Π.Νίκας: Τα 200 χρόνια είναι μια ευκαιρία να φωτίσουμε πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης που δεν φωτίστηκαν & Άλλα νέα…

0
Π.Νίκας: Τα 200 χρόνια είναι μια ευκαιρία να φωτίσουμε πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης που δεν φωτίστηκαν

Posted: 13 Apr 2021 10:58 AM PDT

Χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση τίτλο “Η συμβολή της Πελοποννήσου στην Επανάσταση του ’21” απηύθυνε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Μαρία Ευθυμίου, διοργανώθηκε από τους Συνδέσμους Φιλολόγων Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και τον Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης, προβλήθηκε μέσω της πλατφόρμας webex, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο 1821 το οποίο, όπως τόνισε, “αποτελεί παγκόσμιο γεγονός με πολλές πλευρές που δεν έχουν φωτιστεί και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Πέραν από το γεγονός ότι μια Επανάσταση είναι -ούτως ή άλλως- ένα τεράστιο γεγονός, πολυσύνθετο και πολυδαίδαλο, υπήρξαν και σκοπιμότητες, ιδεοληψίες, είτε από πατριδοκαπηλία, είτε από κομματισμό. Συνεπώς, δεν φωτίστηκαν πλευρές όπως έπρεπε να φωτιστούν και αυτό είναι μια ευκαιρία να γίνει τώρα με την επέτειο των 200 χρόνων”.

Δυστυχώς, συνέχισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “τα 100 χρόνια δεν εορτάστηκαν, εξ αιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 200 χρόνια έχουμε την πανδημία. Ομως είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας και την επόμενη, ώστε να υπάρχει ένας εορτασμός που θα αρμόζει σε αυτή την επέτειο και ένας φωτισμός καλύτερος για το ’21, κάτι που θα μας ωφελήσει όλους μας”.

Υπάρχουν πλευρές της Επανάστασης, τόνισε ο Π. Νίκας, “που πρέπει να φωτίσουμε περισσότερο, όπως ο ρόλος των βαλκάνιων λαών και ιδιαίτερα των Αλβανών στον αγώνα μας, ο ρόλος της Ρωσίας -που κατά την άποψή μου ήταν ο πιο ευεργετικός για πολλά χρόνια, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης-, η κινητοποίηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ευρώπης που κινητοποίησε ευρύτερες μάζες, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή των πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών και στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου αλλά και πολλά άλλα”.

Θεωρώ, επισήμανε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ότι “μέσα στα τελευταία 200 χρόνια της ιστορίας μας, από το ’21 έως σήμερα, είχαμε πολύ περισσότερες επιτυχίες από αποτυχίες. Η Ελλάδα, από την εξόχως αδύνατη θέση στην οποία βρισκόταν το 1821, σήμερα είναι μια σχετικά ισχυρή χώρα που μπορεί να διαπραγματεύεται ισότιμα με ευρωπαϊκούς λαούς και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στοιχείο των πολλών και επιτυχών πολιτικών οι οποίες ακολουθήθηκαν στα 200 αυτά χρόνια, παρά τα λάθη τα οποία υπήρξαν πράγματι, με σημαντικότερο τη Μικρασιατική καταστροφή”.

Προς ιδιωτικοποίηση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Posted: 13 Apr 2021 10:02 AM PDT

Στην τελική ευθεία προς ιδιωτικοποίηση “βαδίζει” το αεροδρόμιο της Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, ένα από τα ταχύτερα ανερχόμενα αεροδρόμια στην Ελλάδα.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα ιδιωτικοποιηθεί μεμονωμένα και όχι σε πακέτο με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, υλοποιείται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που έγινε στην Καλαμάτα το φθινόπωρο του 2019.

Στο μεταξύ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συναντιέται μέχρι το τέλος της εβδομάδος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστής και ως «Υπερταμείο», Γρηγόρη Δημητριάδη.
Με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου θα γίνουν μεγάλα και σοβαρά έργα αναβάθμισής του.

119 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Πελοπόννησο

Posted: 13 Apr 2021 09:16 AM PDT

Με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί στον ΕΟΔΥ σήμερα, Τρίτη 13 Απριλίου 2021, μέχρι τις 3.00 μμ., τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στο σύνολό τους 119.
Αναλυτικά:
Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 30
Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ 25
Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 41
Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ 11
Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 12

Ενώ, μέχρι και σήμερα, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά: 173 άτομα (οι 8 ΜΕΘ)
Πιο συγκεκριμένα:
ΑΡΓΟΥΣ 25
ΝΑΥΠΛΙΟΥ 14
ΤΡΙΠΟΛΗΣ 43
ΚΟΡΙΝΘΟΥ 50 ( οι 5 ΜΕΘ )
ΣΠΑΡΤΗΣ 19
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 22 (οι 3 ΜΕΘ)

