Π. Νίκας: “Λύπη για τα συμβαίνοντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο” & Άλλα δελτία τύπου

0

“Σε κάθε περίπτωση εμείς απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας λύπη “για τα συμβαίνοντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο”.

Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Λυπόμαστε κι εγώ και οι 17 σύμβουλοι που είναι μαζί μου, για τα συμβαίνοντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είναι τρομερά βεβαίως αυτά που συμβαίνουν, αν σκεφτούμε ότι εγκαίρως ψηφίσαμε και τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό και προωθήσαμε και το ζήτημα της τουριστικής προβολής, όλα τους κρίσιμα ζητήματα -κι αυτά παρά τις προσφυγές οι οποίες έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εμπόδια στην εξέλιξη αυτών των μεγάλων ζητημάτων.

Ακούγονται όμως πολλά και διάφορα, ιδιαίτερα από τον προηγούμενο περιφερειάρχη ο οποίος σε κάθε συνεδρίαση επιτίθεται είτε στον κ. Μητσοτάκη, είτε στον κ. Σαμαρά, είτε στον κ. Καραμανλή, με τους οποίους θεωρεί τον εαυτό του ισοϋψή. Προφανώς είναι αντιληπτό ότι σε όλα αυτά δεν χωρούν λογικές απαντήσεις.

Εκείνο, όμως, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι επλήγη η Μεσσηνία, η περιοχή από την οποία προέρχομαι, εξ αιτίας συμπεριφορών του προηγούμενου περιφερειάρχη προς αντιπεριφερειάρχες· και αυτά τα οποία έγιναν με τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη και στη συνέχεια με την κυρία Αλειφέρη -όλα αυτά τα οποία συνέβησαν- διέλυσαν κυριολεκτικά τον διοικητικό μηχανισμό σε μια μεγάλη περιοχή. Κι αυτά δεν πρέπει να ξανασυμβούν.

Και σε κάθε περίπτωση, εμείς απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης για τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουν πλέον σημασία οι εκλογές, τελειώσανε. Ας αποδεχθούμε το αποτέλεσμα κι ας προχωρήσουμε μπροστά. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει το έργο και η αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι οι κοκορομαχίες”.

Απαντώντας, σε συνέχεια, σε σχετική ερώτηση, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε:

“Είπα και πριν ότι σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο προηγούμενος περιφερειάρχης αναφέρεται στον κ. Μητσοτάκη -είχε γίνει και μια συγκέντρωση στην Τρίπολη, πολύ κακής υποδοχής-, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Καραμανλή. Προφανώς θεωρεί τον εαυτό του ισοϋψή πολιτικά με αυτούς, δεν το κατανοώ αυτό.

Ιδιαίτερα για τον κοριό. Αυτή η ιστορία είχε παρενέργειες, ήταν μία τραγωδία και μία κωμωδία, και έπληξε διοικητικά τη Μεσσηνία. Εφόσον το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία, δεν γνωρίζω πού είναι, δεν ξέρω σε τι αναφέρεται και σε τι σκοπεύει και θεωρώ πολύ σωστή την τακτική να μην του απαντώ. Νομίζω ότι με τον καιρό θα ηρεμήσουν τα πράγματα”.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ

Εξ άλλου, με αφορμή άλλη ερώτηση, σχετικά με τον έλεγχο που έγινε στην Περιφέρεια και την ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των πορισμάτων, ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:

“Ολοκληρώθηκε η έρευνα, παραδόθηκε ο σχετικός τόμος με τα συμπεράσματα. Η περιφερειακή μας αρχή δεν είναι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε θα κάνουμε χαρτοπόλεμο να βριζόμαστε στους δρόμους. Παραδόθηκαν τα αποτελέσματα και στην κυβέρνηση, στον υπουργό Εσωτερικών, εστάλησαν και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία θα μελετήσει το θέμα -ενδεχομένως να κάνει και κάποια περαιτέρω έρευνα- και μετά την απάντηση της ΕΑΔ θα δοθούν προφανώς τα πορίσματα στα οποία έχει καταλήξει η διεθνής εταιρεία.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μη βιάζεστε, όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Προφανώς, όμως, δεν έχει καμία ουσία να ξεκινήσει κανένας χαρτοπόλεμος που θα στηρίζεται σε ένα πόρισμα μια ιδιωτικής εταιρείας, όσο σπουδαία κι αν είναι αυτή”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα του ελέγχου θα έλθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Π. Νίκας είπε:

“Για το θέμα αυτό θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα στους επικεφαλής των παρατάξεων, στον προηγούμενο περιφερειάρχη, στους δημοσιογράφους, για να τα δουν, να τα μελετήσουν.

Σκοπός είναι να έχουμε μια καλύτερη πορεία από αυτή που υπήρχε. Αυτός είναι ο σκοπός, δεν είμαστε εδώ ούτε δικαστές για να δικάζουμε, ούτε εισαγγελείς να κατηγορούμε. Υπάρχουν ασφαλώς διάφορα στοιχεία, αυτά θα αξιολογηθούν από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας”.

