Σαν σήμερα…

0

 Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

54 Ο Νέρων ανεβαίνει στο ρωμαϊκό θρόνο. Η Αγριππίνα δηλητηριάζει τον άνδρα της τον Κλαύδιο A’, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο Ρωμαίο Αυτοκράτορα τον 17χρονο γιο της Νέρωνα.

1307 Με εντολή του Γάλλου βασιλιά, Φιλίππου του Ωραίου, συλλαμβάνονται ο Μέγας Μάγιστρος Ζακ ντε Μολά και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και “ομολογούν” ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Είναι Παρασκευή και 13 και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά.

1792 Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θέτει το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του Λευκού Οίκου, που θα γίνει η επίσημη κατοικία όλων των Προέδρων των ΗΠΑ.

1882 Πέθανε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκομπινό, Γάλλος διπλωμάτης, θεωρητικός του ρατσισμού και της λευκής υπεροχής μέσα από το βιβλίο του «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών» (1855). (Γεν. 14/7/1816)

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.
Ο Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT — Greenwich Time), είναι ο τοπικός μέσος χρόνος του πρώτου μεσημβρινού της Γης (που περνάει από το Γκρίνουιτς της Αγγλίας) και από όπου αρχίζει η μέτρηση του γεωγραφικού μήκους στη Γη, (ανατολικό ή δυτικό).
Έτσι, μέσω της (φαινομενικής) διάβασης του δίσκου του Ήλιου απ΄ αυτόν (και από το ομώνυμο αστεροσκοπείο, σε γεωγραφικό μήκος 0° 0′ 0″) καθορίζεται το σημείο έναρξης των ζωνών ώρας του κόσμου.

σσ. |> Ο παραπάνω προσδιορισμός δεν έχει να κάνει με το σύστημα μέτρησης του χρόνου από το «δικό μας» Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπου το ηλιακό έτος των 365,242199 ημερών (~+1/4 της ημέρας από το Ιουλιανό) «διορθώνεται» μέσω του δίσεκτου κάθε τέσσερα χρόνια.
Εγκυκλοπαιδικά να πούμε πως ‑για την ακρίβεια, ακόμη και αυτό διορθώνεται με αφαίρεση μιας ημέρας κάθε ~129 χρόνια μέσω του πολλαπλού αλγόριθμου «αν-τότε» |> if [έτος δεν είναι διαιρετό με 4] then |> [είναι ένα συνηθισμένο έτος] + else if [έτος δεν είναι διαιρετό με 100] |> then [είναι ένα δίσεκτο έτος] + else if [έτος δεν είναι διαιρετό με 400] then [είναι ένα συνηθισμένο έτος] |> else-τότε και μόνο τότε [είναι ένα δίσεκτο έτος]

1904 Σκοτώθηκε στη Σιάτιστα της Φλώρινας, σε μάχη με τους Τούρκους, ο Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι.🎈  Η Πετρούπολη είναι πια στα χέρια των εργατών! με τις επαναστατικές εξελίξεις να τρέχουν καθημερινά…
✔️  Στις 14 Οκτώβρη, στο προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ της Μόσχας είχαν εκλεγεί αποκλειστικά μπολσεβίκοι.
✔️  Στις 16 Οκτώβρη, το Σοβιέτ του Σαράτοφ πήρε απόφαση να κηρύξει «αποφασιστικό αγώνα» ενάντια στην πολιτική της Προσωρινής Κυβέρνησης.
✔️  Την ίδια μέρα, το Σοβιέτ του κυβερνείου του Βλαντιμίρ αποφάσισε ότι θεωρεί την Προσωρινή Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που την υποστηρίζουν προδοτικά απέναντι στην υπόθεση της επανάστασης και υποχρέωσε όλα τα Σοβιέτ του κυβερνείου Βλαντιμίρ ν’ αγωνίζονται αποφασιστικά κατά της Προσωρινής Κυβέρνησης.
✔️  16–24 Οκτώβρη συνέρχεται το 1ο Πανσιβηρικό Συνέδριο των Σοβιέτ στο Ιρκούτσκ, που ανάγγειλε το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ και εξέλεξε Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ Σιβηρίας (Τσεντροσιμπίρ).

1912 Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, οι Σέρβοι κυριεύουν τα Σκόπια.

