Π. Νίκας, “Οι Περιφέρειες επικουρούν, αρμόδιο για την κάλυψη των ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας είναι το υπουργείο Υγείας” & Άλλα νέα…

0
Π. Νίκας, “Οι Περιφέρειες επικουρούν, αρμόδιο για την κάλυψη των ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας είναι το υπουργείο Υγείας”

Posted: 12 Oct 2020 10:20 AM PDT

“Το υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την υποστήριξη της τριτοβάθμιας υγειονομικής περίλθαλψης και σε αυτό θα πρέπει να προσφεύγουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας, σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι ήδη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου -και τις Περιφέρειες της χώρας εν γένει- έχουν διατεθεί κατά το διάστημα της πανδημίας πολλά εκατομμύρια ευρώ, τόσο για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, όσο και για τη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού που προσελήφθη για την κάλυψη των αναγκών οι οποίες προέκυψαν λόγω της covid-19:

“Ωστόσο, η συνδρομή των Περιφερειών δεν παύει να είναι επικουρική και θα ήταν άδικο οι όποιες ελλείψεις υφίστανται στα νοσοκομεία να χρεωθούν στις Περιφέρειες, ιδιαίτερα δε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου για πολλούς και διαφόρους λόγους η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στην τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι -στην καλύτερη περίπτωση- στον μέσο όρο” παρατήρησε ο Π. Νίκας και κατέληξε:

“Η κάλυψη των εν λόγω ελλείψεων και η αρμοδιότητα για την καλή λειτουργία των νοσοκομείων είναι δουλειά του υπουργείου Υγείας”.

Προωθήθηκαν τα 3.200 ράπιντ τεστ για τους αθλητές, προμήθεια από την Περιφέρεια ακόμα 5.000 για τον έλεγχο των εργατών της ελαιοκομιδής

Posted: 12 Oct 2020 10:19 AM PDT

Σύσκεψη για την κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού συγκλήθηκε από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα το πρωί σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.

Οπως διαπιστώθηκε, με την εξαίρεση της πρόσφατης έξαρσης το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Π.Ε. Κορινθίας, στο υπόλοιπο της Περιφέρειας η κατάσταση χαρακτηρίζεται καλή σε γενικές γραμμές.

Σήμερα, εξ άλλου, η Περιφέρεια προώθησε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας τα συνολικά 3.200 ράπιντ τεστ που προμηθεύτηκε προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι η Περιφέρεια θα προβεί άμεσα στην προμήθεια ακόμα 5.000 ράπιντ τεστ, τα οποία προορίζονται για τον έλεγχο των εργατών που θα απασχοληθούν στην ελαιοκομιδή και τα οποία θα προωθηθούν στα κατά τόπους αγροτικά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας.

“Καλώ όλους όσοι θα απασχολήσουν τέτοιους εργάτες να ζητούν εκ μέρους τους το σχετικό πιστοποιητικό αρνητικής ένδειξης ως προς τον κορονοϊό, προκειμένου να τους απασχολούν στη συγκεκριμένη εργασία” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.

Σειρά σημαντικών έργων προώθησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 12 Oct 2020 10:17 AM PDT

Σειρά σημαντικών έργων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της δημοπρασίας για τα έργα α) συντήρησης τμημάτων της 19Α επαρχιακής οδού (Β΄ Φάση) στην Αργολίδα (προϋπολογισμός 1.000.000 ευρώ) και β) συντήρησης της 39 εθνικής οδού Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο κατά τμήματα (1.800.000 ευρώ), ενώ προέβη επίσης και στην έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού ελέγχου των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου του ηλεκτρονικού

διαγωνισμού μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για τη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου του έργου που αφορά τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του εθνικού οδικού δικτύου στην Π.Ε. Μεσσηνίας (1.000.000 ευρώ).

Στη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν επίσης τα πρακτικά των ηλεκτρονικών διαγωνισμών μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και ανάδειξη μειοδοτών για τα έργα α) βελτίωσης και συντήρησης της 82ης εθνικής οδού, τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος (2.000.000 ευρώ) και β) συντήρησης, βελτίωσης και αναβάθμισης στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Π.Ε. Μεσσηνίας, τμήμα Καλαμάτα – Ασπρόχωμα (1.000.000 ευρώ).

Ακόμα, εγκρίθηκε το πρακτικό δημοπρασίας ανάδειξης προσωρινού μειοδότη για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού κτηρίου Παλούμπα, του Δημαρχείου Τροπαίων, του ΚΕΠ Βαλτεσινίκου, των Πνευματικών Κέντρων Λαγκαδίων και Τροπαίων και των Δημοτικών Σχολείων Κοντοβάζαινας και Νεοχωρίου (500.000 ευρώ).

