Ποια θα είναι η πορεία των έργων για το δίκτυο φυσικού αερίου Τρίπολης και για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης;

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που παρακολουθεί στενά την πορεία των έργων για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Τρίπολη (ΔΕΔΑ) και την επέκταση του έργου της τηλεθέρμανσης στην Μεγαλόπολη (Δημοτική Επιχείρηση) κατέθεσε ακόμη μία ερώτηση στη Βουλή ύστερα από την απένταξη του έργου της ΔΕΔΑ από το ΕΣΠΑ και την κατάργηση της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης η οποία θα γίνει με δίκτυο φυσικού αερίου.
Επισημαίνεται μάλιστα στην ερώτηση ότι η εγκατάλειψη των εν λόγω έργων συνέπεσε με την παρουσίαση ενός μνημονίου με την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την εμφάνιση νέου ιδιώτη και στα δύο έργα με την υπόσχεση – μελλοντική δέσμευση της Περιφέρειας για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων στο ΕΣΠΑ χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο
Θέμα: Επιλογή για ενίσχυση στο ΕΣΠΑ, έργων υποδομών όπως δίκτυο φυσικού αερίου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Κύριε υπουργέ,
Με συχνές ερωτήσεις μου στους αρμόδιους υπουργούς στις 8.5.2020, στις 29.6.2020 και στις 10.7.2020 ζήτησα την συνέχιση των διαδικασιών για την οριστική χρηματοδότηση και υλοποίηση των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ, όπως το έργο δικτύου φυσικού αερίου στην Τρίπολη (ΔΕΔΑ) και την επέκταση του έργου της τηλεθέρμανσης στην Μεγαλόπολη (Δημοτική Επιχείρηση).
Τελικά ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύονταν στη Βουλή για την συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης και των δυο έργων μέσω του ΕΣΠΑ – ξαφνικά όλα εγκαταλείφθηκαν το έργο της ΔΕΔΑ απεντάχθηκε και η τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης καταργείται και θα εγκατασταθεί δίκτυο φυσικού αερίου. Η κατάργηση της τηλεθέρμανσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που επικαλείται η κυβέρνηση, για ανταποδοτικά οφέλη στους κατοίκους της Μεγαλόπολης την μεταλιγνιτική εποχή, αφού το κόστος της θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 200% σε σχέση με το σημερινό της τηλεθέρμανσης. Αυτά συνέπεσαν με την παρουσίαση ενός μνημονίου με την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την εμφάνιση νέου ιδιώτη και στα δύο έργα με την υπόσχεση – μελλοντική δέσμευση της Περιφέρειας για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων στο ΕΣΠΑ χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου.
μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτήσει με πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020) το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου;
Με βάση τους κανονισμούς χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτηθεί εταιρεία που έχει προεξοφληθεί ως μονοπώλιο, βάσει του μνημονίου που υπογράφει η Περιφέρεια, τη στιγμή μάλιστα που το μνημόνιο καταψηφίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης γιατί μηδενίζει τα ανταποδοτικά οφέλη και αυξάνει υπερβολικά το κόστος θέρμανσης;
Αθήνα, 22.7.2020

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here