«Ριγηλές αναμνήσεις»

0

Γιώργος Γεννηματάς

Ο κορυφαίος, η προσωποποίηση του “αγώνα”, ο εμπνευστής και θεμελιωτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο ρέκτης. Τα ανεξίτηλα “χνάρια…” του μεγάλου οραματιστή, που άφησε πίσω του και κοντολογίς γύρω μας, μας μιλούν σήμερα για το μνημειώδες έργο του.

Γενεαλογία: Γεννηματάς: Ανώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την περίοδο του   Β’ παγκοσμίου πολέμου και στην κατοχή. Πατέρας του Γιώργου, παππούς της Φώφης.

Η σχέση του Γιώργου με το Άστρος Κυνουρίας:

Τα πρώτα του πατήματα είναι αποτυπωμένα στο Άστρος. Πώς; Ο παππούς Γεννηματάς ήταν μπατζανάκης του Αντωνίου Κ. Χασαπογιάννη, κατοίκου Άστρους. Ο Αντώνιος Κ. Χασαπογιάννης, που ήταν αδερφός του Μαρίνου Κ. Χασαπογιάννη, κοινώς Μούσγα, κατοίκου Άστρους και Ορεινής Μελιγούς, είχε σύζυγο τη Μαρίτσα, η οποία ήταν αδελφή της συζύγου του παππού Γεννηματά.

Άρα ο Αντώνιος Κ. Χασαπογιάννης ήταν θείος του Γιώργου Γεννηματά. Περί το 1942-43, λοιπόν, διαρκούντος του “Πολέμου” και διαφαινομένης της “κατοχής”, ο παππούς Γεννηματάς για λόγους ασφαλείας και πρωτίστως επιβιώσεως, λόγω πείνας κ.λ.π., έφερε την Οικογένειά του στο Άστρος, που διέθετε λάδι και ποικιλία αγροτικών προϊόντων, προφανώς δε περισσότερη σιγουριά από τη λιμοκτονούσα και ταρασσόμενη τότε Αθήνα.

Στο Άστρος οι γονείς του Γιώργου Γεννηματά, που ήταν μόλις δύο ετών, ενοικίασαν την «Παπαριστειδέικη» οικία, παλαιό και συνήθους αρχιτεκτονικής κτίσμα της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή με χαγιάτι, υπόγειο κ.λ.π., που ήταν ιδιοκτησία των γονέων ή των παππούδων του Ανδρέα Αγρανιώτη, του επονομαζόμενου κυρ. Αντρέα, η οποία οικογένεια είχε ανάλογη οικία στον Αγιάννη στη θέση Πρόδρομος.

Στο Άστρος η Παπαριστειδέικη οικία γειτνίαζε με την οικία του Μαρίνου  Κ. Χασαπογιάννη, αδελφού του θείου του Γιώργου Αντώνη Κ. Χασαπογιάννη. Γνωστοποιώ ότι ο Μαρίνος Κ. Χασαπογιάννης διετέλεσε και πρόεδρος της τότε Κοινότητας Άστρους.

Στο συγκεκριμένο αυτό μέρος έκανε τα πρώτα του βήματα ο Γιώργος Γεννηματάς. Μάλιστα κάποιο χρονικό διάστημα από την εκεί παραμονή του τον κρατούσε στην αγκαλιά της η δεκατριάχρονη τότε κοπελίτσα και γειτόνισσα, η αείμνηστη Παρασκευή (Βούλα) Παπαντωνίου του Δημητρίου, από την οποία προήλθαν εν πολλοίς οι ανωτέρω μαρτυρίες.

Λέγεται ότι ο Γιώργος Γεννηματάς  επισκεπτόταν ή και παρέμενε κατά τους θερινούς μήνες, λόγω ζέστης, στην οικία του αλησμόνητου Μαρίνου Κ. Χασαπογιάννη στην Ορεινή Μελιγού, στη θέση “Σφεντάμια”.

Ιστορικά αναφέρουμε ότι στην ενοικιαζόμενη στο Άστρος από τον παππού Γεννηματά οικία διέμενε μετά επί ενοικίω και επί αρκετά χρόνια ο αείμνηστος καθηγητής  -Φιλόλογος- του Οκταταξίου τότε Γυμνασίου Άστρους Κωνσταντίνος Ιω. Καλλίτσης.

Στη συνέχεια την οικία αυτή, όπως μαρτυρούσε η Βούλα Δ. Παπαντωνίου, αγόρασε ο Θεόδωρος Π. Αδάμης -εργολάβος Οικοδομών- την οποία κατεδάφισε και στη θέση της ανήγειρε οικία, στην οποία έκτοτε διέμενε.

Σακαλής Ηλίας του Θεμιστοκλέους

Φιλόλογος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here