Ποια είναι η Αθηνά Λινού που πρότεινε ο Τσίπρας για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής

0

Την Αθηνά Λινού πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται σήμερα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες», είπε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος προς τον Β. Κικίλια, που διαμαρτυρόταν από τη θέση του στα υπουργικά έδρανα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστήμονα τον κ. Τσιόδρα. 8 μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορείτε την αντιπολίτευση».

Νωρίτερα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει κάθε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και στήριξε τον κ. Κικίλια.

Σημειώνεται ότι η κ. Λινού μιλώντας σήμερα στο MEGA για τα μέτρα, επισήμανε ότι δεν αρκεί να ληφθούν πιο αυστηρά, αλλά μέτρα που θα είναι εφαρμόσιμα και αποδεκτά από τους πολίτες. «Δεν είναι μόνο να εξαγγέλλεις μέτρα. Είναι να τα κάνεις εφικτά και επιθυμητά. Και αυτό είναι δύσκολο με αυτή τη νόσο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Λινού ερωτήθηκε για το υφιστάμενο μερικό lockdown και τις σκέψεις που υπάρχουν για την αυστηροποίηση του πλαισίου. «Ναι, πιστεύω ότι δεν είναι πραγματική καραντίνα αυτό που ισχύει τώρα. Πραγματική καραντίνα είναι μένω σπίτι, βγαίνω για να προμηθευτώ φάρμακα και φαγητό και δεν πηγαίνω πουθενά, δεν συναντώ κανένα» τόνισε.

Αναφορικά δε με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Πολιτεία, η Αθηνά Λινού ήταν ξεκάθαρη: «Η Πολιτεία σχοινοβατεί. Είναι ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομίας, της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της νόσου».

Διαβάστε επίσης
Αθηνά Λινού στο Τvxs.gr: Εντελώς απαραίτητη η συνταγογράφηση των τεστ

Ποια είναι η Αθηνά Λινού

Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας και έχει διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και επιστημονική υπεύθυνη του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία-Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση.

Έχει υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό Επιτροπών και Συμβουλίων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων ενώ έχει διατελέσει και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2010 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τη δεκαετία του 2010 ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής που έχει σαν στόχο τη συνεχή και μακροχρόνια προώθηση της ελληνικής διατροφής με την ταυτόχρονη προώθηση των ελληνικών προϊόντων και πολλαπλά οφέλη στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Η Αθηνά Λινού το 1990 ίδρυσε το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής το οποίο υλοποιεί ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην επιδημιολογία και πρόληψη χρονίων και επαγγελματικών νόσων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερευνητική της δραστηριότητα σε θέματα διατροφής, αλλά και καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Έχει εκδώσει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, έχει κάνει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών δικτύων που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία. Από το 2014 έως το 2017 διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here