Η επιτροπή ενέκρινε, εξ άλλου, το πρακτικό δημοπρασίας (φάση β΄) ανάδειξης οριστικού μειοδότη και κατακύρωση για το έργο συντήρηση και βελτίωση της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης, αρμοδιότητας Π.Ε. Αρκαδίας (400.000 ευρώ), ενώ αποδέχθηκε και χρηματοδότηση ύψους 650.00 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο που αφορά την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Αγιασμός στην γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Εθνικού Καλαμάτας

Posted: 12 Oct 2020 10:16 AM PDT

Την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος παρευρέθηκε στην τελετή του αγιασμού της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Εθνικού Καλαμάτας, στο γήπεδο του Ασπροχώματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στην ομάδα, η οποία αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, κάθε επιτυχία, πάντα νίκες και χωρίς τραυματισμούς.

Στη δήλωσή του, τόνισε “ως Περιφέρεια στηρίζουμε -και οικονομικά- τις ομάδες που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες, καταβάλλοντας μέρος των δαπανών μετακινήσεών τους  για τη διεξαγωγή αγώνων”.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην πανδημία που βιώνουμε, λέγοντας ότι από την Περιφέρεια θα διατεθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονωϊού (rapid test) σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του.

Συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Posted: 12 Oct 2020 10:14 AM PDT

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος συνόδευσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κώστα Ζέρβα, ο οποίος απέδωσε την πρέπουσα τιμή στο μνημείο των Μεσσήνιων Μακεδονομάχων, μπροστά από το Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης. Ανάλογη επίσκεψη στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και στο μνημείο των Μικρασιατών στην πλατεία της Ανάληψης.

Οι πιο πάνω εκδηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης του δήμαρχου Θεσσαλονίκης στη Μεσσηνία για να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.”, η οποία φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής της Καλαμάτας.

Τιμήθηκε η μνήμη του Νικηταρά στο Χιλιομόδι

Posted: 12 Oct 2020 10:12 AM PDT

Η μνήμη του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Νικήτα Σταματελόπουλου – Νικηταρά τιμήθηκε χθες Κυριακή 11 Οκτωβρίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χιλιομόδι.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του ήρωα από τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή, τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά, τους βουλευτές Μαριλένα Σουκούλη και Γιάννη Ψυχογιό, τον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπίτζιο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γιάννη Κανέλλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Γιάννη Τσίμπρη καθώς και εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσκεψη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Π.Ε. Λακωνίας

Posted: 12 Oct 2020 10:09 AM PDT

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, όπως και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Λακωνίας, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην σύσκεψη εργασίας που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης είχε με παράγοντες της Π.Ε. Λακωνίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Σπάρτη, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στην οποία συνοδευόταν από τον λακωνικής καταγωγής γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο.

Υποδεχόμενος τον υπουργό στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης τον ευχαρίστησε για την συχνή παρουσία του στο νομό, αλλά και για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπουργείου, θέτοντάς του στη συνέχεια το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς λόγω χαμηλής τιμής του ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών.

Ειδικότερα για τις ελιές Καλαμών, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι προσφερόμενες τιμές δεν καλύπτουν πια ούτε το κόστος καλλιέργειας του προϊόντος, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση.

Αποκρινόμενος ο υπουργός ενημέρωσε ότι μετά την εξαγγελία για γενναία ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής με συνολικό ποσό ύψους 126.000.000 ευρώ, κονδύλι για το οποίο αναμένεται το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει εισηγηθεί τη λήψη μέτρου για την ενίσχυση των παραγωγών της ελιάς Καλαμών, λόγω των επιπτώσεων στη ζήτηση και στην πτώση της τιμής από τον covid-19 και σύντομα θα υπάρξουν νέα και εξελίξεις.

Στη σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε, συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Νίκωνας Τζινιέρης, η εντεταλμένη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας Γιώργος Κατσιμαλής, οι Τμηματάρχες της ΔΑΟΚ Γιώργος Μπουραζάνης -με την ιδιότητητά του και ως πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας- και Ηλίας Στρατηγάκος, ο υπεύθυνος δακοκτονίας γεωπόνος Γιάννης Ράλλης, καθώς και ο πρόεδρος της Ν.Ε. Λακωνίας του ΤΕΕ Πολυζώης Κουρκούλης.

