Προσοχή στους κινδύνους για ασφαλή Καρναβάλια​

0

Το ΚΕΠΚΑ, θέλοντας να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις προδιαγραφές ασφαλείας των αποκριάτικων στολών και αξεσουάρ, εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες:
*  Ενδύματα, για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1,34 μ.) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιγξις στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
*  Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, μακρύτερα των 7,5 cm, ή κορδόνια περίσφιγξις, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.
*  Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιγξις, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14 cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
*  Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
*  Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3 cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο όπου αυτές δένονται.
*  Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
*  Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.
*  Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα μεταξύ άλλων, και τις ενδείξεις:
δοχείο υπό πίεση, το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου, να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50 βαθμών C, να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση.
Επιπλέον οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη σήμανση και τη χρήση των αποκριάτικων προϊόντων. Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές πρέπει:
*  Να επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.
*  Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης, πριν από τη χρήση των σπρέι.
*  Να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και τα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία μας.
*  Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.
*  Να μην καπνίζουμε, συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.
*  Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.
*  Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.
*  Αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη “Μόνον για επαγγελματική χρήση”, δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και, κυρίως, από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες.

.i-diadromi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here