Σαν σήμερα…

0

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1540 Ο πάπας Παύλος Γ’ εγκρίνει επίσημα το μοναχικό “Τάγμα των Ιησουϊτών”, με την ονομασία Συντροφιά του Ιησού (Societas Iesu) και Γενικό Ηγούμενο τον Ιγνάτιο Λογιόλα.

1669 Οι Οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1818 Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.

1821 Μετά από ένα δεκαετή πόλεμο απελευθέρωσης, η ανεξαρτησία του Μεξικού αναγνωρίζεται από τον τελευταίο ισπανό βικάριο.

1831 (π. ημ.): Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, μετά την επανάσταση του 1821, Ιωάννης Καποδίστριας, από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη (9 Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο).

1834 Ξεκινά η δίκη των δικαστών Γ. Τερτσέτη και Α. Πολυζωΐδη, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν την θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.

1905 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

1917 Πέθανε ο Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, Εντγκάρ Ντεγκά

1918 Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.

1922 Γεννήθηκε ο ιμηματογραφιστής Άρθουρ Πεν

pen

1936 50 κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα, ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4×100μ και 4×400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.

1938 Καθελκύεται για το παρθενικό του ταξίδι το μεγαλύτερο στην εποχή του κρουαζιερόπλοιο της Βρετανίας, το «Βασίλισσα Ελισάβετ».

1939 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι.

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως «Άξων».

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ένοπλο τμήμα του θα αποτελέσει ο “Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός” (ΕΛΑΣ).

eam 1

1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γερμανία.

1950 Ομάδα επιστημόνων του Σικάγου μετατρέπουν την ατομική ενέργεια σε ηλεκτρική, χωρίς τη χρήση βραστήρων ή δυναμό (με το βομβαρδισμό συρμάτων με νετρόνια).

1951 Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους Εβραίους.

1952 Πεθαίνει εξόριστος στον Άι-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).

gavriilidis

1953 Εγκαθίσταται στην Αθήνα ο πρώτος πρέσβης της ΕΣΣΔ.

1960 Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις.

1961 Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

1970 Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Ιορδανία με την υπογραφή συνθήκης κατάπαυσης του πυρός από το βασιλία της Ιορδανίας, Χουσεΐν και τον αρχηγό της ΟΑΠ, Γιασέρ Αραφάτ. Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων ανταρτών και των ιορδανικών κυβερνητικών στρατευμάτων είχε ως αποτέλεσμα 3.440 νεκρούς και 10.840 τραυματίες.

1972 γεννήθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, Γκουίνεθ Πάλτροου

1972 Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερματίζουν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές.

1972 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνονται δύο μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

1980 Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχεται με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε χώρο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

1984 Πέθανε ο κωμικός ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, Χρόνης Εξαρχάκος.

1989 Η Βουλή ψηφίζει την παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη, Γ. Πέτσου και Δ. Τσοβόλα.

1995 Βρετανία και Αργεντινή, 13 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, υπογράφουν συμφωνία για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό Ατλαντικό.

1995 Τα Σκόπια εντάσσονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα FYROM. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφασίζει την ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

1998 Στις γενικές εκλογές στη Γερμανία, ηττώνται για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ. Νέος καγκελάριος γίνεται ο σοσιαλδημοκράτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

1999 Αρχίζει στο δικαστήριο της Bow Street στο Λονδίνο η εκδίκαση της αίτησης των ισπανικών αρχών για την έκδοση του πρώην δικατάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

2000 Ο Μιχάλης Μουρούτσος, χαρίζει στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, νικώντας στον τελικό των 58 κιλών τον Ισπανό Γκαμπριέλ Εσπάρτζα με 4-2. Την ίδια μέρα, η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με βολή 65.71 μέτρα.

2002 Το Ανατολικό Τιμόρ γίνεται το 1910 μέλος του ΟΗΕ

2004 Με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος, το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών ματαιώνεται, ενώ ο Πρωθυπουργός δίνει εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες.

2013 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου

panou

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