Πρόσκληση σε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τον τομέα της ενέργειας και την κλιματική κρίση στην Ελλάδα.

0
Πρόσκληση σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση
με θέμα:

O Τομέας της Ενέργειας και η Κλιματική Κρίση
στην Ελλάδα

Το 14ο diaNEOsis Live θα πραγματοποιηθεί αύριο Μ.Τετάρτη 28/4 στις 18:30 (zoom link)

Η διαΝΕΟσις, με αφορμή τη δημοσίευση μιας εκτενούς έρευνας για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σας προσκαλεί σε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για το θέμα στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί από διάφορους κλάδους.

Η Ελλάδα εκλύει κάθε χρόνο σχεδόν 100 μεγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει πάει στο «0»Είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος στόχος. Πάνω από το 1/3 των εκλύσεων αυτών σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες και σημαντικές αλλαγές σε αυτό τον τομέα θα είναι απαραίτητες.

Τι θα σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε & καταναλώνουμε ενέργεια; Πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα “Greek Green Deal”; Πώς θα υλοποιηθεί πρακτικά αυτή η μεγάλη μεταβολή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή; Πώς θα μπορούσε μια στροφή σε “πράσινες” πηγές ενέργειας να προσελκύσει επενδύσεις και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;  

Ειδικοί και ερευνητές, αύριο Μ.Τετάρτη 28/4, στις 18:30 θα συζητήσουν για αυτά τα θέματα και θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ενώ την έναρξη της εκδήλωσης θα χαιρετίσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλου, θα τοποθετηθούν οι:

  • Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Γιώργος Μανιάτης, Υπεύθυνος Έρευνας Κλαδικών Μελετών, ΙΟΒΕ – μέλος της ερευνητικής ομάδας της μελέτης για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.
  • Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
  • Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής, WWF Ελλάς.
  • Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος World Academy of Art and Science ; εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE); Συμπρόεδρος του UN SDSN Europe; Διευθύντρια του EIT Climate KIC Hub Ελλάδος.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Δηλώστε Συμμετοχή
Διαβάστε περισσότερα
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της διαΝΕΟσις, “Οι Ιδέες της Πανδημίας”.

Το βιβλίο είναι μια συλλογή 15 κειμένων για τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και, κυρίως, η καταγραφή των βασικών εννοιών, ιδεών και τάσεων που θα περιγράφουν και τον κόσμο μετά την πανδημία.

Κυκλοφορεί στο e-shop της διαΝΕΟσις και σε όλα τα καλά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Σημαντική σημείωση:
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον newsletter από εμάς, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email: info@dianeosis.org ή επιλέξτε την επιλογή “unsubscribe from this list” παρακάτω, προκειμένου να απεγγραφείτε από τη λίστα αποστολής. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και την άσκηση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@dianeosis.org ή τηλεφωνικά στο 213 002 3000.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here