Μελέτη για επαναλειτουργία ολόκληρης της γραμμής, το τρένο στο Ναύπλιο μέσα στο 2021

Η επαναλειτουργία ολόκληρης της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και την Καλαμάτα θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης που θα εκπονηθεί, ενώ σε πρώτη φάση -και μέσα στο 2021- θα αποτελέσει πραγματικότητα η δρομολόγηση συρμών στη γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο.

Ωστόσο, αναλυτικές ανακοινώσεις και χρονοδιαγράμματα θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί τον ερχόμενο Μάιο, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΣΕ.

Τα παραπάνω, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου -στην Τρίπολη, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου- συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 11 του μήνα στην Αθήνα, στο πιο πάνω υπουργείο, υπό τον υπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στην σύσκεψη, εκτός από τον περιφερειάρχης Πελοποννήσου συμμετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης.

Οπως τόνισε σήμερα ο Π. Νίκας, η μελέτη για την πλήρη επαναλειτουργία του τρένου μέχρι και τη Μεσσηνία, ενδέχεται να εξετάσει και τη δυνατότητα να μετατραπεί η γραμμή από μετρική σε κανονικού εύρους.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2021

“Η δέσμευση είναι ότι το 2021 το τρένο θα πάει από την Κόρινθο στο Ναύπλιο και θα επαναλειτουργήσει η γραμμή ως την αργολική πρωτεύουσα” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το τρένο δεν θα φθάνει στην Αθήνα, αλλά στον μεγάλο σταθμό της Κορίνθου, όπου και θα γίνεται μετεπιβίβαση στον προαστιακό, για τη συνέχιση του ταξιδιού προς Αθήνα.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ενημέρωσε ότι στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν διάφορες λεπτομέρειες και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μέχρι τότε:

“Ως το Ναύπλιο υπάρχουν περί τις 65 ισόπεδες διαβάσεις, στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν οι αναγκαίοι αυτοματισμοί. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει μηχανοστάσιο στην Κόρινθο για τη συντήρηση των μετρικών συρμών”.

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά στην επίτευξη του στόχου για την επαναλειτουργία του τρένου, σημειώνοντας:

“Ειλικρινά χαίρομαι και είμαι και υπερήφανος για τη συμβολή της Περιφέρειας ότι ξαναβάζουμε το τρένο στις ράγες. Το χρωστάμε αυτό, στον Χαρίλαο Τρικούπη πρώτ’ απ’ όλα, ο οποίος πριν 120 χρόνια, χωρίς ΕΣΠΑ και χωρίς τις οικονομικές προϋποθέσεις που έχουμε σήμερα, έφερε το τρένο στην Πελοπόννησο. Προφανώς θα υπάρξει και συμμετοχή της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια, αρχικά μέσω ΠΕΠ και αργότερα θα δούμε και για τη λειτουργία μέσω κάποιας προγραμματικής σύμβασης. Δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να μη συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια” τόνισε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει παρατηρώντας χαρακτηριστικά:

“Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να μη γίνει ένας δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και αντ’ αυτού να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή. Πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας η επαναλειτουργία της γραμμής. Η εποχή μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που διογκώνονται επιβάλλουν την επαναλειτουργία της”.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε δέσμευση πως μέσα σε δύο μήνες “θα υπογραφεί το χρησιδάνειο για να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια η ανενεργή γραμμή από το Δερβένι μέχρι την Κόρινθο”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Π. Νίκας, “σε συνεννόηση και με τους δημάρχους, θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού των γραμμών και χρησιμοποίησής τους, θα εξετάσουμε τους τρόπους σε συνεργασία με τους δημάρχους. Το αίσχος όμως που υπάρχει σήμερα, θα φροντίσουμε μέχρι το καλοκαίρι να μην υπάρχει -να έχει αναβαθμιστεί όλος αυτός ο χώρος που αριθμεί συνολικά πολλά στρέμματα και περνά μέσα από πόλεις”.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι “πολύ σύντομα θα φύγουν τα συλλημένα και κατεστραμμένα βαγόνια που είναι στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην είσοδο της Κορίνθου, η άθλια εικόνα των οποίων υποβαθμίζει την πόλη”.

Π. Νίκας για πρόσφυγες: “Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, τουλάχιστον χαμηλώνοντας τους τόνους”

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι σχετικό με την φιλοξενία προσφύγων δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη.

