Προσοχή τηλεφωνική απάτη τεχνικής υποστήριξης απο την Microsoft & στην περιοχή μας!

0

Λάβαμε δεκάδες μηνύματα ,ότι καθημερινά στον δήμο μας στα σταθερά τηλέφωνα δεκάδων κατοίκων της περιοχής ,ότι έγιναν αποδέκτες περίεργων τηλεφωνημάτων και  δέχονται κλήσεις 10-15 φορές την ημέρα ! απο τον αριθμό  00494040302486… δήθεν από την Microsoft ,για διορθώνουν προβλήματα συσκευών ή λογισμικού που δεν υπάρχουν.

Μην απαντάται και μη δώσετε κανένα στοιχείο, γιαπί συχνά εγκαθιστούν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, ransomware ή άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα που μπορούν να κλέψουν τις πληροφορίες σας ή να βλάψουν τα δεδομένα ή τη συσκευή σας και να να κλέψουν τα προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σας

 

Δείτε οδηγίες από την Microsoft 

Προστασία από απάτες τεχνικής υποστήριξης

Οι απάτες τεχνικής υποστήριξης είναι ένα πρόβλημα σε επίπεδο κλάδου όπου οι απατεώνες χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού για να σας εξαναγάγουν σε περιττές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι διορθώνουν προβλήματα συσκευών ή λογισμικού που δεν υπάρχουν.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι απατεώνες προσπαθούν να σας κάνουν να τους πληρώσετε για να “διορθώσουν” ένα ανύπαρκτο πρόβλημα με τη συσκευή ή το λογισμικό σας. Στη χειρότερη περίπτωση προσπαθούν να κλέψουν τα προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σας. Εάν επιτρέψετε την απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας για την εκτέλεση αυτής της “διόρθωσης”, συχνά εγκαθιστούν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, ransomware ή άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα που μπορούν να κλέψουν τις πληροφορίες σας ή να βλάψουν τα δεδομένα ή τη συσκευή σας.

Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης

Οι απατεώνες μπορούν να σας καλούν απευθείας στο τηλέφωνο και να υποκρίνονται ότι είναι εκπρόσωποι μιας εταιρείας τεχνολογίας. Μπορεί ακόμα και να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία καλούντος, ώστε να μοιάζει με γνήσιο αριθμό τηλεφώνου υποστήριξης από αξιόπιστη εταιρεία. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε εφαρμογές που τους δίνουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας. Χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση, αυτοί οι έμπειροι απατεώνες μπορούν να παραποιούν τα συνήθη μηνύματα συστήματος ως σημάδια προβλημάτων.

Οι απατεώνες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν μια επικοινωνία προβάλλοντας πλαστά μηνύματα σφάλματος σε τοποθεσίες web που επισκέπτεστε, εμφανίζοντας αριθμούς υποστήριξης και πείθοντάς σας να τους καλέσετε. Μπορούν επίσης να τοποθετούν το πρόγραμμα περιήγησης σε λειτουργία πλήρους οθόνης και να εμφανίζουν αναδυόμενα μηνύματα που δεν θα κλείνετε, προφανώς κλειδώνοντας το πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτά τα πλαστά μηνύματα σφάλματος έχουν ως στόχο να σας φοβίσουν να αποκαλείτε τη “γραμμή βοήθειας τεχνικής υποστήριξης”.

Σημαντικό: Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης της Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.

Όταν επικοινωνείτε με τους απατεώνες, εκείνοι μπορούν να σας προσφέρουν πλαστές λύσεις για τα “προβλήματα” και να ζητήσουν να πληρώσετε με τη μορφή μιας εφάπαξ χρέωσης ή μιας συνδρομής σε μια υποτιθέμενη υπηρεσία υποστήριξης.

Σημείωση: Τα Windows 10 συνοδεύονται από την Ασφάλεια των Windows, μια ενσωματωμένη εφαρμογή ασφάλειας που ενημερώνεται αυτόματα, ώστε η συσκευή σας να παραμένει ασφαλής. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Προστασία με την Ασφάλεια των Windows.

Πώς θα προστατευτείτε από απάτες τεχνικής υποστήριξης

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας ασφαλή.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα εξής:

 • Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας. Οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς.

 • Αν εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μήνυμα ή μήνυμα σφάλματος με έναν αριθμό τηλεφώνου, μην καλέσετε τον αριθμό. Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης από τη Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.

 • Κατεβάζετε λογισμικό μόνο από τις επίσημες τοποθεσίες συνεργατών της Microsoft ή το Microsoft Store. Να είστε επιφυλακτικοί με τη λήψη λογισμικού από τοποθεσίες τρίτων, καθώς ορισμένες από αυτές ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί χωρίς να το γνωρίζει ο συντάκτης για να ομαδοποιούν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας και άλλες απειλές.

