«Πρός ἀνάνηψιν» (προς αναζωογόνηση)

0

Γράφει ο Ηλίας Σακαλής

Η Ιστορία απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου και «τοὔμπαλιν» (και αντιστρόφως).

Η Ιστορία φαντάζει αμήχανη απέναντι στην απώλεια μεγάλων πολιτικών ανδρών, που άσκησαν κυρίαρχη εξουσία. Με ψυχραιμία και επί χρόνια μετράει τη συνεισφορά τους στην κοινωνία, εισδύει προσεκτικά στις συγκυρίες και βαδίζει αδέκαστα προς την τελική αποτίμηση της προσωπικότητάς τους.

Η Ιστορία, επίσης, κατέχουσα πως οφείλει να λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς προκαταλήψεις, είναι βέβαιον ότι θα «ζυγίσει», καθώς του αρμόζει, και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Διότι αναμφισβήτητα έχει ήδη αναγνωρίσει την ανωτερότητα που τήρησε ο μεγάλος αυτός άνδρας απέναντί της, ανεπιφύλακτα θα του την ανταποδώσει.

Ο Ανδρέας ουδέποτε μεθόδευσε εξυμνητικές βιογραφίες. Δεν περιφρούρησε την υστεροφημία του. Απλά εμπιστεύτηκε τους ιστορικούς για να τον κρίνουν, όντας πλέον αποστασιοποιημένοι. Λειτούργησε δημοκρατικά.

Η Ιστορία, προσωποποιημένη, είδε τους αγώνες του στη δεκαετία του 1960, τη συμβολή του στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την αποκέντρωση, το θεσμικό εκσυγχρονισμό, την ανακατανομή του εισοδήματος, την κατοχύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υπεράσπιση της ειρήνης, την ισότιμη αντιμετώπιση του “Τρίτου Κόσμου” και την καθοριστική μεταβολή του κοινωνικού και πολιτικού τοπίου της χώρας μας.

Παρά τη λυσσαλέα πολεμική της «μοναρχίας» και του ξένου παράγοντα παρέμεινε προσηλωμένος στη λαϊκή κυριαρχία και στη δημοκρατική νομιμότητα και κατάφερε να κυβερνήσει τον τόπο μας έπειτα από τέσσερις, σχεδόν αλλεπάλληλες, εκλογικές νίκες: 1981, 1985, 1993 και 1996.

Υπήρξε πρωτοπόρος για την υλοποίηση του οράματος με στόχο μια ελεύθερη, αδέσμευτη και κυρίαρχη Ελλάδα. Την Ελλάδα που θα ανήκε αποκλειστικά στους Έλληνες.

Οραματίστηκε επίσης μια Ελλάδα υπερήφανη στην «κοινωνία των Εθνών», διαμηνύοντας: «Είμαστε σύμμαχοι, όχι υποτελείς, όχι δορυφόροι».

Με την Ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1974 σηματοδότησε τις νέες επιλογές του: Την αλλαγή, τη  «Νέα Ελλάδα», την αποκατάσταση – πολιτικά – των κοινωνικών δυνάμεων, που είχαν διωχθεί ή περιθωριοποιηθεί στο παρελθόν.

Ύψωσε την Ελλάδα ισότιμα απέναντι στους παλαιούς διώκτες της, άρθρωσε θαρραλέο λόγο μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ και υπερασπίστηκε τους διωκόμενους λαούς.

Υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής των πρόσφατων δεκαετιών.

Θυμίζω:

-Την 18ην Οκτωβρίου του 1981 είπε:

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην κυβέρνηση, ο Λαός στην εξουσία».(48,06%)

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δε χαρίζεται, δεν κληρονομείται».

«Είναι κίνημα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, κίνημα λαού».

Απέναντι δε στην τότε Τούρκικη παραβατικότητα και προκλητικότητα επίσης είπε:

– «Αυτά συνιστούν “casus belli” – (αιτία πολέμου)».

– «Βυθίσατε το Chora». (Χώρα)

Σήμερα θα έλεγε:

– «Βυθίσατε το ORUS REIS».

Ούτε, ασφαλώς, θα  άφηνε ποτέ τους  «ξυπολιάδες» του σημερινού Σουλτάνου να μιαίνουν, να βεβηλώνουν την Αγια-Σοφιά μας και την ιστορική μονή της χώρας.

Η Ιστορία, λοιπόν, δεν έπαψε να γοητεύεται από τους ριζοσπάστες μεταρρυθμιστές και τα οράματά τους. Και « Ένας »  από αυτούς  τους λίγους αναδείχθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και να που ήρθε η στιγμή ο επιφανής αυτός πολιτικός άνδρας να καταλάβει την πρέπουσα θέση στην Ελληνική πολιτική κονίστρα και να σταθεί δίπλα στον Καποδίστρια, τον Τρικούπη, το Βενιζέλο, το Γεώργιο Παπανδρέου – (το Γέρο της Δημοκρατίας) – και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Αιωνία του η μνήμη!…

Άστρος
3 Σεπτεμβρίου 2020
Ηλίας Σακαλής του Θεμιστοκλέους
Φιλόλογος
Τηλ. 27550-22537

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here