Παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε διεθνείς εκθέσεις & Άλλα δελτία τύπου

0

Σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις -τουριστικές, αλλά και προβολής προϊόντων και υπηρεσιών- θα μετάσχει, μέχρι το Πάσχα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα έχει παρουσία με περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων και Ποτών Food Expo, που θα γίνει στην Αθήνα (Metropolitan Expo Αττικής) το τριήμερο 7 με 9 Μαρτίου, όπως επίσης και στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση  Βερολίνου (ITB) που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα το χρονικό διάστημα από 4 μέχρι και 8 του ίδιου μήνα.

Επίσης, το παρών θα δώσει η Περιφέρεια και στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση Μόσχας (ΜΙΤΤ 2020), το τριήμερο 17 με 19 Μαρτίου, στην ρωσική πρωτεύουσα.

Εργα 2,1 εκ ευρώ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα

Περιφερειακό Επιχειρισιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου

Την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου τριων σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2.118.496 ευρώ, τα οποία προωθούν την ποιότητα ζωής σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας, ενέκρινε σήμερα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Τα εν λόγω έργα θα γίνουν στην Κόρινθο, την Τρίπολη και το Κιάτο και αφορούν αναπλάσεις κοινχρήστων χώρων στις τρεις αυτές πόλεις.

“Γίνεται πολύ μεγάλος αγώνας για τη βελτίωση της πορείας του ΠΕΠ Πελοποννήσου και φαίνεται ότι αποδίδει” σημείωσε ο Π. Νίκας, επαναλαμβάνοντας ότι έχει καταστήσει απολύτως υπεύθυνους τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι “όσα έργα δεν προχωρούν, είτε με ευθύνη των δικαιούχων είτε για άλλους λόγους, θα απεντάσσονται οριστικά. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του” τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Οσον αφορά τα νέα έργα, αυτά είναι:

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 720.000 ευρώ και με δικαιούχο τον Δήμο Κορινθίων, αφορά ααναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων επέκτασης σχεδίου πόλεως Κορίνθου.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων σε περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλεως Κορίνθου και ειδικότερα στην ανάπλαση πλατείας 2.100 τ.μ. στην περιοχή Μπαθαρίστρα, 1.500m τ.μ. στην περιοχή Αγίου Γεωργίου καθώς και 2.650 τ.μ. στην περιοχή Μπαθαρίστρας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου πλατείας και η δημιουργία ηλιακού ωρολογίου στο κέντρο της. Επίσης προβλέπονται τέσσερις χώροι πράσινου περιμετρικά καθώς και θέσεις καθισμάτων για τους επισκέπτες.

Στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται η διαμόρφωση πλατείας με δέντρα και αναβαθμίδες που αξιοποιούν το φυσικό πρανές.

Τελος, στην τρίτη περίπτωση προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και η δημιουργία πλατείας κοντά στο υπό ανέγερση Πολυδύναμο Νηπιαγωγείο Κορίνθου.

Το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου είναι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 435.000 ευρώ και με δικαιούχο τον Δήμο Τρίπολης, αφορά την ανάπλαση πλατείας στον Συνοικισμό Κολοκοτρώνη.

Με το προτεινόμενο έργο προβλέπεται η ανάπλαση του χώρου της πλατείας Χαρίτων στον εν λόγω συνοικισμό και των γύρω πεζοδρομίων. Το οικόπεδο της πλατείας, με επιφάνεια 1.050 τ.μ. περίπου, βρίσκεται μεταξύ των οδών Ξενοφώντος, Αναξαγόρα και Πλάτωνος. Η επιφάνεια των πεζοδρομίων υπολογίζεται σε 150 τ.μ. περίπου, άρα το συνολικό εμβαδόν του υπό ανάπλαση χώρου ανέρχεται στα 1.200 τ.μ. περίπου.

Η ανάπλαση, που προτείνεται, είναι ήπιας μορφής και βασίζεται στην ανάγκη της περιοχής για ψυχαγωγία και κοινωνική επαφή.

Το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου είναι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022.

ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 963.496 ευρώ και με δικαιούχο τον Δήμο Σικυωνίων, αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και στις καθέτους της, καθώς και επί ης οδού Φιλλυρα και στις καθέτους της.

Συγκεκριμένα αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν επί των οδών Αστέρη Κοβατζή, Λυκούργου και επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου -από την οδό Πετμεζά έως τη γέφυρα του ποταμού Κυρίλλου- και τις καθέτους οδούς Πετμεζά και Παπαφλέσσα, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.000 τ.μ.

Το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου είναι από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022.

Εκταμιεύσεις 122.016,65 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης

Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 122.016,65 ευρώ για αποπληρωμή έργων υπέγραψε σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Οι πιστώσεις αυτές προορίζονται για πληρωμές έργων, υπηρεσιών και προμηθειών στην Περιφέρεια.

Δράση για διευκόλυνση της ζωής των ηλικιωμένων σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σημαντική παρέμβαση για την τρίτη ηλικία προετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εστιάζοντας στην παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων.

Η προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ σχεδιαζόμενη δράση -η πρόσκληση για την οποία σχεδιάζεται τον ερχόμενο Απρίλιο- αναφέρεται στη δημιουργία ενός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσής τους, θα αφορά δε κυρίως άτομα που ζουν μόνα και/ ή χρόνιους πάσχοντες.

