Σαν σήμερα…

0

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

29 αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής

1533 πέθανε ο Αταχουάλπα, ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας, που δολοφονήθηκε με διαταγή του ισπανού κατακτητή του Περού, Φρανθίσκο Πιθάρο. (Γεν. 17/11/1502)

1632 γεννήθηκε ο Βρετανός (Άγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του Κλασσικού Φιλελευθερισμού

lok

1824 Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος υπό τον Α. Μιαούλη πετυχαίνει σημαντική νίκη επί του οθωμανικού στη ναυμαχία του Γέροντα

1831 ο Βρετανός χημικός, Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, την παραγωγή ενός ηλεκτρικού κύματος από την αλλαγή της μαγνητικής έντασης, την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας.

1842 Με τη Συνθήκη του Νανκίν ολοκληρώνεται ο «Α’ πόλεμος του οπίου» μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κίνας. Η νικήτρια Βρετανία αποσπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

1885 ο Γκότλιεμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα

1898 ιδρύεται η εταιρία ελαστικών Goodyear

1911 ανακαλύπτεται στην Καλιφόρνια ο τελευταίος ιθαγενής εκπρόσωπος της αρχαιολιθικής εποχής, ο Ίσι. Θεωρείται, ο τελευταίος ιθαγενής Αμερικανός, που έζησε ανεπηρέαστος από τον Ευρωπαιοαμερικανικό πολιτισμό

1912 η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου καταπέφτει στον Κορινθιακό κόλπο.

1915  γεννήθηκε η Σουηδή ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας το 1944 για τη συμμετοχή της στην ταινία “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”

1922 πέθανε ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ

1924 το αερόστατο “Γκραφ Ζέππελιν” ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά

1931 γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης

kazantzidis

1935 γεννήθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ

papamixail

1941 δημοσιεύεται η γερμανοϊταλική διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στην Ευρώπη.

1944 πέθανε ο “τροβαδούρος” της Αθήνας Αττίκ, κατά κόσμο Κλέων Τριανταφύλλου

1947 ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης διαδέχεται τον Μάξιμο στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

1949 η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας το μονοπώλιο της κατοχής του ατομικού όπλου από της ΗΠΑ

1949 Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάσης της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

dse grammos

1958 γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον.

1959 ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές.

1960 εκτελείται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα κατάδικος για έγκλημα ποινικού δικαίου. Είχε πνίξει την έγκυο νύφη της.

1962 εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών – Λαμίας

1963 σε 22 αξιωματικούς της Χωροφυλακής απαγγέλλεται κατηγορία για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

1966 οι Μπιτλς δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο.

1970 στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

1977 Πειράματα σε καταδίκους πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 έως το 1973 αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχησαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.

1982 πέθανε η Σουηδή ηθοποιός, Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1987 πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Λι Μάρβιν

1995 τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την έκρηξη, που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.

1999 ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη που ξεκίνησε στις 20 του ιδίου μήνα. Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89.18. Με το μετάλλιο αυτό η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Συγκινητική ήταν η παρουσία της 30χρονης, ουσιαστικά τυφλής αθλήτριας Marla Ryny που τερμάτισε δέκατη στα 1500μ με 4:06.45 7 δευτερόλεπτα πίσω από την νικήτρια Ρωσίδα Masterkova. Στον Μαραθώνιο η Jong Song έγραψε ιστορία καθώς κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Κορέα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

2004 κάτω από την πανσέληνο του αττικού ουρανού, η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα κατακτά ένα ακόμα μετάλλιο με τον αθλητή του ταεκβοντό Αλέξανδρο Νικολαΐδη να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