Πρεμιέρα για τον τουρισμό, φινάλε για το lockdown

0

Το επίσημα άνοιγμα του τουρισμού, σήμερα 14 Μαΐου, έφερε την άρση του Lockdown και των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, πλην τις απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30 αλλά και ορισμένων προϋποθέσεων (διενέργεια τεστ ή πιστοποιητικό εμβολισμού) για τη μετάβαση στη νησιωτική Ελλάδα.

Αναλυτικά, από σήμερα 14 Μαΐου:

► Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
► Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
► Τέλος το click away και click inside στη λειτουργία του λιανεμπορίου
► Λειτουργία καταστημάτων εστίασης έως τις 00:15
► Ανοίγουν τα μουσεία.
► Ανοίγει ο τουρισμός.
► Ανοίγουν τα καζίνο.
► Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις – μια ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού» για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα».

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά. Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω. Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Διαβάστε επίσης:

Δεδομένης της κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλαγές επέρχονται σήμερα και στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης παρατείνεται για λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μαζί με την παράταση της ελεύθερης κυκλοφορίας, ωστόσο συνεχιζεται η απαγόρευση μουσικής τουλάχιστον για όλο το μήνα Μάιο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here