Μεταξύ των υπολοίπων ζητημάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, για τα οποία μάλιστα παραδόθηκε γραπτό υπόμνημα στον υπουργό, περιλαμβάνονται:

  • Η προοπτική συνεργασίας για την ένταξη μελέτης σχετικά με τους υδατικούς πόρους της περιοχής των Μολάων και της Νεαπόλεως, καθώς πρόκειται για περιοχές με έντονη γεωργική παραγωγή, που όμως λόγω υπεραντλήσεων, αλλά και γεωλογικού υποβάθρου έχουν μειωμένο υπόγειο υδατικό δυναμικό και μάλιστα με έντονο το φαινόμενο της υφαλμύρωσης.
  • Η επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στο νομό Λακωνίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να μην επεκταθεί.
  • Η αναγκαιότητα αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, που απαιτεί χρηματοδοτικά εργαλεία και ελκυστική επιδότηση, προκειμένου να ευοδωθεί.
  • Η έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες (της Λακωνίας), που έχουν υποστεί ισχυρό ανταγωνισμό από άλλα -μη ευρωπαϊκά- κράτη στο πλαίσιο προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, με δεδομένο τον προσανατολισμό της Ε.Ε. προς τις βιολογικές καλλιέργειες.
  • Η ανησυχία για τον αλευρώδη, την ξυλέλα, αλλά και για την αύξηση των τρωκτικών και των αγριόχοιρων.
  • Η εξέταση ενδεχόμενης δημιουργίας Επαγγελματικής Σχολής του υπουργείου, με θέμα τη μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά, στο πρώην ΚΕΓΕ Γυθείου σε συνδυασμό με τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου αρωματικών φυτών σε περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
  • Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της διαδικασίας της δακοκτονίας ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.
  • Ζητήματα που αφορούν την απασχόληση των εργατών γης και στο ασφαλιστικό σύστημα που την διέπει.
  • Η δυνατότητα μεσολάβησης του υπουργείου για την επίσπευση της διαδικασίας των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών και την απλούστευση της τακτοποίησης αυθαίρετων αγροτοκτηνοτροφικών κατασκευών, εντός αγροτικών εκτάσεων.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της γόνιμης  συνεργασίας του υπουργείου και Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, όσο και τις στρατηγικές προώθησης των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Πανελλαδική συνάντηση χειριστών αλεξιπτώτου πλαγιάς στην Καλαμάτα

Posted: 12 Oct 2020 10:07 AM PDT

Στη συνάντηση χειριστών αλεξιπτώτου πλαγιάς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που έλαβε χώρα χθες Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην πίστα απογείωσης των αλεξιπτώτων πλαγιάς, στην Ανω Βέργα, παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Κάθε χρόνο σχολές αλεξιπτώτου πλαγιάς επιλέγουν την Καλαμάτα για να κάνουν ασκήσεις χειρισμού επικίνδυνων καταστάσεων, καθώς η περιοχή στο όρος Καλάθι, στην Ανω Βέργα, προσφέρεται για ασκήσεις τέτοιου είδους, λόγω του μεγάλου υψόμετρου και την άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα. Εκπαιδευτές και φίλοι του αθλήματος παρευρίσκονται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό και μοναδικό θέαμα. Οι πιλότοι απογειώνονται από την Ανω Βέργα και προσγειώνονται στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου, στην παραλία της Καλαμάτας.

Πτήσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 9, 10 και 11 Οκτωβρίου, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγκαλιάζει αυτή την εντυπωσιακή δράση και την Αερολέσχη Καλαμάτας, η οποία στηρίζει κάθε χρόνο τέτοιες δραστηριότητες, και σκοπό έχει να συμπεριληφθούν στην ετήσια ατζέντα σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής μας, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού  στη Μεσσηνία.

Στον πιο πάνω χώρο παρευρέθηκαν επίσης χθες Κυριακή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας και Βέργας Παναγιώτης Λύρας και Γιώργος Κουρεντζής αντίστοιχα.

Συνεχίζονται οι διαγραμμίσεις στο οδικό δίκτυο της Λακωνίας

Posted: 12 Oct 2020 10:06 AM PDT

Συνεχίζεται η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος  διαγραμμίσεων στο οδικό δίκτυο της Λακωνίας, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Λακωνίας.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαγραμμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο και στη συνέχεια θα γίνουν διαγραμμίσεις και οριζόντια σήμανση στους κόμβους του εθνικού οδικού δικτύου καθώς και όσα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου υπάρχει ανάγκη.

Με αφορμή τις εργασίες, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης τόνισε ότι “η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας για την προστασία της ζωής των πολιτών, είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου ,με ιεραρχημένες παρεμβάσεις, να δημιουργήσουμε  ένα ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο, που δεν θα κρύβει κινδύνους για τους οδηγούς”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here