Βράβευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την παρουσίαση του Πελοποννησιακού πρωινού στη Foodexpo

0

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Με όραμα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την προώθηση των Πελοποννησιακών προϊόντων»

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα της εξωστρεφούς πολιτικής για την προώθηση των ποιοτικών Πελοποννησιακών προϊόντων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη βράβευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την παρουσίαση του Πελοποννησιακού πρωινού και τη διακριτή συμμετοχή της στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Foodexpo.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που πίστεψε σε αυτή την έκθεση, πέντε χρόνια πριν, και «σήμερα δικαιωνόμαστε, τόσο με τον αριθμό των συμμετοχών, όσο και με τα μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα των παραγωγών της Πελοποννήσου, στους οποίους εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την τεράστια πρόοδό τους».

Ο κ. Τατούλης, με δεδομένη την επιτυχή παρουσίαση του Πελοποννησιακού πρωινού στη Foodexpo, ανακοίνωσε την πρόθεση της περιφερειακής αρχής σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα, που αποτελεί ένα εκ των τεσσάρων πιστοποιημένων κέντρων Μεσογειακής Διατροφής της Unesco, να παρουσιάσουν στη Foodexpo του 2019 το σύνολο της Πελοποννησιακής δίαιτας: το Πελοποννησιακό πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, εντάσσοντάς τα στο πολιτισμικό πλαίσιο της παράδοσης της Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της διοργανώτριας εταιρείας της έκθεσης κ. Νίκο Χουδαλάκη, όπως επίσης τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ. Μίλτο Καρούμπα για τη συνεργασία και τόνισε ότι σε περίοδο κρίσης μια τέτοια πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί αποδεικνύει ότι η χώρα παραμένει ζωντανή. «Αυτό οφείλεται σε ανθρώπους με όραμα και διάθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες που ωφελούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου από την πλευρά της τόνισε τη συστηματική προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να προβάλλει και να προωθήσει τα προϊόντα της Πελοποννήσου και τη σταθερή παρουσία της σε μεγάλα γεγονότα που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Τόνισε ακόμη ότι ο αγροδιατροφικός τομές αποτελεί προτεραιότητα στον πολιτικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη που κάλυψε το κόστος συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην έκθεση Foodexpo.

Τόσο ο κ. Χουδαλάκης, όσο και ο κ. Καρούμπας εξήραν το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο χαρακτήρισαν πρωτοπόρο, όπως επίσης την εξαιρετική  παρουσία των παραγωγών της Πελοποννήσου. Σημείωσαν δε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια εισαγωγής των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Μοντέλο για τη χώρα το Invest in Peloponnese»

Συνάντηση εργασίας Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παγκόσμιας Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Το εξαιρετικό επενδυτικό προφίλ της Πελοποννήσου και το πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφερειακής αρχής Invest in Peloponnese για την προσέλκυση επενδύσεων εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην έδρα της Περιφέρειας, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε το πολυδύναμο επενδυτικό προφίλ της Πελοποννήσου στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, της ακίνητης περιουσίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των υπηρεσιών και ανέλυσε το πιλοτικό πρόγραμμα της περιφέρειας Invest in Peloponnese, το οποίο δίνει περιφερειακή διάσταση στη λειτουργία του Invest in Greece και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

«Βασική μας προτεραιότητα ήταν εξαρχής η δημιουργία φιλικού και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αναπτύξουμε την περιφερειακή μας οικονομία» τόνισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. «Κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση επενδυτικού ενδιαφέροντος στις Κάννες, τεκμηριώθηκε η σπουδαία δυναμική της Πελοποννήσου» δήλωσε σχετικά.

«Η Πελοπόννησος έχει μετατραπεί σε μια σύμπραξη επενδυτικών ευκαιριών με μεγάλη απήχηση» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι η περιφερειακή αρχή, με τη δημιουργία του Invest in Peloponnese, διαθέτει πρώτη στη χώρα το ικανό περιφερειακό εργαλείο να γνωστοποιήσει στη διεθνή αγορά τις επενδυτικές ευκαιρίες της Πελοποννήσου και να συνδράμει καταλυτικά στην υλοποίησή τους.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη θεσμοθέτησης από την Κυβέρνηση του επενδυτικού εργαλείου της Πελοποννήσου στο σύνολο της χώρας σε συνδυασμό με την παροχή δυνατότητας στις Περιφέρειες να νομοθετούν για ζητήματα περιφερειακού ή τοπικού χαρακτήρα, ώστε η προσέγγιση των προβλημάτων να είναι άμεση και πιο στοχευμένη.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόκειται να συστήσει την πρώτη περιφερειακή τράπεζα, σύμφωνα με το μοντέλο των Sparkassen, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει τις ικανές προϋποθέσεις για την αναγκαία χρηματοδοτική υποστήριξη των επενδύσεων στην Πελοπόννησο, τόσο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όσο και των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Harald Jedlicka από την πλευρά του χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πιλοτική δομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο στην προσέλκυση των επενδύσεων, όσο και στο συντονισμό και τη συνεργατικότητα των αντίστοιχων εθνικών δομών στη χώρα. Σημείωσε ακόμη ότι διεθνώς οι Περιφέρειες αποτελούν σημαντικές οντότητες για την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να ενισχυθεί αποφασιστικά ο ρόλος και οι αρμοδιότητές τους.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η κα Ιωάννα Σαμπράκου τόνισε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να ενισχυθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η υιοθέτηση της πολιτικής αυτής πρότασης στο νέο νομοσχέδιο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Harald Jedlicka, Senior Investment Policy Officer Investment and Competition Unit, ο κ. William Scott Mut, Senior Investment Policy & Promotion Expert, Macroeconomics, Trade & Investment, Marc Reichel, Senior Investment Policy Consultant, η κα Ιωάννα Παντελαίου από την Παγκόσμια Τράπεζα, η κα Ιωάννα Σαμπράκου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και οι Σύμβουλοι του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Δημήτρης Κοκκίνης και Χρήστος Χρήστου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here