Περί Άστρους ο λόγος κι ο αντίλογος…

0
DCIM101MEDIADJI_0031.JPG

Γράφει ο Νίκος Πολυμενάκος

Τόσο η εικόνα που παρουσιάζει, όσο και η πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την έδρα του Δήμου, το ιστορικό και χρυσήλιο Άστρος, είναι αποκαρδιωτικές και διόλου ελπιδοφόρες σε σχέση με το αύριο.

Πάμπολλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον πολίτη και να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του, αδυναμία αποπεράτωσης σημαντικών έργων που έχουν «βαλτώσει» εδώ και δεκαετίες, έλλειψη βούλησης και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αρνητικών δεδομένων και καταστάσεων, αναξιοποίητο το όποιο τουριστικό προϊόν, αδιαφορία κι εγκατάλειψη σημαντικών πολιτιστικών μνημείων και του ιστορικού μας υπόβαθρου.

Και επειδή η έδρα ενός Δήμου αποτελεί όχι μόνο τον καθρέφτη αλλά καθοριστική οντότητα και τον κύριο μοχλό δυναμικής, προοπτικής κι ανάπτυξης συνολικά  του Δήμου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το μέλλον του Δήμου μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το Άστρος.

Κι αν όλοι είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας αναφορικά με την πλούσια ιστορία και το λαμπρό του παρελθόν πόσο περήφανοι αισθανόμαστε σήμερα για το ότι εδώ και δεκαετίες αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε έναν βιολογικό, να αποπερατώσουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό, να δημιουργήσουμε ένα Δημαρχείο, ένα πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο, να λύσουμε το κυκλοφοριακό, να προβούμε στις όποιες και απαραίτητες πεζοδρομήσεις, να αποχτήσουμε ένα στοιχειώδες οδικό δίκτυο, να έχουμε έναν ανοιχτό χώρο άθλησης, να κρατήσουμε ανοιχτό το Αρχαιολογικό Μουσείο, να αναδείξουμε τα θαμμένα μνημεία της ‘Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού (και όχι μόνο), να θωρακίσουμε την περιοχή με αντιπλημμυρική προστασία… και για τόσα άλλα …ων ουκ έστιν αριθμός; Για όλα ένα «νεκροταφείο»…χωρίς να διαθέτουμε και νεκροταφείο.

Η κύρια και καθοριστική ευθύνη για όλη αυτή την τραγική πραγματικότητα βαραίνει όλους εμάς τους «πολίτες» του Άστρους. Γιατί ποτέ δεν αναδείξαμε τα προβλήματα, δεν αρθρώσαμε λόγο και δεν ορθώσαμε «ανάστημα». Γιατί ποτέ δεν απαιτήσαμε και δεν διεκδικήσαμε τα αυτονόητα. Γιατί ποτέ δεν λειτουργήσαμε συλλογικά και ως κοινωνία πολιτών. Γιατί εκείνο που πάντοτε μας χαρακτήριζε (και συνεχίζει να μας χαρακτηρίζει) ήταν η στείρα αντίδραση, η ανούσια αντιπαράθεση, η ωμή «ανθρωποφαγία», η καχυποψία και η δυσπιστία για οποιονδήποτε. Γιατί ποτέ δεν κατανοήσαμε πως ο διάλογος χρειάζεται τον λόγο αλλά και τον αντίλογο, τη σύνθεση τη γεννά η θέση και η αντίθεση. Γιατί ποτέ δε σταθήκαμε (και συνεχίζουμε να μην στεκόμαστε) ως αρωγοί κι αλληλέγγυοι  δίπλα σε κάθε Δημοτική Αρχή. Γιατί όλοι εμείς οι  ορεινοί ή παραθαλάσσιοι κοντοχωριανοί, που είμαστε κι εμείς πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι στην πραγματικότητα του Άστρους, «αρνούμαστε» πεισματικά να επιδείξουμε και για το Άστρος τα ίδια συναισθήματα, αγάπη, ενδιαφέρον και  πάθος που επιδεικνύουμε για τα ιδιαίτερα χωριά μας,

Μήπως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια; Μήπως αλλάζοντας, έστω, το όνομα του Δήμου μας (Δήμος Άστρους…) θα σηματοδοτούσε μία αλλαγή νοοτροπίας κι ένα νέο ξεκίνημα;

Νίκος Πολυμενάκος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here