ΠΕΡΙ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ” ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ….

0

Η «κοινωνική συμμαχία» ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχει σημαία τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Τρίπολη 24/05/2018

Πριν λίγες μέρες γίναμε θεατές της ονομαζόμενης κοινωνικής συμμαχίας των ξεπουλημένων φιλοεργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με τους εταίρους τους μεγαλοεργοδότες στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η απόφαση πάρθηκε από τη ΓΣΕΕ χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό στα όργανα, αφού η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, προχώρησαν σε κοινή διακήρυξη και συνέντευξη Τύπου με τις εργοδοτικές ενώσεις χωρίς πουθενά σε κανένα όργανο συλλογικό, σε καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να έχει γίνει συζήτηση το περιεχόμενό της, η κατεύθυνσή της. Δημιουργήθηκε ουσιαστικά πίσω από κλειστές πόρτες.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, αφού υιοθέτησαν ολόκληρο το αντιδραστικό πλαίσιο, χωρίς να έχουν συνεδριάσει καν τα ΔΣ τους για την απεργία, χωρίς να έχει συζητηθεί καν και χωρίς να έχει παρθεί ανάλογη απόφαση. Παραβίασαν δηλαδή ακόμα και το ίδιο το καταστατικό. Μάλιστα πραγματοποίησαν και σύσκεψη, χθες 23/05/2018 με άλλους πρόθυμους, για να προπαγανδίσουν το σκύψιμο του κεφαλιού των εργαζομένων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπταν την απεργιακή οργάνωση και διεκδίκηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης θέλοντας να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Αρνήθηκαν έστω και για τα «μάτια του κόσμου» να στηρίξουν οποιαδήποτε κινητοποίηση για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος. “Ποιος εργοδότης θα δώσει σήμερα 751 ευρώ” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, στηρίζοντας γραμμή της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που συνδιαμορφώνουν με τα αφεντικά. Κοροϊδία χωρίς τέλος.

Η “κοινή δήλωση” των “κοινωνικών εταίρων” πανελλαδικά, από τους οποίους εξαίρεσαν φυσικά τους αγρότες, αφού αυτοί στην πλειοψηφία τους παλεύουν για την επιβίωσή τους και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι αποκαλυπτική. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θέλουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες για την κερδοφορία τους, για να βρουν νέες αγορές να επενδύσουν.

Συγκεκριμένα αναφέρονται:

 • Η “ενίσχυση της εξωστρέφειας”, δηλαδή ο ακόμα μεγαλύτερος προσανατολισμός των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, η ένταση της εκμετάλλευσης και η εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την ενίσχυση της θέσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό.
 • Η “προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”. Σημειωτέον ότι για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, το κεφάλαιο θέλει να παρθούν και άλλα μέτρα που θα ενισχύουν την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, θα αφαιρεθεί ό,τι απέμεινε από εργατικό δικαίωμα, να χτυπηθεί η συλλογική δράση, τα συνδικάτα, ό,τι δηλαδή εμποδίζει την κερδοφορία, για να υπάρχει πεδίο ελεύθερο.
 • Ο “εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού” και η “αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και προσαρμογή των δεξιοτήτων στις σύγχρονες απαιτήσεις”. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στις ανάγκες των μονοπωλίων. Κόπτονται δήθεν για τη “μείωση της ανεργίας και αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης”, “μείωση φτώχειας και ανισοτήτων”, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο είναι αυτό που δημιουργεί φτώχεια, ανεργία και ανατροπή στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, διευρύνοντας τη δουλειά μερικών ωρών, ανασφάλιστης εργασίας.
 • “Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης”, για την “προώθηση της υγιούς και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας”. Την ώρα που οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν γονατίσει και τα κονδύλια για την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών μειώνονται δραστικά, να στηριχτούν ακόμα περισσότερο και όλα να δουλεύουν για τις ανάγκες των “υγιών επιχειρηματιών”. Εξού και τα σεμινάρια υγιούς επιχειρηματικότητας, που γίνονται υπό την αιγίδα της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
 • “Βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και διαμόρφωση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, ώστε να διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα”. Δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και νέα φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα.

Και δεν σταματάει εδώ η κοροϊδία, καθώς όλοι μαζί βάλανε φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους με τους εκμεταλλευτές μας, τον ΣΕΒ, στοιχιζόμενοι στην άθλια πολιτική της κυβέρνησης των 586 και 511 ευρώ για τους νέους. Το κάνανε αυτό την ώρα που Ομοσπονδίες, όπως των Οικοδόμων, των Τροφίμων και Ποτών, οι ηθοποιοί, οι συνταξιούχοι έδιναν τη μάχη των ΣΣΕ, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Έτσι βάλανε εμπόδια δίνοντας άλλοθι στα αφεντικά. Από τη μια στο Γενικό Συμβούλιο αποφασιζόταν πλαίσιο  με την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ και των κλαδικών ΣΣΕ και από την άλλη το γράφανε στα παλιά τους τα παπούτσια. Μάλιστα, κατόπιν είπαν ότι πήραν αυτή την απόφαση για εθιμοτυπικούς λόγους.

Στην κοινή τους διακήρυξη ούτε μια αναφορά δεν υπάρχει για την κατάργηση των δεκάδων αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων, που έχουν ψηφιστεί, καμιά αναφορά για τις ΣΣΕ, στην ανάκτηση των απωλειών σε δικαιώματα και συντάξεις. Αιτήματα για τα οποία καλούμε εμείς τους εργαζόμενους να παλέψουν.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, η φτωχή αγροτιά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι μαζί με αυτούς που τους καταστρέφουν, τα μονοπώλια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν μπορεί να αγωνίζονται κάτω από “εργοδοτική, επιχειρηματική σημαία”.

Καμιά κοινωνική συναίνεση, καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα της «δίκαιης ανάπτυξης».

Παίρνουμε όλοι μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Διεκδικούμε την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και τη ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Κανένας μόνος του. Παλεύουμε για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Όλοι στην απεργία, Τετάρτη 30 Μάη, 10:30 π.μ., πλ. Πετρινού – Τρίπολη

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΕΧΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΛΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here