ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

0

Δελτίο Τύπου

Αναλυτικά οι προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ

Κοινωνική Πολιτική

Για να κρατήσουμε τον κόσμο μας, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε το δίχτυ προστασίας και ασφάλειας που όλοι χρειαζόμαστε.

 • Μείωση της ανασφάλειας, ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (μέσω διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων) και ανάπτυξη συνεργασίας με τα περιφερειακά ιατρεία. Θέση σε ενεργό υπηρεσία και του δεύτερου ασθενοφόρου που δωρίστηκε στο Δήμο μας από την Γερμανία και παραμένει ακόμη και σήμερα ανενεργό.
 • Παροχή συνδρομής στο Κέντρο Υγείας Άστρους για την συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
 • Δημιουργία Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Δήμο και ανάληψη δράσης για την ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
 • Δημιουργία Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων – ΚΑΠΗ
 • Δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου.
 • Ενίσχυση κοινωνικού φροντιστηρίου.
 • Ράμπες ΑμΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους
 • Μείωση δημοτικών τελών σε τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες και σε ΑΜΕΑ, για να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μειωμένα δημοτικά τέλη για όλους από καθαρή ενέργεια;

Ο πρόσφατος νόμος 4513/2018 ανοίγει τον δρόμο ώστε ένας Δήμος, να μπορέσει να προχωρήσει σε ενέργειες που σταδιακά μηδενίζουν το κόστος που πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα, ανακουφίζοντας κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, μέσα από τη μείωση των δημοτικών τελών.

Ο νόμος επιτρέπει σε δήμους, αλλά και σε ομάδες πολιτών, να συστήσουν τις λεγόμενες “ενεργειακές κοινότητες” και να επενδύσουν για το ηλεκτρικό τους ρεύμα σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας – οι γνωστές ΑΠΕ – δηλαδή σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Η περιοχή μας είναι πλούσια και σε φως και σε αέρα. Την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ,  οι ενεργειακές κοινότητες την συμψηφίζουν με το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν. Έτσι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί σταδιακά να μηδενιστεί. Πετυχημένα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ισπανία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στη Δανία και σε δεκάδες ακόμα χώρες.

Με βάση τα ανωτέρω στοχεύουμε στα εξής:

 • Ο Δήμος μας να δημιουργήσει μία κοινωνική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας (ΚΕΠΕ) η οποία θα συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα ή δυνατόν σε κάθε χωριό [Ο Δήμος έχει δικαίωμα, με βάση τη νομοθεσία, να κάνει συμψηφισμό μέχρι 1 ΜW για κάθε ενεργειακή κοινότητα και 6 ΜW αιολική ενέργεια ως επένδυση].
 • Σε κάθε χωριό υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι σε δημοτικά κτήρια που μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.
 • Φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν και σε δημόσια κτήρια, τα οποία εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που χρειάζονται τα δημοτικά κτήρια και οι υπηρεσίες και η περισσευούμενη ενέργεια θα διανέμεται δωρεάν με κοινωνικά κριτήρια στα πιο αδύναμα νοικοκυριά του κάθε διαμερίσματος.
 • Με βάση τις ενεργειακές κοινότητες που μπορεί να συστήσει, ο Δήμος θα κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ [ακόμη και  μέχρι 15MW], για να καλύψει τον Οδοφωτισμό και Φωτισμό Ιστορικών Μνημείων/ Εκκλησιών/ Μοναστηρίων/ Αθλητικών εγκαταστάσεων, Υπηρεσιών και Σχολείων του Δήμου.
 • Η οικονομική κάλυψη των παραπάνω επενδύσεων θα γίνει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ποσοστό περίπου 30% έως 40%, από ειδικό πρόγραμμα για ενεργειακές κοινότητες δήμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια του Δήμου τα οποία θα αποσβεστούν σε ελάχιστο χρόνο αφού ο Δήμος θα έχει μηδενικό κόστος ενέργειας από την πρώτη στιγμή λόγω συμψηφισμού.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν:

 1. Μείωση δημοτικών τελών στους λογαριασμούς όλων των δημοτών λόγω του σταδιακού μηδενισμού του κόστους ρεύματος για το Δήμο.
 2. Δωρεάν ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά με βάση κοινωνικά κριτήρια.
 3. Καθαρότερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Μπορούμε να πάμε το κόστος του ρεύματος για τον Δήμο στο ελάχιστο και να μεγαλώσουμε τις προοπτικές του σε ανοιχτούς ορίζοντες που να δικαιολογούν αισιοδοξία.

Το φως του ήλιου μάς δίνει τη δυνατότητα να φωτίσουμε το μέλλον μας.

Πολλά μπορούμε να καταφέρουμε εάν προσπαθήσουμε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here