Προβληματισμοί και ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους πλημμύρας…

1

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ;

Προβληματισμοί και ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων

Παρακολουθούμε με οδύνη τις θλιβερές συνέπειες των τελευταίων φυσικών φαινομένων (δασικές πυρκαγιές, εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές), την έκταση των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Ανατριχιάζουμε στην ιδέα ότι θα μπορούσε αυτή η ζοφερή κατάσταση να αγγίξει και τη δική μας περιοχή.

Διαβάζουμε από την άλλη τις προεκλογικές δηλώσεις του Δημάρχου κ. Καμπύλη για έργα «αισθητικής αναβάθμισης» στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους, ενώ δεν είδαμε πουθενά να αναφέρεται σε μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση που συμβούν κι εδώ -το απευχόμαστε- ανάλογα φαινόμενα.

Αναρωτιόμαστε ποιες άραγε είναι οι προτεραιότητές του, με βάση τις οποίες καλεί την τοπική κοινωνία να τον εκλέξει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με δεδομένες τις φετινές, κολοσσιαίες, φυσικές καταστροφές, τόσο από τις πυρκαγιές, όσο και από τις πλημμύρες, «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ» θεωρεί ως απόλυτης προτεραιότητας τα έργα που αφορούν στη θωράκιση και διασφάλιση της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος και όχι τα έργα «αισθητικής αναβάθμισης».

Θεωρούμε ότι όλες οι τοπικές κοινότητες του πεδινού χώρου είναι ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, όπως έχουν συμβεί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, δεδομένου ότι δεν έχουν στοιχειώδη αντιπλημμυρική προστασία.

Επισημαίνουμε ότι η πεδινή περιοχή του Άστρους χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://floods.ypeka.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=118&Itemid=592)

Με έκδηλη λοιπόν ανησυχία, ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΚΑΜΠΥΛΗ ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις της παράταξής του σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων στην περιοχή του Δήμου μας και ζητάμε να ενημερώσει τους κατοίκους του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας:

 • ποιο είναι το ποσό που έχει δεσμευτεί στον Προϋπολογισμό του Δήμου για την αντιπλημμυρική θωράκισή του;
 • ποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν δρομολογηθεί, με τί ποσό και σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται;
 • ποιο είναι το σχέδιο ετοιμότητας στην περίπτωση που αντιμετωπίσει η περιοχή μας τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη Θεσσαλία;
 • υπάρχει υδρολογική μελέτη που να αφορά στις πεδινές περιοχές του Δήμου όπου η ανοικοδόμηση και η οικιστική πύκνωση είναι μεγαλύτερη και αν ναι πότε εκπονήθηκε;
 • υπάρχει διαχειριστική μελέτη υδάτινων πόρων- εν γένει στο Δήμο – δεδομένου του τεράστιου προβλήματος έλλειψης νερού και στις ορεινές πλέον περιοχές, όπου οι πηγές τροφοδοτούνται από τις βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις που διαρκώς λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια; Ήδη τα τελευταία 2 χρόνια οι περισσότερες πηγές στέρεψαν λόγω της κλιματικής κρίσης.
 • υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης – εν γένει στο Δήμο – ή θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια η κεντρική κυβέρνηση;

Αντίστοιχα, ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, ποιες είναι οι δικές τους προγραμματικές θέσεις στα θέματα αυτά.

Ιδιαιτέρως ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΜΑΝΤΑ, πρώην Δήμαρχο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και υποψήφιο της παράταξης του κ. Γκαύρου, ποια ήταν η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου επί δημαρχίας του και τί θέσεις πήρε ως μείζονα αντιπολίτευση σε σχέση με το θέμα.

Οι πολίτες της Βόρειας Κυνουρίας περιμένουμε ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Κίνησης πολιτών «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ»

Ας θυμηθούμε την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το Άστρος…

Το Φωτογραφικό υλικό είναι από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το Άστρος τον χειμώνα του 1990

Μπορεί να είναι εικόνα οδός

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα οδός

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. https://magnesianews.gr/slider/epistimones-toy-panepistimioy-thessalias-gia-plimmyres-toys-proeidopoiisame-egkaira-kai-kaname-protaseis-alla-mas-agnoisan.html?fbclid=IwAR3RK_VlxJnyB6LWqJq7XrHVUXlLDLHFW-eiB26wBDN5Sy8HZjTpMEPdBTc

  Ο νοών νοήτω

  Για να μην ζήσουμε τα ίδια πρέπει να σχεδιάσουμε,
  να κανουμε τον σχεδιασμό ΠΡΑΞΗ και
  να κινητοποιηθουμε εγκαιρα

  ΠΟΛΙΤΕΣ και ΔΙΟΙΚΗΣΗ αυτη ειναι η συνταγή επιτυχημένης ΠΡΟΛΗΨΗΣ

  Πως το κάνουμε εδω στην περιοχη μας?
  Στα καφενεια συζητησεις ειναι αναποτελεσματικές πάντως

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