Προβληματισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρθηκαν 25 τις τελευταίες 5 ημέρες & Άλλα νέα…

0
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το ΣΔΑΜ Μεγαλόπολης, στην Τρίπολη βρέθηκε ο Κ. Μουσουρούλης -την Δευτέρα θα είναι στη Μεγαλόπολη

Posted: 07 Aug 2020 11:40 AM PDT

Την Τρίπολη επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της έναρξης της διαδικασίας διαβούλευσης -με φορείς του Δημόσιου Τομέα και της Αυτοδιοίκησης, τους Επαγγελματικούς και Κοινωνικούς Εταίρους, καθώς και Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Φορείς-, για την οριστικοποίηση του εν λόγω σχεδίου.

Οι προτάσεις των εν λόγω φορέων θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στις διαδικτυακές διευθύνσεις emep20-23@sdam.gr και pbarlabas@mou.qr.

Μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο Κ. Μουσουρούλης παρουσίασε στη συνέχεια τους βασικούς άξονες του ΣΔΑΜ για την περιοχή της Μεγαλόπολης, διαδοχικά, στους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής Αρχής, σε επικεφαλής και εκπροσώπους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, σε εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στην διοικούσα επιτροπή του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής –ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα βρίσκεται στη Μεγαλόπολη για διαβούλευση με τη δημοτική αρχή και τους εκπροσώπους των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με τοπικούς φορείς- είχε σήμερα συναντήσεις και με εκπροσώπους αγροτών.

Ο Κ. Μουσουρούλης ανέλυσε τη δυνατότητα των χρηματοδοτήσεων, επισημαίνοντας ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή θα χρηματοδοτηθεί επαρκέστατα από πολλές πλευρές και με σημαντικά ποσά.

Σημειώνεται δε ότι ο πρόεδρος της Αρκαδία Α.Ε. Παναγιώτης Μπούρας, επέδωσε στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ το μάστερ πλαν που εκπονήθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την μετάβαση της περιοχής της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Π. ΝΙΚΑ

Ικανοποίηση εξέφρασε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι εξαιρετικά μεγάλες πιστώσεις για την ΣΔΑΜ, μέσα από την ορθή αξιολόγηση και κατανομή τους, “να συμβάλουν ώστε η Μεγαλόπολη να μην υποστεί κραδασμούς από την διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και να μεταβεί στην μεταλιγνιτική εποχή με καλύτερες προϋποθέσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν” και επισημαίνοντας παράλληλα:

“Ολη η φροντίδα μας θα αφορά τη Μεγαλόπολη και την περιοχή της, με δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να επιτραπεί στους νέους ειδικά ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ήδη διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και για τη Δυτική Μακεδονία και για τη Μεγαλόπολη” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος κατέληξε υπογραμμίζοντας:

“Διευκρινίζω ότι οι πιστώσεις που θα έλθουν προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την περιοχή της Μεγαλόπολης, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί καθώς έχει υποστεί πολλά για 50 και πλέον χρόνια από την λειτουργία των εν λόγω μονάδων, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις γενικότερες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό”.

 

Την πλήρη πρόσκληση σε διαβούλευση ,στο πλαίσιο της κατάρτισης του «Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2020 – 2023» (ΕΜεΠ ΔΑΜ 2020 – 2023), μπορείτε να δείτε εδώ.

Προβληματισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρθηκαν 25 τις τελευταίες 5 ημέρες

Posted: 07 Aug 2020 11:40 AM PDT

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία αναφέρθηκαν συνολικά 25 μέσα στο τελευταίο πενθήμερο.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του, σημειώνει ότι είναι απολύτως απαραίτητο οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο που διαγράφεται θα πρέπει να περιοριστούν οι δημόσιες εκδηλώσεις τονίζοντας ότι πλέον η Περιφέρεια δεν θα τις συνδράμει.

Με την αφορμή αυτή, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια διαθέτει πίστωση 800.000 ευρώ η οποία προορίζεται να καλύψει τη δαπάνη συνολικά 31 προσλήψεων -διετούς διάρκειας- για την κάλυψη θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων στις Διευθύνσεις Υγείας.