1912 Κατά τις ειδήσεις 70.000 άνθρωποι γίνονται μάρτυρες του «θαύματος του Ήλιου» στη Φάτιμα της Πορτογαλίας.
Η Fátima –σήμερα πολιτειούλα ~10.000 κατοίκων στην κεντρική ορεινή ενδοχώρα, 187 χλμ Ν. του Πόρτο — 123 χλμ Β της Λισσαβόνας, έχει ιστορία 1000 σχεδόν χρόνων από τότε που μια μουσουλμάνα πριγκίπισσα που ονομαζόταν έτσι, βαφτίστηκε ως Oureana προκειμένου να παντρευτεί τοπικό κόμη.
Στις 13 Μαΐου 1917, όταν τρία παιδιά βοσκών (7–10 ετών), είδαν –λένε όραμα την Παναγιά σ’ ένα λαμπρό σύννεφο που τα ενημέρωσε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, ως τον Οκτώβριο –σαν σήμερα, κάλεσε σε μετάνοιες για τη σωτηρία των αμαρτωλών, ενώ τους έδωσε και τρεις προφητείες.
Έτσι συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι πιστοί, αλλά τίποτε δεν γινόταν όμως τα παιδιά την «έβλεπαν» λέγοντας πως όλοι οι υπόλοιποι είναι άπιστοι και γι αυτό τυφλοί.
Τα παιδιά πάντα προανήγγειλαν ότι στην τελευταία εμφάνισή της, στις 13-Οκτ θα γινόταν ένα θαύμα, που θα έπειθε τους πάντες και τότε 10άδες χιλιάδες «είδαν» τον ήλιο να «χορεύει», σε χρώματα ουράνιου τόξου (χωρίς βροχή).Όσο για τις τρεις προφητείες, αυτές έμειναν μυστικές για «το πλήρωμα του χρόνου». Η πρώτη περιέγραφε μία κόλαση του Δάντη, η 2η «με ακρίβεια» …το τέλος του πρώτου παγκόσμιου και την έναρξη του δευτέρου κι η 3η (αποκαλύφθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ ‑Βοϊτίλα το Πάσχα του 2000), αφορούσε στην απόπειρα δολοφονίας του από τον Τούρκο «γκρίζο λύκο» Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, κατά την επέτειο του θαύματος, στις 13 Μαΐου 1981, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, ενώ άλλοι «ερμηνευτές» συμπληρώνουν ότι περιγράφει με ακρίβεια το τέλος του κόσμου…
Η Fátima έχει μεταβληθεί σε χριστιανική Μέκκα με εκατομμύρια πιστούς να συρρέουν κάθε χρόνο και να πάρουν νερό από την πηγή (ή καλύτερα να μπουν ολόκληροι στα νερά της) που ώ…ω του θαύματος εμφανίστηκε σε ανύποπτο χρόνο ικανή να θεραπεύσει κάθε ασθένεια (προς το παρόν πλην Covid).
City Hall of Fátima — Sanctuary of Fátima – Online transmissions Pilgrims of Fátima  (μερικά από τα Official website)

1914 Στη Νότια Αφρική, οι Μπόερς, με επικεφαλής τον στρατηγό Κρίστιαν Ντε Γουέτ, διαδηλώνουν εναντίον της επιβολής του βρετανικού στρατιωτικού νόμου.

1921 Γεννήθηκε ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής, Ιβ Μοντάν

1923 Η Άγκυρα ανακηρύσσεται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πρωτεύουσα του τουρκικού κοσμικού κράτους. Η μετακίνηση της πρωτεύουσας από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα αποφασίστηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1925 Γεννήθηκε η πολιτικός και πρωθυπουργός της Βρετανίας, βαρόνη Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία».

1930 Η Ελληνίδα Αλίκη Διπλαράκου, «Μις Ευρώπη 1930», εκλέγεται στη 2η θέση «Μις Υφήλιος 1930» στα καλλιστεία του Ρίο Ντε Τζανέιρο (Βραζιλία).

Μανιάτισσα από «επώνυμο» σόι, γεννημένη το 1912 αναδείχτηκε 18χρονη μις Ελλάς και μετά μις Ευρώπη στο Παρίσι σε ηλικία  ετών, το 1930. Την ίδια χρονιά με ανδρικά ρούχα και παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους, και το συμβάν έγινε πρωτοσέλιδη είδηση –μέχρι και το περιοδικό Time αναφέρθηκε σε αυτήν για «τον ρόλο των γυναικών στην ιστορία» το 1953.

1934 Αρχίζουν τα έργα εξωραϊσμού του Πεδίου του Άρεως με την κατεδάφιση των στρατώνων του Ιππικού και τη μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών.

1934 Γεννήθηκε η Ελληνίδα τραγουδίστρια με τη διεθνή καριέρα, Νάνα Μούσχουρη

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ (902.gr)

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία έχοντας αλλάξει “στρατόπεδο” κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχό της στον Άξονα, τη Γερμανία.

