ φάση του έργου αποκατάστασης ζημιών, προστασίας πρανών και βελτίωσης της βατότητας σε περιοχές του μεσσηνιακού Ταΰγετου με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο νομό  Μεσσηνίας αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

Posted: 03 Sep 2020 11:32 AM PDT

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020.

Με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ισχύει η εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Επιπλέον, οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
  • Να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Μπορείτε να δείτε εδώ, τις περιοχές της Μεσσηνίας στις οποίες ισχύει η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας:

Συνάντηση για την δυσλειτουργία του δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου

Posted: 03 Sep 2020 11:27 AM PDT

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου -κλειστού και ανοικτού-, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα και σχετίζονται με τη μείωση της πίεσης με συνέπεια την αδυναμία του δικτύου να αρδεύσει όλους τους καλλιεργητές αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Καλαμάτα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης -στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος του ΓΟΕΒ Κυριακή Αρχοντάκη, ο ανάδοχος λειτουργίας του αντλιοστασίου Αγίου Φλώρου, υπηρεσιακοί παράγοντες, οι πέντε υδρονομείς και ο υδραυλικός του ΓΟΕΒ- εντοπίστηκε ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος και ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον υπεύθυνο λειτουργίας του αντλιοστασίου να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, ο οποίος στοχεύει στην υλοποίηση έργων ενίσχυσης της λειτουργίας του ΓΟΕΒ και αναβάθμισης των υποδομών του. Τα έργα αυτά αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, 1,2 εκ. ευρώ, έργα αναβάθμισης του στραγγιστικού αρδευτικού και οδικού δικτύου, επίσης 1,2 εκ. ευρώ καθώς και έργα που θα αντληθούν από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του κλειστού δικτύου με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του ΓΟΕΒ -σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου- τονίστηκε για άλλη μια φορά, ότι για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού θα πρέπει άμεσα οι καλλιεργητές να εξοφλήσουν τις οφειλές προηγούμενων ετών.

Διαφορετικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις οι οφειλές θα βεβαιωθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here