Συνολικά 226 κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 07 Aug 2020 11:38 AM PDT

Επιπλέον 7 κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, χθες Πέμπτη 6 Αυγούστου, ανεβάζοντας σε 226 τον αριθμό των προσβληθέντων.

Τρία καταγράφονται στην Κορινθία, δύο στην Αργολίδα και δύο στη Μεσσηνία, εκ των οποίων το ένα αφορά εισαγόμενο περιστατικό σε επισκέπτη. Το ένα από τα εν λόγω περιστατικά νοσηλεύεται.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

“Ανακοινώνονται επτά νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τρία περιστατικά καταγράφονται στην Π.Ε. Κορινθίας, δύο περιστατικά στην Π.Ε. Αργολίδας και δύο περιστατικά καταγράφονται στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων, ένα σημειώνεται ως εισαγόμενο σε επισκέπτη. Ενα εκ των περιστατικών νοσηλεύεται.

Για τα ανωτέρω κρούσματα έχει πραγματοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη επί του παρόντος ιχνηλάτηση επαφών και χορήγηση οδηγιών από τη ΓΓΠΠ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρειά μας σε διακόσιους είκοσι έξι (226)

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: οκτώ (8) + δύο (2) εισαγόμενα: (10) και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο εκατόν εβδομήντα δύο (172)  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα τρία (3) και δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου*

ΠΕ Αρκαδίας: τέσσερα (4) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο πέντε (5)*  Αφαιρέθηκε το εκ παραδρομής του ΕΟΔΥ δηλωθέν περιστατικό της 02.08.2020*  + ένα ενέχεται ως αρνητικό και δεν περιλαμβάνεται επί του συνόλου

ΠΕ Κορινθίας: είκοσι έξι (26) + δύο (2) εισαγόμενα: σύνολο εικοσιοκτώ (28)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1) + ένα (1) εισαγόμενο : σύνολο δύο (2)**  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα τρία (3) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου και δεν προσμετρούνται**

ΠΕ Μεσσηνίας: δεκαπέντε (15) + τέσσερα (4) εισαγόμενα : σύνολο δεκαεννέα (19)***  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)***

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν είκοσι εννέα άνδρες (129) και ενενήντα επτά γυναίκες (97).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων δεκαεννέα (19) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε εικοσιοκτώ (28). Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 06/08/2020 ώρα 15:00) καθώς και των επίσημων στοχείων των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Δροσοπηγή της Ανατολικής Μάνης

Posted: 07 Aug 2020 11:36 AM PDT

Μέχρι τη δύση του ήλιου και με συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν αγώνα για να περιορίσουν την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε, σε δασική έκταση, κοντά στο Σκουτάρι, στην ευρύτερη περιοχή της Αρεόπολης του Δήμου Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στην Δροσοπηγή -η οποία εκκενώθηκε μερικώς.

Στο σημείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή  41πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 13 οχήματα, δυνάμεις τις οποίες συνέδραμαν από αέρος, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ τις προσπάθειες συντόνιζε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας.

Στην περιοχή έσπευσαν επίσης μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Ανατολικής Μάνης και της Π.Ε. Λακωνίας, ενώ επί τόπου βρισκόταν ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, μαζί με στελέχη του δήμου.

 

Στα αρμόδια υπουργεία η έκθεση των ζημιών από την πυρκαγιά στην Κορινθία

Posted: 07 Aug 2020 11:32 AM PDT

Την πλήρη έκθεση των ζημιών τις οποίες προκάλεσε στην ανατολική Κορινθία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεγχρεές στις 22 του περασμένου Ιουλίου προώθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΛ.Γ.Α Γραφείο Προέδρου

Η εν λόγω έκθεση -όπως σημειώνει στο διαβιβαστικό σημείωμά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας- προέκυψε μετά τις αυτοψίες και τους ελέγχους τους οποίους διενήργησαν, μεταξύ 29 Ιουλίου και 3 Αυγούστου, κλιμάκια των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην πληγείσα περιοχή, η οποία έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας:

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

“Με την αριθμ. 5618/24-7-2020/ ΑΔΑ Ψ87946ΜΤΛΒ-ΥΔΛ απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εξ αιτίας της δασικής πυρκαγιάς της 22ης/7/2020 οι κοινότητες α) Ξυλοκέριζας β) Σοφικού γ) Αθικίων δ) Γαλατακίου και ε) Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων της Π.Ε. Κορινθίας

μέχρι 25/1/2021.

Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την δασική πυρκαγιά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Α) από 29/7/2020 έως 3/8/2020 διενήργησε επιτόπιες αυτοψίες στην πληγείσα περιοχή όπου καταγράφηκαν:

ζημιές σε αγροτική και δασική έκταση πάνω από 32.000 στρέμματα οι οποίες αφορούν σε παραγωγικά ελαιόδεντρα και αμπελοειδή, ζωικό κεφάλαιο επιχειρήσεις, κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

Ζημιές σε δομές περιβάλλοντος και συγκοινωνιακές υποδομές (ασφάλτινους δρόμους, στηθαία, πινακίδες σήμανσης) ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ τουλάχιστον,

Β) στις 4/8/2020 πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Διεύθυνσης Δασών Νομού Κορινθίας, του Δήμου Κορινθίων και λοιπών εμπλεκομένων υπηρεσιών του Νομού Κορινθίας για δράσεις άμεσης παρέμβασης που αφορούν:

στην εκπόνηση μελέτης από την Περιφέρεια και τον οικείο δήμο, για τον καθαρισμό χειμάρρων και την εκτέλεση έργων αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο πριν τον επερχόμενο χειμώνα

Το Δασαρχείο θα ολοκληρώσει μέσα στον τρέχοντα μήνα μελέτη για την τοποθέτηση κλαδοπλεγμάτων σε καίρια σημεία, για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων. στη συνεργασία εμπλεκομένων υπηρεσιών για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς δασικών και αγροτικών δρόμων.

Στην έκθεση που ακολουθεί περιλαμβάνεται η πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και φωτογραφικό υλικό από την πληγείσα περιοχή για το μέγεθος των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά.

Κατόπιν των ανωτέρω για την περαιτέρω μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των συνεπειών, παρακαλούμε, κατά το μέρος που σας αφορά να προχωρήσετε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων και ενεργειών για την λεπτομερή καταγραφή της έκτασης των ζημιών, την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πάσης φύσεως υποδομών”.

 

Το έγγραφο του περιφερειάρχη μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σύντομα προκήρυξη θέσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 07 Aug 2020 11:30 AM PDT

Τη διαδικασία προκήρυξης προσλήψεων ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στις εν λόγω προσλήψεις προβλέπονται -μετά από την σχετική έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών- και θέσεις για δύο δικηγόρους, στην έδρα της Περιφέρειας, όπου θα συσταθεί Διεύθυνση Νομικών Θεμάτων, με αρμοδιότητες σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι άλλες προσλήψεις αφορούν θέσεις για 14 μηχανικούς (7 ΠΕ και 7 ΤΕ),  10 γεωτεχνικούς (γεωπόνοι και κτηνίατροι) και 1 θέση πληροφορικής.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, η κατανομή του εν λόγω προσωπικού θα γίνει στις Περιφερειακές Ενότητες, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μίας.

Παράταση της επιδότησης ενοικίου για πυρόπληκτους του 2018 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 07 Aug 2020 11:05 AM PDT

Παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο η “επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης πληγέντων, των οποίων οι κατοικίες υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Αυτό σημειώνεται σε ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών.

 

Την πλήρη απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Εκταμίευση 1.151.395,32 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 07 Aug 2020 11:02 AM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 1.151.395,32 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Προβλήματα από τα αγριογούρουνα σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας

Posted: 07 Aug 2020 10:58 AM PDT

Σε σοβαρό πρόβλημα έχει αναδειχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των αγριόχοιρων σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας.

Από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες καταφθάνουν στην έδρα έγγραφα, από φορείς και συλλόγους, στα οποία επισημαίνεται ότι έχει οξυνθεί ιδιαίτερα το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα σε όλο και περισσότερες περιοχές και εκφράζεται το αίτημα να επιτραπεί το κυνήγι του αγριόχοιρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here