 • Χρησιμοποιήστε Microsoft Edge κατά την περιήγηση στο Internet. Αποκλείει γνωστές τοποθεσίες απάτης υποστήριξης χρησιμοποιώντας Microsoft Defender SmartScreen. Επίσης, Microsoft Edge να διακόψετε τους βρόχους αναδυόμενων παραθύρων διαλόγου που χρησιμοποιούνται από αυτούς τους επιτιθέμενους.

 • Ενεργοποιήστε την προστασία από ιούς σε πραγματικό χρόνο της Ασφάλειας των Windows στα Windows 10. Εντοπίζει και καταργεί γνωστό λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας απάτης τεχνικής υποστήριξης.

 • Η τεχνική υποστήριξη της Microsoft δεν θα σας ζητήσει ποτέ να πληρώσετε για υποστήριξη με τη μορφή κρυπτονομίσματος, όπως Το Bitcoin ή δωροκάρτες.

Συμβουλή:  Κάντε κλικ εδώ για ένα δωρεάν, εκτυπώσιμο, φύλλο συμβουλών για τον έλεγχο των τεχνολογικών απάτης που μπορείτε να διατηρήσετε για αναφορά ή για κοινή χρήση με φίλους και συγγενείς.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ένας απατεώνας της τεχνικής υποστήριξης έχει ήδη τα στοιχεία σας

 • Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απεγκατάστασης εφαρμογών, ανατρέξτε στο θέμα Επιδιόρθωση ή κατάργηση προγραμμάτων στα Windows 10.

 • Εάν έχετε παραχωρήσει πρόσβαση σε απατεώνες, εξετάστε το ενδεχόμενο να επαναφέρετε τη συσκευή σας. Για να μάθετε τον τρόπο, ανατρέξτε στο θέμα Επιλογές αποκατάστασης στα Windows 10.

  Σημείωση: Η εκτέλεση σοβαρών μεθόδων ανάκτησης, όπως η επαναφορά της συσκευής σας ενδέχεται να είναι χρονοβόρες, αλλά αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, σε περίπτωση που εμφανίζονται διαρκώς ψευδείς κωδικοί και ψευδή μηνύματα σφάλματος, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η χρήση της συσκευής σας. 

 • Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση με την Ασφάλεια των Windows για να καταργήσετε τυχόν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας. Μάθετε πώς

 • Εγκαταστήστε όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας τη στιγμή που γίνονται διαθέσιμες. Για να δείτε τις διαθέσιμες ενημερώσεις, επιλέξτε το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις  > Ενημέρωση και Ασφάλεια > Windows Update. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Ενημέρωση των Windows 10.

 • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης. Μάθετε πώς να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας Microsoft

 • Επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για επιστροφή των χρεώσεων, αν έχετε ήδη πληρώσει. Ενημερώστε τους για το τι συνέβη. Πιθανότατα θα θελήσουν να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις επηρεαζόμενες κάρτες σας, ώστε οι απατεώνες να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά.

Αναφορά απάτης τεχνικής υποστήριξης

Βοηθήστε τη Microsoft να σταματήσει τους απατεώνες, είτε ισχυρίζονται πως εκπροσωπούν τη Microsoft είτε άλλη εταιρεία τεχνολογίας, αναφέροντας περιστατικά απάτης τεχνικής υποστήριξης:

www.microsoft.com/reportascam

Μπορείτε επίσης να αναφέρετε μη ασφαλείς τοποθεσίες Web στον Microsoft Edge, επιλέγοντας Ρυθμίσεις και πολλά άλλα > Βοήθεια και σχόλια> Αναφορά μη ασφαλούς τοποθεσίας  όταν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο.

Για επείγοντα περιστατικά, χρησιμοποιήστε μία από τις εξής επιλογές:

</c1>Υποστήριξη της Microsofthttps://support.microsoft.com/ContactUs/Παγκόσμια Εξυπηρέτηση πελατών

Δημοφιλείς τύποι απάτης

Υπάρχουν διάφορες μορφές απάτης τεχνικής υποστήριξης. Όλες έχουν στόχο να σας κάνουν να πιστέψετε εσφαλμένα ότι ο υπολογιστής σας χρειάζεται επισκευή και ότι πρέπει να πληρώσετε για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης.

 
Απάτες μέσω τηλεφώνου
 
 
Απάτες μέσω web
 
 
Άλλες μορφές απάτης τεχνικής υποστήριξης
 
 
Λίστα με τους αριθμούς τηλεφώνου απάτης τεχνικής υποστήριξης
 

Μάθετε περισσότερα

Οι απάτες τεχνικής υποστήριξης προσαρμόζονται και διατηρούνται το 2021, ανά νέα έρευνα της Microsoft

Βοήθεια ασφαλείας της Microsoft για & εκμάθηση 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here