Συναντήσεις με Φορείς και Συλλόγους στη Μεσσηνία

Posted: 13 Apr 2021 09:13 AM PDT

Σειρά συναντήσεων είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, το βράδυ της Δευτέρας 12 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Δημήτρη Λαμπρόπουλο, με τους οποίους συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας, τη διαχείρισή της καθώς και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές των δύο νοσοκομείων, αλλά και για την υποστήριξη της Περιφέρειάς.
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχαριστίες προς όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, διότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ηγήθηκε του αγώνα της Περιφέρειας εναντίον του κορονοϊού και υποδέχθηκε περιστατικά από όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Και, προφανώς, η ανταπόκριση, όσον αφορά τα αιτήματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας προς την Περιφέρεια, ήταν απόλυτη σε όλα τα επίπεδα.
Σχετικά με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ο Περιφερειάρχης έδωσε την υπόσχεση ότι με την παράδοση της μελέτης και την έγκρισή της από το Υπουργείο Υγείας η Περιφέρεια θα μπορέσει να συνδράμει και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Ο Περιφερειάρχης συνάντησε επίσης:

  • το Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Αρφαρών για τη βελτίωση του αθλητικού χώρου στα Αρφαρά. Να σημειωθεί ότι τα Αρφαρά είναι ένα χωριό που διαθέτει όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ικανό αριθμό μαθητών, επομένως πρέπει να υπάρχουν καλές αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • τον Πρόεδρο του Συλλόγου «οι Φίλοι του ποταμού Καρυάς», ενός ποταμού που είχε νερό όλο το χρόνο, στην περιοχή του Ριζόμυλου και διαθέτει πεζοπορική διαδρομή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να εκταμιευθεί ένα ικανό ποσό, ώστε να γίνει καθαρισμός του μονοπατιού που διέρχεται δίπλα στην κοίτη του ποταμού.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης είχε και συνάντηση για τον ΓΟΕΒ, όπου υπέγραψε σύμβαση για την εκτέλεση απαραίτητων εργασιών στο δίκτυο του ΓΟΕΒ και τόνισε τη στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη συνολική αναβάθμιση του εν λόγω Οργανισμού, προκειμένου να εξυγιανθεί οικονομικά και να εξυπηρετεί τους αγρότες.

Την Προγραμματική Σύμβαση για το Γήπεδο του Μεσσηνιακού υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Posted: 13 Apr 2021 05:18 AM PDT

Την Προγραμματική Σύμβαση με τον “Μεσσηνιακό Γυμναστικό Σύλλογο 1888” για το έργο: «Βελτίωση – συντήρηση γηπέδου Μεσσηνιακού“, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, τη Δευτέρα 12 Απριλίου το βράδυ, στην Καλαμάτα.

Ο Πρόεδρος του Μεσσηνιακού, Παναγιώτης Στασινόπουλος, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την αμέριστη συνδρομή της Περιφέρειας και τον διαβεβαίωσε ότι αυτό το σημαντικό έργο θα αποδοθεί στην αθλούμενη νεολαία και θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν περαιτέρω οι διαθέσιμες ώρες προπόνησης των αθλητών.

Ο Π. Νίκας δήλωσε: “Διαχειριζόμαστε χρήματα του λαού και οφείλουμε όσες δυνάμεις και δυνατότητες έχουμε να τις αξιοποιούμε για την εξυπηρέτησή του, με βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.” Ο Περιφερειάρχης τόνισε, επίσης, ότι: “Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον αθλητισμό της Μεσσηνίας, αλλά αποτελεί, ταυτόχρονα, και την εκπλήρωση μιας υποχρέωσης προς έναν ιστορικό Σύλλογο, που η δράση του ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα. Με αυτό το έργο υποστηρίζουμε την αθλητική ιστορία του τόπου, τις γενιές των αθλητών που πέρασαν, αλλά και τις γενιές των αθλητών, που θα έρθουν, ώστε να παρέχονται υποδομές κατάλληλες και αξιοποιήσιμες από τους αθλητές μας”

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του γηπέδου, που πρόκειται να εκτελεστούν, αφορούν στην αντικατάσταση του υπάρχοντος φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς.

Πρόσκληση συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου 19-4-2021

Posted: 13 Apr 2021 05:16 AM PDT

Πρόσκληση συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου, την Δευτέρα 19-4-2021, και ώρα 4.00μμ, με ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 19-4-2021 (ΑΑ)

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το Ντοκιμαντέρ του Μανουσάκη

Posted: 13 Apr 2021 04:34 AM PDT

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Η έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο». Ενώ, προσφάτως, παραχωρήθηκε και η σχετική άδεια από το ΥΠΠΟΑ για κινηματογράφησησε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας των Εφ. Α. Πόλης Αθηνών, Κορίνθου, Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της παραγωγής της εν λόγω ταινίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ γίνεται για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι παραγωγή και σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη και μέσα από αυτό θα παρουσιαστούν οι άγνωστες πτυχές της προετοιμασίας και της έναρξης της κορυφαίας στιγμής της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Δελτίο πιστοποίησης τιμών φρούτων και κηπευτικών Π.Ε. Αργολίδας από 14.04.21 έως 20.04.21

Posted: 13 Apr 2021 04:10 AM PDT

Δημιουργίες μαθητών για το ΄21 στον Περιφερειάρχη

Posted: 13 Apr 2021 03:20 AM PDT

Μαθητές της Στ΄ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας έστειλαν στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εργασία τους, με τίτλο: “Χρονολόγιο-Λεξιλόγιο της Επαναστασης”.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθεια, την ευαισθησία τους και την αγάπη τους για την ιστορία.

Σημειώνεται οτι η εργασία έγινε υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Σχολείου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης. Με την ευκαιρία αυτή, η Διευθύντρια του Σχολείου ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη και για τις υπόλοιπες δράσεις που προγραμματίζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here