Ποιοι είναι οι «σιωπηλοί φορείς» -Γιατί αποτελούν κίνδυνο

0

«Η πανδημία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 -30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ομάδα».

Αυτό τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά μέρα με ήπιες αυξητικές τάσεις» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας παράλληλα πως αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στις διασωληνώσεις.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής αυτή την περιόδο καταγράφονται τα κρούσματα που προέκυψαν μετά τον Δεκαπενταύγουστο ενώ οι νέες διαγνώσεις έχουν ηλικία μικρότερη από αυτή που περιμέναμε με βάση την ηλικιακή κατανομή στον ελλαδικό χώρο.

Όπως ανέφερε, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού. «Ο ιός στους νέους προκαλεί ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάγνωστοί και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ισχηλατηθούν», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνη, προτρέποντάς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους «σιωπηλούς φορείς».

Τους κάλεσε να περιορίσουν για 7-10 μέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούν μάσκα. «Έτσι εάν έχουμε κολλήσει τον ιό μπορούμε να μειώσουμε την περαιτέρω διάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα. Θέλει ιδιαίτερη επαφή και με τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος της επιδημίας είναι η συνολική προσπάθεια. «Η επιδημία του Covid εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης», τόνισε.

Αναφερόμενος στα σχολεία τόνισε ότι αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα. Ζήτησε την υπομονή και επιμονή όλων. Έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές έως τέλη του μήνα για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από δραστηριότητες και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός παραμένει να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μοντέλα, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλέστερο οι τάξεις να έχουν κάτω από 20 μαθητές.

Απεύθυνε έκκληση στους νέους να περνάν τον χρόνο τους με μικρό αριθμό φίλων το επόμενο διάστημα και να χρησιμοποιούν μάσκες.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν, θα είναι πλήρως ελεγμένα και θα ανταποκρλινονται σε όλους τους κανόνες της ιατρικής.

Αρχική σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here