Ποιά είναι η παραλία Πόρτες στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας.

2

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Η παραλία Πόρτες στο Άστρος Κυνουρίας , είναι η καλύτερη παραλία της Μεσογείου…χωρίς σχόλια.

Από τον παιδικό φίλο μας Νίκο Μυλωνά, «Ο φίλος Γιάννης μου ζήτησε να γράψω δύο λόγια για τις ΠΟΡΤΕΣ… Πως μπορώ ν’ αρνηθώ… Είναι σαν ν’ αρνούμαι τις παιδικές μας « αλητείες » τα καλοκαίρια στον Αγιάννη… Είναι σαν να ξεχνάω τις μαθητικές μας βόλτες στο «Μάρτη», στο Αγροκήπιο και τις ατέλειωτες συζητήσεις πολιτικές, κοινωνικές, νεανικές ανησυχίες…

ΠΟΡΤΕΣ… Μια βόλτα μου, αρχές του Οκτώβρη του 2018 , μετά τη θεομηνία με την επωνυμία «Ζορμπάς », μου αποκάλυψε πολλά από εκείνα που είχα ακούσει… Εκεί στο πεσμένο μεσαίο «ποδάρι» ήταν μαζεμένα πολλά φύκια, από το κύμα… Δεν μου πήρε πολύ ώρα να τα απομακρύνω και να βρεθώ μπροστά στο μηχανισμό που ανοιγόκλεινε τις πόρτες… Ίσως να τον έβλεπε άνθρωπος μετά από 150 περίπου χρόνια από τότε που τοποθετήθηκε…

Τι ήταν αυτές οι «Πόρτες »»; Τι σκοπό είχαν; Στις ΠΟΡΤΕΣ κατέληγε το ένα από τα δύο αποστραγγιστικά κανάλια , που κατασκευάσθηκαν από Βαυαρούς μηχανικούς, επί Βασιλείας Όθωνα… (Το άλλο είναι το γνωστό μας κανάλι από το Μουστό μέχρι τη θάλασσα). Σκοπός των αποστραγγιστικών καναλιών ήταν να περιορίσουν την έκταση του έλους Μουστού και απαλύνουν έτσι το πρόβλημα της ελονοσίας, που ήταν η μάστιγα της περιοχής …

Οι ΠΟΡΤΕΣ ήταν δυο σιδερένιες πόρτες, στερεωμένες στα τρία καλαίσθητα «ποδάρια», οι οποίες δεν εμπόδιζαν το νερό του Μουστού να κυλάει στη θάλασσα, αλλά όταν έπιανε Μπάτης οι Πόρτες έκλειναν με τα χτυπήματα των πρώτων κυμάτων… Έτσι απέτρεπαν να ξαναγεμίζει το έλος με θαλασσινό νερό… Το έργο αυτό περιορίζοντας την έκταση του έλους και των προβλημάτων που δημιουργούσε, λειτούργησε καταλυτικά για την εξέλιξη όλης περιοχής …

 ΥΓ: Παραθέτω φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξα εκείνη την ημέρα. Η άμμος τα σκέπασε εκ νέου και περιμένουν, όπως και άλλα μνημεία της περιοχής μας, κάποιον υπεύθυνο να τα «αναστήσει» για να μάθουμε πότε κατασκευάστηκαν, γιατί έγιναν, τι ρόλο έπαιξε το καθένα για τη περιοχή μας κ.ά. πολλά.»

https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%ad%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%cf%83%cf%84/

Μυλωνάς Νίκος  October 11, 2018

«ΠΟΡΤΕΣ» μετά το πέρασμα του “Ζορμπά”…«Μια θλίψη για όλους εμάς που αρκετές δεκαετίες το μνημείο αυτό είναι το σημείο αναφοράς του καλοκαιριού μας, των μπάνιων μας… Μια θλίψη για τη «θάλασσά μας»…

Το μνημείο σχεδόν διαλυμένο… Πέτρες, αγκωνάρια διασκορπισμένα εδώ και εκεί…

Πλησιάζοντάς το, η θεομηνία, που ήλθε και ολοκλήρωσε το έργο της καταστροφής που είχαν αρχίσει τις τελευταίες δεκαετίες κάποιοι ανεγκέφαλοι, αποκάλυψε λεπτομέρειες της όλης κατασκευής… Για πρώτη φορά είδα τόσο μεγάλο μέρος από τις σιδερένιες πόρτες… Με τη κατάρρευση μεγάλου μέρους του μεσαίου ποδαριού αποκαλύφθηκε εντοιχισμένη σιδερένια υποδοχή στον αφαλό της οποίας περιστρεφόταν ο άξονας που “άνοιγε” και “έκλεινε” τις πόρτες ανάλογα με τον καιρό…Έκκληση απευθύνω στους υπεύθυνους του δήμου να ενεργήσουν ώστε σωθεί το μνημείο και γιατί ΟΧΙ, να αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού, και με μία καλαίσθητη πινακίδα να απεικονίζεται καθώς και το πώς λειτουργούσε, ποιος ήταν ο σκοπός του κ.ά. στοιχεία…»

Οι απόψεις των συμπολιτών μας  για την  προβολή  «ότι έχουμε»  και τι  πρέπει να κάνουμε είναι γνωστές στη τοπική κοινωνία.

«Τα έχουμε όλα, αλλά δεν είναι αρκετά, πρέπει επίσης εμείς να κάνουμε ακόμα λίγα.

Να μάθουμε να προβάλουμε καλύτερα ότι έχουμε  και να μη κρύβουμε τίποτα. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Γνωρίζουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη τοπική κονωνία».

Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν , σιωπούν  και περιμένουν υπομονετικά. Περιμένουμε τον κοινό νου και τους εντολοδόχους αιρετούς μας να κάνουν τα αυτονόητα. Όλος ο κόσμος και ο ντουνιάς  γνωρίζει την παραλία Πόρτες στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας . Όλος ο κόσμος και ο ντουνιάς  γνωρίζει το ιστορικό Άστρος από την Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων .

Αντίθετα οι «αρμόδιοι» και ο δήμος μας «δεν γνωρίζουν» για οκτώ χρόνια την παραλία  Πόρτες , έχουν στην ιστοσελίδα του δήμου μας λάθος φωτογραφία για την παραλία Πόρτες από άλλη γειτονική παραλία. Η μάλλον το γνωρίζουν , αν ψάξουμε τις αναφορές μας …, αλλά δεν κάνουν τίποτα, δεν πειράζει . Όπως δεν  γνωρίζουν το «Ιερό Χώρο» της Β΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, δεν υπάρχει μια φωτογραφία η μια αναφορά στην ιστοσελίδα του δήμου μας για τον «Ιερό Χώρο», αλλά υπάρχουν κείμενα και φωτογραφίες για άλλα αξιοθέατα όπως  τα Φαράγγια της Μαζιάς και της Ζαρμπάνιτσας … Μας λένε με τα έργα τους,  δεν είναι και τίποτα σπουδαίο…….καλύτερα ας σταματήσουμε εδώ…. τι να πούμε. Η πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας δεν θα έρθει ποτέ με τέτοια κουταμάρα και στραβομάρα. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.


Στην ιστοσελίδα του δήμου μας  είναι λάθος από άλλη γειτονική παραλία για οκτώ χρόνια… η παραπάνω  φωτογραφία για την παραλία Πόρτες.

https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/paraliaportes

«Νότια του Παραλίου Άστρους, πήρε το όνομά της από την περιοχή Πόρτες Μελιγούς. 3 λεπτά από το κέντρο του Άστρους και 10 λεπτά με ποδήλατο. Αποτελεί την παλιά εκβολή της λίμνης Μουστού που σήμερα είναι ανενεργή.  Ένα τμήμα της απόστασης  είναι βατός χωματόδρομος. Η παραλία διαθέτει χοντρή άμμο – βοτσαλάκι και βαθιά- δροσερά και πεντακάθαρα νερά, ενώ λόγω των ανέμων η παραλία είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ. Επίσης υπάρχουν ευκάλυπτοι για φυσική σκιά και καντίνα για καφέ, αναψυκτικό και παγωτά. Υπάρχει και άλλη κατασκευή «πόρτα» της εποχής του Όθωνα.»

Ο «ήλιος και η θάλασσα» του Αργολικού από την παραλία Πόρτες.

Το γραφικότατο Παράλιο Άστρος ,”το νησί” Παράλιο Άστρος, είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο και οι παλιοί αποκαλούσαν τον λόφο το “νησί”. Το Παράλιο Άστρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα νησί του Αιγαίου, τα έχει όλα,

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπορεί όλα αυτά που γράφεται να είναι ωραία,αλλά καλέ μου Κύριε δεν φταίει μόνο ο δήμος πρώτον και κυριότερον εσεις κάνετε ένα τραγικό λάθος η παραλία Πόρτες δεν είναι στο άστρος αλλά στο δ,δ ΜΕΛΙΓΟΥΣ ασ κοιτάμε λίγο τα του οίκου μας.

  2. Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. Φυσικά ο δήμος δεν φταίει αλλά έχει λάθος φωτογραφία στην ιστοσελίδα για τις πόρτες, που αν συμφωνείτε και μπορείτε το θυμίζετε σε κάποιον από το δήμο , μια και είσαστε εκεί, να βάλει μια σωστή φωτογραφία που έχετε η την δική μας. Για το όνομα έχετε δίκιο όταν είμαστε μεταξύ μας σε ένα καφενείο στο Άστρος η στη Μελιγού αυτό λέμε οι Πόρτες της Μελιγούς , Όταν όμως είμαστε 10,000 χιλιόμετρα μακρυά η μιλάμε στους ξένους επισκέπτες μας , αυτός είναι ο στόχος μας οι μακρυνοί επισκέπτες μας , τα πράγματα είναι διαφορετικά.συμφωνούν με αυτό άλλωστε κα οι φίλοι μας Μελιγιώτες.
    Οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής από όλα τα 63 χωριά και οικισμούς όταν βρίσκονται μακρυά λένε “είμαι από το Άστρος ” ,όπως έγινε στο προξενείο του Τορόντο στον Καναδά ένας φίλος μας από μακρυνό οικισμό του δήμου μας όταν συστηθήκαμε. Όταν του απήντησα εγώ είμαι από την γειτονιά κολοκυθού…, μου είπε “όλοι είμαστε από το Άστρος ” τι να πούμε… Επίσης οι πολλοί επισκέπτες μας από την ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό λένε “πάμε διακοπές στο Άστρος ” και δεν ξέρουν την γειτονιά Κολοκυθού… και όταν μιλάμε για προβολή του τόπου μας λέμε η καλύτερη παραλία “Πόρτες στο Άστρος ” .

    Τελείωσαμε με το όνομα , οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούσαν “η γούβα μας “,(τα φυσικά σύνορα αρχίζουν με τη Ζάβιτσα ),που αρχίζει από το Κανάβαλλο μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και το Αρκαδικό Χωριό, και από τον Ατσίγγανο και τις Πόρτες μέχρι τις λαμπερές κορφές του Πάρνωνα η του Μαλεβού, στην μακρόχρονη ιστορία μας την αποκαλούσαν Θυρεάτις Γη η Θυρέα και σήμερα σωστά την αποκαλούμε όλοι μας το ιστορικό Άστρος. Σας ευχαριστούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here