“Πρόκειται για μια σημαντική πρόταση, που δείχνει μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον που οφείλουμε για τους ηλικιωμένους” σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, υπενθυμίζοντας ότι ήδη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ “τρέχουν” 13 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 61.000.000 ευρώ.

“Περιμένουμε προτάσεις. Η μη υποβολή προτάσεων – μελετών βαρύνει τους δημάρχους και τους άλλους ωφελούμενους φορείς, που αφήνοντας ανεκμετάλλευτες αυτές τις πιστώσεις, αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να προσφέρουν έργο στους πολίτες και στην περιοχή τους” επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

Στο πλαίσιο της πιο πάνω σχεδιαζόμενης δράσης προτείνεται η υλοποίηση μιας δομής υποστήριξης και προστασίας ηλικιωμένων η οποία θα δρα συνεργατικά και συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες δομές πρόνοιας των Δήμων της Περιφέρειας με σκοπό την ένταξη στην κοινωνική ζωή μοναχικών ατόμων, ηλικιωμένων και γενικώς ατόμων που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας και κοινωνικής αποξένωσης.

Μέσω της δράσης η Περιφέρεια εντάσσει στον σχεδιασμό της την επιχειρησιακή  λειτουργία ενός Κέντρου 24ωρης Τηλεφωνικής Υποστήριξης,  αποκτώντας τις απαραίτητες υποδομές (χώρος λειτουργίας, τηλεφωνικό κέντρο) και ανθρώπινους πόρους (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) για τη παροχή της υπηρεσίας.

Η επικοινωνία του Κέντρου με τους ηλικιωμένους γίνεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών τηλεειδοποίησης και κοινωνικής φροντίδας. Βασικός στόχος είναι οι συσκευές να χορηγούνται από την Περιφέρεια με βάση δίκαια κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά κριτήρια στους δικαιούχους ηλικιωμένους. Οι ειδικές συσκευές τηλεειδοποίησης και κοινωνικής φροντίδας διακρίνονται ανάλογα με τις ανάγκες σε:

Συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης που περιλαμβάνουν τηλεειδοποίηση και κουμπί πανικού. Εκτός από τη δυνατότητα τηλεειδοποίησης, με τη συσκευή αυτή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια (κουμπί πανικού).

Συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης που περιλαμβάνουν τηλεειδοποίηση, ανίχνευση πτώσης και κουμπί πανικού. Η συσκευή αυτή, εκτός από τη δυνατότητα τηλεειδοποίησης, διαθέτει μηχανισμό ανίχνευσης πτώσης και ελέγχου κίνησης ή ακινησίας του φορέα της. Επιπλέον ο χρήστης έχει τη δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια (κουμπί πανικού).

Συσκευές παρακολούθησης εκτός σπιτιού που περιλαμβάνουν τηλεειδοποίηση και εντοπισμό θέσης. Με χρήση της συσκευής είναι δυνατή η προβολή του ατόμου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσης από συγκεκριμένα όρια. Η συσκευή αυτή είναι χρήσιμη σε ασθενείς με άνοια , που συχνά απομακρύνονται λόγω απώλειας της μνήμης από την οικία τους και δεν μπορούν να βρεθούν.

Οι συσκευές έχουν δυνατότητα αποστολής ειδοποίησης μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου ενημερώνοντας το προσωπικό της υπηρεσίας 24ωρης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, το οποίο επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον εξυπηρετούμενο ανταποκρινόμενο στην έκτακτη ειδοποίηση, για να καταγράψει και να αξιολογήσει το αίτημα του, να το ικανοποιήσει  εφόσον είναι δυνατόν, και/ή να στείλει άμεσα την αναγκαία βοήθεια. Ακόμα και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει στην τηλεφωνική κλήση της υπηρεσίας (πρώτο βήμα αντιμετώπισης του περιστατικού), η υπηρεσία ειδοποιεί και στέλνει αμέσως την αναγκαία βοήθεια: συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, προσωπικό της υπηρεσίας

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νϊκα με στελέχη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

H κατάσταση που θα προκύψει μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη καθώς και οι δράσεις που σχεδιάζονται για να ανακάμψει η ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε το αντικείμενο της ενημέρωσης στην οποία προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (European Bank for Reconstruction and Development / ΕΒRD), που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, στην Τρίπολη, το πρωί σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε, ειδικότερα, την εξαμελή αντιπροσωπεία της ΕΤΑΑ -υπό την Αντρέα Μοράρου (Andreea Moraru), επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο- σχετικά με το υπό εκπόνηση μάστερ πλαν, ενώ από την πλευρά τους τα στελέχη του εν λόγω οργανισμού ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την επιστημονική βοήθεια την οποία θα έχει η Περιφέρεια ως προς τις προτάσεις που θα κάνει, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου σχεδιασμού για τη μεταλιγνιτική εποχή, εκφράζονας ικανοποίηση από όσα άκουσαν.

Οπως τόνισε πάντως ο Π. Νίκας προς τα στελέχη της EBRD, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του εκπονούμενου μάστερ πλαν δεν θα υπάρξει κάποια ενέργεια ή εκταμίευση πίστωσης.

Σημειώνεται ότι η EBRD, ήδη από το 2018 “τρέχει” στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της διασύνδεσής τους με τοπικούς συμβούλους και διεθνείς εμπειρογνώμονες. προκειμένου να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here