Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη με την Συνεργασία των Τοπικών Κοινοτήτων ,στην Περιοχή του Μαινάλου»

0

Η εταιρία ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ διοργάνωσε το Σάββατο 21/4/2018 με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη με την Συνεργασία των Τοπικών Κοινοτήτων στην Περιοχή του Μαινάλου», εκδήλωση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών: «Sustainable Development Solutions Network (SDSN)».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Εργασίας @Τάσος Πετρόπουλος.
Στην ημερίδα απέστειλε θερμό χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ μηνύματα συμπαράστασης τους απέστειλαν ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης; ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και η πολιτευτης Ευη Τατουλη.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Αεί Μαίναλον Βασίλης Κουνέλης και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Γιαννακάκος, με σύντομους χαιρετισμούς.

Στη συνέχεια, με προεδρεύοντα τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Τρύφωνα Κολλίντζα, τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Παπανδρέου, που εξήγησε την έννοια και τα προβλήματα μέτρησης της αειφόρου ανάπτυξης, όπως και την σχέση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη, που περιέγραψε την μεθοδολογία αξιολόγησης και την εφαρμογή στην πράξη των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη.

Στην συνέχεια υπό την προεδρία του δημοσιογράφου Κώστα Σπυρόπουλου, ο τεχνολόγος περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων Βαγγέλης Τερζής, περιέγραψε τις δυσκολίες στην διαχείριση των αποβλήτων για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ εκτεταμένες υπήρξαν οι τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του οικοδεσπότη δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου και του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, για την διαχείριση των αποβλήτων στην Περιφέρεια και τους αντίστοιχους δήμους.

Σημαντική υπήρξε η στιγμή, που παρά τις διαφορετικές θέσεις τους για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Δήμαρχος Τρίπολης και ο Περιφερειάρχης συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν στην υλοποίηση της λύσης του προβλήματος.

Στην συνέχεια, μετά από σύντομο γεύμα με κρασιά προσφορά των κτημάτων Καλόγρη και Σπυρόπουλου ,προβλήθηκε η ταινία: «Losing Hope – Making Hope» των Χρήστου Γιατράκου και Χριστίνας Γαρδικιώτη. Για το θέμα της ταινίας αυτής, που αναφέρεται στην πρόσφατη προσπάθεια πολιτών για «μπλε» οικονομία στον Πάρνωνα και φτιάχτηκε το 2017 στα εργαστήρια του Δήμου Τρίπολης «STORYDOC», μίλησε η Χριστίνα Γαρδικιώτη.

Στην συνέχεια υπό την προεδρία του επιχειρηματία Γιάννη Μίνογλου, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Νίκος Δέδες, με εκτενή ανάλυση του για τα ορειβατικά μονοπάτια του Μαινάλου και τον ρόλο του εθελοντισμού στην ανάπτυξη και διατήρηση τους. Στην ίδια ενότητα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνική Διατροφή A.E. Λεωνίδας Καρίγιαννης, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας της Αρκαδίας και εστίασε την προσοχή του στην μη αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιστρατεύονται την αειφόρο ανάπτυξη με κατάλληλες αγροτικές παραγωγές.

Ο Κωσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, έκανε εκτενή παρουσίαση του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής του Μαινάλου και της υστέρησης που παρουσιάζεται στην τουριστική αξιοποίηση τους. Τέλος, στην ενότητα αυτή, ο οινοποιός Νώντας Σπυρόπουλος, μίλησε με συγκίνηση για τις βιωματικές εμπειρίες του ιδίου και της οικογένειάς του στην διαδικασία υπέρβασης των εμποδίων στο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποίησαν το όραμα τους για ένα οινοποιείο παγκόσμιας κλάσης.

Η ημερίδα έκλεισε με συμπεράσματα από τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο, όπου ο Τάσος Πετρόπουλος, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δικές του προσπάθειες στην Ζάτουνα για οικονομική ανάπτυξη με ευαισθησία στο περιβάλλον και αναφέρθηκε στην σημασία της ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ και της εκδήλωσης για τις τοπικές κοινωνίες και την χώρα.

Τα πολύτιμα συμπεράσματα της ημερίδας, που παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, συμφωνήθηκε να αποτυπωθούν και να αποτελέσουν βάση για την ευδοκίμηση των στόχων αειφορίας, διατήρησης και ανάπτυξης της περιοχής του Μαινάλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here