Σαν σήμερα άνθησε το “ολυμπιακό ιδεώδες” στην Ελλάδα

0

6.4.1896-6.4.2020 Παναθηναικό Στάδιο(Καλλιμάρμαρο)
Ας ξεχάσουμε λίγο τον κορονοιό και ας θυμηθούμε τα γενέθλια των Ολυμπιακών αγώνων.

Γράφει ο Γιάννης Δαλιάνης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πριν λίγες ημέρες η πατρίδα μας έστειλε στο μακρινό Τόκιο απ την αρχαία Ολυμπία την φλόγα,που θα καίει στο ολυμπιακό στάδιο της μακρινής αυτής πόλης ,κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων το καλοκαίρι του 2021.
Οι Ολυμπιακοι αγώνες στην αρχαιότητα διεξήχθησαν απο το 776π.χ-393μ.χ όταν και καταργήθηκαν απο τον αυτοκράτορα του βυζαντίου θεοδόσιο τον Ά λόγω οτι ήσαν γυμνικοί αγώνες και το θεωρούσε ντροπή.
Το 1894 ένας φιλέλληνας Γάλλος ο γνωστός Πιέρ ντε Κουμπερντέν μελετητής των ολυμπιακών αγώνων και ,διοργάνωσενα συνέδριο στο Παρίσι όπου ήταν προσκεκλημένος και ο έλληνας Λόγιος Δημήτρης Βικέλας.
Εκεί λοιπόν αποφασίστηκαν (1ον )η ίδρυση της διεθνούς αθλητικής επιτροπής και (2ον)την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων με πρώτη διεξαγωγή στην Αθήνα μετα απο 2 χρόνια και στις 6.4.1896 στο Παναθηναικό στάδιο το οποίο είχε ανακαινισθεί απ τον Ευπατρίδη κ.Αβέρωφ.
Έκτοτε κάθε 4 χρόνια (εκτός παγκοσμίων πολέμων) διεξάγονται οι αγώνες για να θυμίζουν στούς λαούς όλου του κόσμου,οτι απο τον Ιερό χώρο που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ ξεκίνησε το ολυμπιακό ιδεώδες με το οποίο στέλνουμε μηνύματα Αγάπης,Ειρήνης και δημοκρατίας στήν οικουμένη ολόκληρη.
Η ολυμπιακή φλόγα που διασχίζει τον πλανήτη και είναι σύμβολο του ολυμπιακού κινήματος με παγκόσμια απήχηση.
Ο ολυμπισμός οδηγεί σε άλλο τρόπο ζωής και στέλνει μηνύματα στην νεολαία,μηνύματα αδερφοσύνης,ισότητας,δικαιοσύνης και όλων των πανανθρώπινων αξιών για μια καλύτερη κοινωνία.
Αυτό είναι το πνεύμα των ολυμπιακών αγώνων το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο,το οποίο επικαλείται ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς για την παρουσία του στην μοναδική και ξεχωριστή μυσταγωγία σε παγκόσμιο επίπεδο,στην αφή της ολυμπιακής φλόγας στον Ναό του Δία στην Αρχαία Ολυμπία.

Γιάννης Ευ Δαλιάνης
Εντεταλμένος Σύμβουλος
Πρόεδρος Αθλητικής επιτροπής Δήμου Βόρειας κυνουρίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here