Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια

0
Tο άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε και επίσημα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως να αλλάξει βάσει της εξέλιξης της πανδημίας.

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές. Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας σημειώνοντας πως η απόφαση θα επανεξεταστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να ληφθούν τα τελευταία δεδομένα από την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η Νίκη Κεραμέως κάλεσε τις οικογένειες να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου και πρόσθεσε: «θα δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων, και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1/9».

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα γίνεται με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση, αλλά με «αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης». Όπως είπε «οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης».

Μεταξύ άλλων, αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός της υπουργού πως ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17.  Η δήλωσή της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς στις περισσότερες τάξεις στα αστικά κέντρα οι μαθητές ξεπερνούν τους 20 και φτάνουν μέχρι και 27. Μάλιστα εκπαιδευτικοί και γονείς προετοιμάζουν κινητοποιήσεις με αίτημα την μείωση των μαθητών ανά τμήμα καθώς με το άνοιγμα των σχολείων θα συγχρωτιστούν 25 παιδιά σε αίθουσες των 50 τ.μ, όταν σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο (εμπορικό κατάστημα, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία κ.α) θα επιτρεπόταν μόλις 5 άτομα στα ίδια τετραγωνικά, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως «η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού). Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού, ενώ δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών». Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και για τους οδηγούς και τους συνοδούς στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση θα διαθέσει υφασμάτινη μάσκα σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης τη διάθεση των αντισηπτικών στα σχολεία θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα γίνονται και δειγματοληπτική έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ειδικά και στο θέμα της χρήσης παγουριού, ανακοινώνοντας μια χορηγία για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Όπως είπε «εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά».

Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη Υπουργείου Εσωτερικών στη βάση οδηγιών της Επιτροπής, ενώ οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων. Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας. Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια. Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

Όσον αφορά τα αθλήματα:

 • Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
 • Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.
 • Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Για Τα Εργαστήρια:

 • Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.
 • Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Στις αίθουσες Πληροφορικής: Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

Για τα Μουσικά Όργανα: Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων, ενώ προβλέπεται καθαρισμός οργάνων και μετά από κάθε χρήση.

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊο δικαιολογούνται:

 • Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
 • Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. «Έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν», ισχυρίστηκε η υπουργός, ενώ δήλωσε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο. Σημειώνεται πάντως πως οι γονικές άδειες κόπηκαν από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. 

Τι προβλέπεται για τα ειδικά και ολοήμερα σχολεία και τα φροντιστήρια

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

 • Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης
 • Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Μάλιστα προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο ώστε να περιοριστεί και η επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πότε θα γίνουν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές
Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του Εξωτερικού και στις 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ίσχυσαν και κατά την τακτική εξεταστική περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σχετικά με τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου. Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά. Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση και με μέτρα ίδια με τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων. Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου.

Πως θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια

Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως. Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Πανεπιστήμιά τους. Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων. Η υπουργός ισχυρίστηκε πως θα υπάρξει ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού, κάνοντας λόγο για περίπου 2.000 θέσεις. Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αφορούν:

 • Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
 • Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.
 • Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Στις βιβλιοθήκες, η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών.
tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here