1944 Ενώ ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε τους πανηγυρισμούς από την προηγούμενη μέρα για την απελευθέρωση, στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες εναντίον των Γερμανών για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Στην ηρωική και νικηφόρα για τον ΕΛΑΣ «μάχη της Ηλεκτρικής» έχασαν τη ζωή τους 11 παλικάρια.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας — Θράκης στην Θεσσαλονίκη.

1951 Παρασημοφορείται από τους Γάλλους με το Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής για τη δράση της στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μάρλεν Ντίντριχ.

1951 Γεννιέται ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

1955 Τρομερές καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλία προκαλούν το θάνατο 30 ανθρώπων και αφήνουν άστεγους εκατοντάδες.

1960 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας.

1967 Γεννιέται ο μεγάλος Κουβανός αθλητής Javier Sotomayor [Sanabria] (Χαβιέρ Σοτομαγιόρ), του άλματος εις ύψος και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ (2.45 μέτρα).
Υπήρξε επανειλημμένα παγκόσμιος πρωταθλητής, τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο και κέρδισε χρυσό και ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες (το 1992 και το 2000 αντίστοιχα) και κέρδισε 10άδες μετάλλια και διακρίσεις.
Έκανε τα πρώτα του βήματα στον στίβο όταν ήταν πολύ νέος ‑10 ετών ήδη στο άλμα εις ύψος, αν και προτιμούσε το σπριντ, στα 13 με προπονητής Carmelo Benítez έκανε 1,65 μ.,στα 14 ξεπέρασε τα δύο μέτρα.
Με υποτροφία στην αθλητική ακαδημία Escuela Superior de Perfeccionamiento Atlético (ESPA), το 1984, και σε ηλικία 16, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ νέων με 2,33 μ. στην Αβάνα.
Το 1986 στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων της Αθήνας, κατέλαβε την πρώτη θέση με άλμα 2,25 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου κατέλαβε τη 2η θέση με 2,30, ενώ την ίδια χρονιά ‑19χρονος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ νέων με 2,36 μ
Το 1987 στους Παναμερικανικούς της Ινδιανάπολης, κατέκτησε την πρώτη θέση με 2,32
Δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 1984 και της Σεούλ 1988, λόγω μη συμμετοχής της Κούβας, ωστόσο το 1988, έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα 2,43 στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.

Το 1992, στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με ρεκόρ 2,34 «παιχνιδάκι» πλέον για το επίπεδό του, αλλά ανέφικτο για τους υπόλοιπους.
Είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, άφηνε τα «χαμηλά» (οι αντίπαλοι του ξεκινούσαν από 2,20–2,25 ενώ ο ίδιος από 2,28–2,30 και παραπάνω).
Μετά το θάνατο του αγαπημένου του δασκάλου, ο Guillermo de la Torre, έγινε προπονητής του. Μετά από τραυματισμούς και αποθεραπείες, ξαναβρήκε τον ρυθμό του και επέστρεψε στα ρεκόρ και τις διακρίσεις: Μεξικό 1990 (χρυσός), Παναμερικανικοί Αγώνες στην Αβάνα ’91 (χρυσός), Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τόκιο ’91 (ασημένιο), Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου Τορόντο ’93 (χρυσός), Ολυμπιακοί αγώνες Βαρκελώνης ’92 (χρυσός) κά.

1970 Ο Παντελής Γκίνης, καπετάνιος καλυμνιώτικου σπογγαλιευτικού, καταθέτει στην Εισαγγελία αίτηση κατάσχεσης δίσκου της εταιρίας Λύρα που περιέχει την πασίγνωστη επιτυχία του νεαρού τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου Ντιρλαντά, διεκδικώντας την πατρότητα της σύνθεσης.

1971  Γεννήθηκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας.

1972 Αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες εντοπίζονται σώοι 72 ημέρες αργότερα, αλλά όπως ομολογούν κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους έχει μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.

1977 Κατά την πτήση από τη Μαγιόρκα στη Φρανκφούρτη 2 άντρες και 2 γυναίκες καταλαμβάνουν ένα αεροπλάνο της Λουφτχάνσα, με 86 επιβάτες. Απαιτούν την απελευθέρωση 11 Γερμανών και 2 Τούρκων κρατουμένων. Ο πιλότος δολοφονείται, ωστόσο όλα τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες απομακρύνονται με ασφάλεια, μετά από επιχείρηση στη Σομαλία στις 17 Οκτωβρίου. Ένας αεροπειρατής επιζεί.

1980 Η Κούβα ανακοινώνει γενική αμνηστία για όλους τους Αμερικανούς, που βρίσκονται σε φυλακές της χώρας.

