Σαν σήμερα…

0

1515 Πέθανε ο Άλδος Μανούτιος, Ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)

1778 Υπογράφεται η Συνθήκη του Παρισίου, με την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τις ΗΠΑ.

1793 Πέθανε ο Κάρλο Γκολντόνι, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ίσως η σημαντικότερη φυσιογνωμία της Κομέντια ντελ Άρτε.

1820 Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1900 Ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

1922 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1932 Γεννήθηκε ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος.

Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956 για να ξεκινήσει η τελική φάση της κουβανικής επανάστασης.

1958 23 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 ποδοσφαιριστές και 3 παράγοντες της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ο τραγικός απολογισμός, όταν το αεροπλάνο, που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση στο χιονισμένο Μόναχο.

1964 Πέθανε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Καΐρου (που κατέστειλε το κίνημα του Ναυτικού το 1944), ενώ κατόπιν ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων συμμετείχε σε μια σειρά εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

1971 Ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ πατά το πόδι του στη Σελήνη και… παίζει γκολφ!

1974 Να κλητευτεί ο Νίξον ως μάρτυρας στην υπόθεση «Γουοτεργκέιτ» αποφασίζει σχεδόν παμψηφεί (με ψήφους 410 έναντι 4) η αμερικανική Βουλή.

1976 Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία «Λόκχιντ» για δωροδοκίες υψηλά ιστάμενων προσώπων σε κράτη στα οποία προωθεί τα προϊόντα της. Το σκάνδαλο αγγίζει την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Μεξικό.

1979 Οι πρώτες 270 γυναίκες στον Ελληνικό Στρατό ξεκινούν τη βασική τους εκπαίδευση.

1982 Καταργούνται οι ποδιές για τις μαθήτριες στα ελληνικά σχολεία.

atexnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