“Δεν γνωρίζω κάτι για πρόσφυγες” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας παράλληλα ότι η πρόσφατη υπογραφή από τον Α ΓΕΣ της παραχώρησης στην Περιφέρεια των στρατοπέδων Τρίπολης και Ναυπλίου, δεν μπορεί να συνδεθεί με το συγκεκριμένο θέμα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι “η άποψη των περιφερειαρχών σε όλη την Ελλάδα είναι η εξής: Οταν ένας δήμος που υφίσταται και τα αποτελέσματα από την έλευση προσφύγων θέλει τους πρόσφυγες, εμείς συμφωνούμε. Οταν δεν τους θέλει και πάλι συμφωνούμε. Ελευση προσφύγων σημαίνει ζητήματα ως προς την λειτουργία των σχολείων, τις γενικότερες υποδομές, την μετακίνηση, την διατροφή, την παροχή υπηρεσιών υγείας -θέματα που άπτονται των κατά τόπους δήμων και των τοπικών κοινωνιών” συνέχισε ο περιφερειάρχης, που υπενθύμισε:

“Η Τρίπολη, με συμφωνία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έχει υποδεχθεί, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, περί τους 400 πρόσφυγες”.

“ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ”

Ταυτόχρονα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι οι υψηλοί τόνοι και οι ακραίες φωνές, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν:

“Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση είναι εξόχως δυσχερής. Και για αυτό το πρόβλημα μπορεί να μιλά ο καθένας και να ακούγονται και ακραίες φωνές και επιθετικές φωνές.

Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στη διαχείριση αυτού του εθνικού προβλήματος. Να συνειδητοποιήσουμε ότι μας γίνεται επίθεση με ανθρώπινες ζωές, με ψυχούλες και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, τουλάχιστον χαμηλώνοντας τους τόνους.

Και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένα έθνος κι ένας λαός προσφύγων. Ας θυμηθούμε τα δικά μας, την δική μας προσφυγιά ή τη δική μας μετανάστευση στις διάφορες χώρες” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Π. Νίκας για πυρηνελαιουργεία: “Απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου”

Πυρηνελαιουργεία

“Πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ως προς τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τρίπολη σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, με το θέμα αυτό “ασχολούνται τρεις Διευθύνσεις, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης -και βεβαίως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και βεβαιότατα και τα υπουργεία. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τέτοιο θεσμικό πλαίσιο” σημείωσε.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο -που συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα στην πρόσφατη συνεδρίασή του- δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση:

“Κουβεντιάζαμε για 4 ώρες και παρά τη σύγκλιση απόψεων δεν φθάσαμε δυστυχώς σε κοινό τόπο. Ωστόσο, η άποψη της περιφερειακής αρχής είναι απολύτως συγκεκριμένη. Αν και είχαμε μόνο 50 ημέρες θητεία μόλις άρχισε η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, έχουμε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Θα εκδοθούν νέες ΑΕΠΟ (αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων), οι νέες άδειες λειτουργίας θα χορηγούνται με πολύ αυστηρούς όρους, ενώ ήδη διενεργούνται καθημερινοί έλεγχοι. Δηλώνω δε, ότι δεν θα διστάσουμε να μειώσουμε και τον ετήσιο χρόνο λειτουργίας και να ανακαλέσουμε και άδειες. Σας βεβαιώνω για αυτό” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Αρχές Μαρτίου ανακοινώσεις για την ΣΔΙΤ των απορριμμάτων

Στις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης, ειδικότερα, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι “η πορεία της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα είναι απολύτως ομαλή, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα στο χρονοδιάγραμμα” και σημείωσε ότι “πολύ σύντομα, αρχές του επόμενου μήνα, θα γίνει ειδική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα”.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε δε, “πρέπει να κλείσουμε με αυτό το θέμα για να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Ας τελειώσουμε επιτέλους με τα σκουπίδια, έχει γίνει παγκόσμιο ανέκδοτο, να έχουμε τα χρήματα και να μην τελειώνει αυτή η ιστορία”.

Η Περιφέρεια θα ελέγξει τις γέφυρες σε συνεργασία με το ΤΕΕ

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

“Κάποιος είναι υπεύθυνος αν πέσει ένα γεφύρι. Δεν μπορεί να έχουμε γεφύρια 80 ετών που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Τρίπολη, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

“Η περιφερειακή αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ για να γίνει μακροσκοπικός έλεγχος όλων των γεφυρών στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Οπου εντοπιστεί πρόβλημα θα γίνουν μελέτες και επισκευές. Παράλληλα, μέσα στο 2020, θα συνταχθεί και μητρώο γεφυρών ανά Περιφερειακή Ενότητα” σημείωσε ο περιφερειάρχης εκφράζοντας ευχαριστίες προς το ΤΕΕ.

Καταλήγοντας, ο Π.Νίκας έκανε ειδική αναφορά στη γέφυρα του Ευρώτα, λέγοντας ότι “μελετούμε ήδη την κατασκευή γέφυρας δίπλα στην σιδερένια που έφτιαξαν οι Γερμανοί στην Κατοχή και η οποία πλέον θα χρησιμοποιείται από πεζούς και ποδηλάτες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here