1985 Πέθανε ο κομμουνιστής και διακεκριμένος Έλληνας χαράκτης, Α. Τάσσος (πραγματικό όνομα Αναστάσιος Αλεβίζος)
Ο Α. Αλεβίζος εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1930 και κατόπιν στο ΚΚΕ. Τα πρώτα του ζωγραφικά σχέδια δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» το 1932, ενώ στη συνέχεια στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύθηκαν χαρακτικά του καθώς και το κείμενό του «Ξυλογραφία: Η Τέχνη των μαζών». Στη διάρκεια της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Τάσσος δούλεψε στην Επιτροπή Διαφώτισης της ΚΟΑ με καθοδηγήτρια την Ηλέκτρα Αποστόλου. Η προσφορά του στον παράνομο Αντιστασιακό Τύπο ήταν μεγάλη, ενώ συμμετείχε και στο σημαντικότερο έντυπο του οργανωμένου αγώνα, το λεύκωμα ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, που κυκλοφόρησε στις 25 Μάρτη 1943.
Το 1944 πήρε μέρος στην πανελλήνια έκθεση στην οποία συμμετείχαν οι εικαστικοί του ΕΑΜ και φυλακίστηκε για 40 μέρες στις φυλακές «Αβέρωφ» μαζί με τους Κεφαλληνό, Κορογιαννάκη και Κανά. Συμμετείχε επίσης το 1945 στα λευκώματα «Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά» και «Θυσιαστήριο της λευτεριάς». Το 1945 επίσης, ιδρύθηκε από το ΚΚΕ η εκδοτική εταιρεία «Τα Νέα Βιβλία» όπου ο Τάσσος ανέλαβε καλλιτεχνικός υπεύθυνος.
Κατά τη δεκαετία του 1960 η θεματογραφία του άρχισε να επικεντρώνεται στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής με σταδιακή εγκατάλειψη του χρώματος και στροφή στο ασπρόμαυρο. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή στην καλλιτεχνική δημιουργία του Τάσσου αποτελεί η εικονογράφηση των εξωφύλλων των δίσκων της Σωτηρίας Μπέλλου.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έζησε αυτοεξόριστος εκτός Ελλάδας και φιλοτέχνησε έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας καταγράφοντας γεγονότα που τον συγκλόνισαν. Tο 1978 με αφορμή την σύγκληση του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ‑του πρώτου νόμιμου μετά το 1945- ο Τάσσος κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου» και τη «Χαρακτική» του.

1992 Αεροπλάνο της Air France κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρόνο ρεκόρ 33 ωρών και 1 λεπτού για επιβατική πτήση.

1993 Ορκίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αριθμεί 43 μέλη, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος. Την ίδια μέρα η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.

1995 Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1999 Ο πληθυσμός της γης σύμφωνα με τον ΟΗΕ φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια.

2010 Απεγκλωβίζονται οι πρώτοι από τους 33 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα (Χιλή). Η επιχείρηση διάσωσης των εργατών που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 5‑Αυγ-2010, σημειώθηκε μια κατάρρευση σε βάθος 400 μέτρων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ με αποτέλεσμα οι 33 να εγκλωβιστούν 200 μέτρα χαμηλότερα, μέσα σε μια στοά.
Τις πρώτες 17 μέρες δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ζούσαν στο μισοσκόταδο τρώγοντας μικρές μερίδες από τα τρόφιμα που είχαν μαζί τους πιστεύοντας πως έφτασε το τέλος.

Στις 22-Αυγ τα σωστικά συνεργεία τους εντόπισαν και ξεκινάει η τιτάνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους, που όταν ολοκληρώθηκε έγινε κυριολεκτικά showbiz, με τον πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα να τους αγκαλιάζει σε στημένη τελετή.
Πάντως παρά την τεράστια προβολή της πρωτοφανούς επιχείρησης διάσωσης των εργατών (και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της) που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά την τεράστια χαρά και ανακούφιση που έφερε σε όλο τον χιλιάνικο λαό και σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, δεν θα πρέπει ξεχαστούν οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν την μάχη του μεροκάματου οι μεταλλωρύχοι σε μια χώρα που η πλουτοκρατία κερδίζει αμύθητα ποσά απο την εξόρυξη του φυσικού πλούτου.
2010 Πεθαίνει ο τραγουδιστής Κώστας Καφάσης.

2016 Πέθανε ο Ντάριο Φο ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και διανοούμενους – σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας
Από το 1952, ο Ντάριο Φο, μαζί με τη γυναίκα του ηθοποιό Φράνκα Ράμε, γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει, στο δικό του θέατρο και την τηλεόραση αμέτρητα θεατρικά έργα και μικρά σατιρικά κείμενα. Το 1962 το έργο τους για τον Χριστόφορο Κολόμβο ενοχλεί ακροδεξιές ομάδες και προκαλεί βίαιες επιθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